Více než půl miliardy do boje proti suchu na jižní Moravě

blank

V boji proti suchu v Jihomoravském kraji by mělo pomoci více než 40 projektů za půl miliardy korun. Na tiskové on-line konferenci to uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Kraj si nechal k problematice vypracovat studii. Ta má zahrnovat všechny dosavadní dokumenty a opatření týkající se sucha, hospodaření s povrchovou vodou, zadržování vody v krajině, protierozních opatření či zásobování pitnou vodou v kraji. Podle Zámečníka dává ucelený přehled o tom, jaké kroky je potřeba udělat na jižní Moravě v souvislosti s globálními klimatickými změnami. Kraj má proti suchu bojovat prostřednictvím více než 40 projektů. Zámečník uvedl, že jsou připravené, čeká se na vypsání dotačních titulů, které by pomohly s jejich financováním. Podle hejtmana Jana Grolicha kraj už v nynějším rozpočtu počítá se zvýšením prostředků na boj proti sucha.

„Zásadním problémem při snaze zmírnit dopady sucha v našem kraji je snížená schopnost moravské krajiny zadržovat vodu. Proto jen za poslední dva roky Jihomoravský kraj finančně podpořil formou dotačního programu Podpora boje proti suchu a na zadržení vody v krajině na území Jihomoravského kraje 9,5 miliony korun 47 projektů. Včetně krajského spolufinancování bylo za uvedené období vynaloženo 87,9 milionu. Celkový objem na základě realizovaných projektů představuje potenciál více než 467 tisíc kubíků vody zadržené vody v sídlech a krajině,“ řekl v létě 2019 tehdejší hejtman Bohumil Šimek. Podle něj se jednalo především o projekty revitalizace a výstavby nových malých vodních nádrží a rybníků, tvorby mokřadů, protierozních opatření a přípravy projektových dokumentací.

Scroll to Top