Hlavní obsah

Zemřel operní pěvec Pavel Kamas

Po dlouhé nemoci zemřel v pondělí pěvec Pavel Kamas, dlouholetý sólista Národního divadla Brno a držitel ceny Thálie. Bylo mu 73 let. Svým rolím vždy propůjčoval celou svou uměleckou osobnost, zkušenosti, emoce i talent, uvedli v tiskové zprávě jeho kolegové z Národního divadla Brno.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Kamas

Článek

Kamas se narodil 7. prosince 1947 v Olomouci, po studiích operního zpěvu na brněské akademii nastoupil nejprve do Slezského divadla v Opavě. V roce 1978 pak přešel do brněnské opery, se kterou zůstal spojený po zbytek umělecké dráhy.

Ztvárnil desítky rolí českého, ruského a italského, zejména verdiovského repertoáru. Zpíval téměř všechny postavy hrdinného barytonového oboru. K významným Kamasovým rolím patří Jago z Othella, hrabě Luna z Trubadúra, titulní role z Macbetha i Nabucca, baron Scarpia v Tosce, Figaro v Lazebníku sevillském nebo Escamillo v Carmen.

Zemřel režisér Kim Ki-duk, filozofující mistr poetických obrazů

Film

Kamas pravidelně hostoval ve Státní opeře i Národním divadle v Praze, ale také na dalších českých scénách a v zahraničí, například v Záhřebu. Cenu Thálie za rok 2002 získal za roli Franka v díle Ericha Wolfganga Korngolda Mrtvé město, kterou nastudoval na domovské scéně v Brně.

„Je pěvcem zvučného hlasu, který mezi českými pěvci vyniká především dokonalým ztvárňováním verdiovských postav, kde kromě ohebné pružnosti hlasu dovede docílit potřebnou kovovou průraznost a smysl pro dramatická bria s efektním zakončením,” uvádí o Kamasovi Český hudební slovník osob a institucí.

Kolegové na Kamasovi oceňovali také jeho lidskou poctivost, laskavost a vlídnou noblesu. Své pěvecké zkušenosti předával jako pedagog.

Reklama

Výběr článků

Načítám