TZ: 11. Virtuální bienále Praha 2020: Wake Up Call

15. 12. 2020Artalk Infoservis

11. Virtuální bienále Praha 2020: Wake Up Call / Altán Klamovka / Praha / 15. 12. 2020

Rok  2020  se  zapíše  do  historie  jako  pandemický.  Svět  globálně  čelil  nové  zdravotnické  výzvě  v podobě  viru  COVID-19. Planeta, jak postupovala vlna šíření viru, se zahalila do lockdownu. Sociální distancování a roušky se  staly symboly. Žijeme ve velmi zajímavém čase, který nám vystavil nové společenské výzvy. Společenská výzva  (Wake Up Call) byla vybrána jako nosné témat pro 11th Virtuální bienále Praha 2020. Do budoucna totiž čelíme  cele řadě výzev od hrozeb zdravotních, přes kybernetické útoky až po klimatickou krizi. Možná pravě otočení se  do nitra nám poskytuje správný rozměr našeho bytí. Zpomalení a zminimalizovaní podnětů se může stát klíčem  pro  řešení budoucích světových problémů. V ruku v ruce se krásně ukázalo virtuální prostředí jako hygienický  paralelní  svět,  kde lze  pokračoval  ve  studiu,  práci  a  společenském  a  kulturním  životě.  Samozřejmě  toto  prostředí přináší mnoho negativ, ale je na nás, abychom jim čelili. Kultura i v době lockdownu musí  fungovat,  protože poskytuje vhodnou možnost psycho hygieny a její rozvoj udržuje společnost v pozitivní kondici, protože  umění má potenciál ovlivňovat budoucnost.  

Wake  Up  Call  jako  téma  bylo  v rámci  vyhlášení  opět  soustředěno  na  černo-bílé  provedení  a  s důrazem  na  kresbu. Ze zaslaných prací dominovalo vyjádření úzkosti z nového normálu, uvědomění si, že život, který jsme  doposud měli je křehčí, něž jsme předpokládali. Současně kolekce plakátů poukazuje na celou šíři problémů od  sociálního  distancování,  přes manipulaci  různými médii až  po  nejistou  budoucnost.  Je jasné,  že  plakáty  dané  problémy nevyřeší, ale mohou vizuální formou rozvíjet kritické myšlení, které to dokáže.

Rok 2020 ukázal, jak je bláhové něco plánovat, pokud si pod sebou řežeme větev samotné podstaty bytí – tedy  zdraví a přírodu. Na zdravé planetě žijí zdraví lidé. Co lidstvo od nepaměti dokáže, je jistá forma neustálé formy  přizpůsobení se a improvizace.  Proto i samotný projekt 11th Virtuální bienále Praha plánovaný v pražské galerii  Galerie  Altán  Klamovka  se  alternativně  přesunul  na  6tý  Festival  současného  umění  Debarcader  do Státního  muzea jižního  Uralu  do  designové  sekce  s tématem  Čas  poté.  Současně  jsou  výherní  plakáty  vystaveny  ve  virtuální  galerii  Blue  Point  Art  Gallery  a  také  spolu  s celou  kolekcí  přehlídky  v prosinci  v Altánu  Klamovka  a  nonstop zde https://wake-up-call-2020.tumblr.com.

Lenka Sýkorová

11th Virtual Biennale Prague 2020 Wake Up Call 

Grafici a vizuální umělci pocházejí z Rakouska (1), Běloruska (1), Belgie (1), Kanady (1), Číny (154), České  republiky (17), Ekvádoru (1), Francie (5), Německa ( 1), Maďarska (1), Indonésie (1), Itálie (5), Mexika (3),  Polska (24), Rumunska (1), Ruska (30), Slovenska (3), Tchaj-wanu (5), Ukrajiny ( 1) a USA (3). Z registrovaných prací bylo vybráno 259 účastníků z 20 zemí; 146 profesionálů; 113 studentů; 49 univerzit.

Online vernisáž se uskuteční v úterý 1. 12. 2020 v 18:00, výstava potrvá do 31. 12. 2020 https://zoom.us/j/98426828044?pwd=Y1JySUVjVWlhOFY1Q2hFMnpzblloQT09

Meeting ID: 984 2682 8044

Passcode: 203305

(znovuotevření galerie podle omezení COVID v České republice)

kurátorka: Lenka Sýkorová

Organizační výbor / Karel Míšek (Česká republika, předseda výboru), Lenka Sýkorová (Česká republika) a Jakub  Konupka (Česká republika).

Mezinárodní porota / Thierry Sarfis (Francie, předseda poroty), Pekka Loiri (Finsko), Li Xu (Čína), Yasha Rozov  (Izrael) a Laze Tripkov (Makedonie).