Zemřel dlouholetý sólista Janáčkovy opery Pavel Kamas

V pondělí 14. prosince zemřel ve věku 73 let po dlouhé těžké nemoci dlouholetý sólista brněnského Národního divadla Pavel Kamas. Na jevišti Janáčkovy opery ztvárnil více než osmdesát partů, mezi kterými figurovaly téměř všechny postavy hrdinného barytonového a spintového oboru z oblasti světové i domácí tvorby. Pravidelně hostoval také v Ostravě nebo Bratislavě a především ve Státní opeře a Národním divadle v Praze.

Pavel Kamas se narodil 7. prosince 1947 v Olomouci, kde prožil svá školní léta. V roce 1966 začal studovat operní zpěv na Janáčkové akademii múzických umění v Brně, kde byl žákem Eduarda Hrubeše. Roku 1970 nastoupil své první profesionální angažmá ve Slezském divadle v Opavě, kde byl od začátku obsazován do velkých rolí barytonového repertoáru a už ve svých pětadvaceti letech ztvárnil takové postavy, jako jsou Evžen Oněgin nebo Rigoletto. V roce 1978 byl přijat do angažmá v Janáčkově opeře Národního divadla Brno, kde skvěle interpretoval role verdiovského ale i českého nebo ruského repertoáru. Jen z Verdiho nastudoval barytonové role Dona Carla di Vargas ze Síly osudu, Giorgio Germonta z La traviaty, Jaga z Otella, titulní role z Macbetha, Nabucca, Amonasra z Aidy, Rigoletta a Simone Boccanegru.

Svým rolím vždy intenzivně propůjčoval celou svou uměleckou osobnost, zkušenosti, emoce i talent. Ti, kteří Pavla Kamase znali blíže, oceňovali také jeho lidskou poctivost, laskavost i vlídnou noblesu. O své bohaté pěvecké zkušenosti se jako pedagog pravidelně dělil s mladými pěvci i svými kolegy,“ uvedla za Janáčkovu operu tisková mluvčí Adéla Biravská.

Významnou měrou se zapsal do povědomí publika brněnské Janáčkovy opery také ztvárněním Jaroslava Pruse z Janáčkovy Věci Makropulos, Bohuše z Dvořákova Jakobína nebo titulní role z Mozartova Dona Giovanniho či Barona Scarpii z Pucciniho Tosky.

Sdílet článek: