15/12
Rok 2020 přinesl nové situace: lidé tráví více času doma a více se zajímají o své bydlení

Rok 2020 přinesl nové situace: lidé tráví více času doma a více se zajímají o své bydlení

15. prosince 2020 v 00.00, Developeři, Stavba a rekonstrukce

Sponzorované odkazy

Rok 2020 se promítl i do výběru nemovitostí a změn priorit. Nastalo mnoho zvratů a došlo na čas k zastavení, zklidnění a uvědomění si skutečných hodnot, zefektivnění práce a trávení volného času s rodinou a v přírodě. Vše se promítlo do každodenního života – potřebu zkvalitnit a přizpůsobit bydlení stávající situaci začalo upřednostňovat mnoho lidí.

Domácnosti už několik měsíců tráví doma více času než kdy dříve a potřeba řešení nevyhovujícího bydlení díky tomu mění směr jejich úvah. Na detailní kvalitě bydlení v současné době záleží mnohem více než před rokem. „Všechny obavy, jak klesne poptávka po bytech v důsledku výpadku Airbnb a nárůstu nabídky nemovitostí k prodeji či pronájmu, se ukázaly jako liché. Čím dál častěji se setkáváme s investicí coby primárním motivem nákupu nemovitosti. V Nových Chabrech stále přetrvává největší zájem o třípokojové a dvoupokojové byty, které jsou všechny už víceméně prodané,“ řekl Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group.

Kolbenova, Praha 8Kolbenova, Praha 8

Více spolu a v přírodě

Lidé tráví více času s rodinou a v přírodě. Firmy nabízejí home office více než polovině zaměstnanců. V mnoha případech dochází ke skloubení práce a volného času. Důležitý je také komfort bydlení. Mnozí více přemýšlejí o dispozici bytů, protože je nyní třeba větší prostor pro domácí kancelář a neméně důležitý je dostatek prostoru pro pobyt ve venkovním prostředí. Proto stoupl zájem o byty s předzahrádkou nebo alespoň velkou terasou. Vyhledávané jsou také lokality blízko přírody. V Nových Chabrech mají obyvatelé rezidenčních bytů cyklostezku hned vedle domu a snadno se tak dostanou do blízkých přírodních parků – Ďáblického nebo Čimického háje.

„Kdo může, snaží se situaci řešit a pořídit domov odpovídající potřebám celé rodiny. Ne za rok nebo za dva, ale nyní. Ukázalo se, že nakonec druhá vlna koronavirové krize přinesla kvalifikovanější klienty. V druhé polovině roku jsme zaznamenali 25procentní úspěšnost prodeje. Před koronavirovou krizí zakoupil nemovitost každý šestý zákazník a nyní pořídí byt každý třetí či čtvrtý kupující,“ dodal Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group.

Statistiky nelžou

Data Eurostatu navíc uvádějí, že ceny rezidenčních nemovitostí v České republice rostly i v druhém čtvrtletí tohoto roku. V porovnání s rokem 2019 se ceny nemovitostí zvýšily o 7,7 procenta a proti předchozímu kvartálu letošního roku se růst cen bytů zastavil na hodnotě 1,6 procenta. V Praze vzrostla za poslední dekádu průměrná cena bytu na téměř dvojnásobek. To vše potvrzuje i analýza Deloitte Develop Index, která na základě ukazatelů nabídky a poptávky zjistila, že na trhu nemovitostí u ceny pražských bytů došlo v době letních měsíců k jejímu nárůstu. Průměrná cena nových bytů k prodeji se tak pohybuje na úrovni 117 200 korun na metr čtvereční, což představuje zvýšení o 1,4 procenta.

River lofts, Praha 7River lofts, Praha 7

Pohyb cen nemovitostí

V posledním roce se růst cen nemovitostí zpomalil, ale i tak ceny stále stoupají. Růst cen rezidenčních nemovitostí v České republice byl letos šestým nejvyšším v Evropské unii. Nejvíce ceny nemovitostí rostly v Lucembursku (o 13,3 procenta), Polsku (o 10,9 procenta) a na Slovensku (o 9,7 procenta). „Nejenom mezinárodní data ukazují, že lidé jsou si vědomi jistoty investice do nemovitostí. Prokazuje se, že se stále jedná o velmi hodnotný vklad do budoucnosti.,“ shrnul situaci Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group

O společnosti Star Group

Star Group Ltd. je společnost investorů se širokými odbornými znalostmi mezinárodního realitního trhu. Nové koncepty bydlení v České republice představuje společnost Star Group od roku 2003. Do dnešního dne dokončila a předala 1040 nových bytů ve čtyřech různých pražských lokalitách a více než 840 nových bytů je v současné době v různém stadiu přípravy či výstavby. Mezi aktuální projekty bydlení společnosti Star Group patří Nové Chabry a Nové Chabry vily.

  • Zdroj foto: Star Group
  • Autor: Pavla Košík Jelínková
  • Úvodní foto: Kejřův park, Praha 9

Sponzorované odkazy:

Reality Magazín

Reality Magazín

Reality Magazín je nově vzniklý projekt, který si klade za cíl mapovat český, slovenský a částečně také zahraniční trh s realitami. Sloganem našeho realitního magazínu je příznačné trojslovní spojení „domy, byty, reality“. Tyto tři slova přesně vystihují obsahovou náplň Reality Magazínu.

Chceme naše čtenáře informovat o nově vystavěných domech a bytech v celé ČR, o architektonic­kých zajímavostech současnosti i těch z dob již minulých. Zaměříme se také na profily českých realitních kanceláří a budeme pro naše čtenáře sledovat novinky v oblasti výstavby, revitalizací, zateplování a jiných.

Pevně věříme, že náš Reality Magazín vám pomůže se zorientovat na trhu s nemovitostmi, pomůže vám vybrat si tu správnou realitní kancelář a třeba vám dopomůže i k lepšímu bydlení.

Doporučujeme

Home nábytek nabízí kvalitní rohové sedací soupravy do každé domácnosti.

Hledáte nové bydlení či byt na investici? Prohlédněte si novostavby v celé ČR a vybírejte z široké nabídky bytů, domů a pozemků na prodej.

Barové židle za skvělou cenu najdete na e-shopu Hawaj.cz

Je libo 2+kk, 3+kk nebo i větší a nové byty Praha? Určitě si vyberete!

Ikdyž se již v poslední době reality Praha tolik nestaví, stále je bydlení v nich velmi výhodné.

domy, byty, reality