Zeman předal klokánkům šek na 1,5 milionu. Při té příležitosti urážel novináře

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky 1,5 milionu korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Podle ní se peníze využijí na uhrazení potřeb dětí, předání se tentokrát uskutečnilo kvůli koronavirové epidemii bez nich. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let.

"Pomoc slovy je sice krásná, ale někdy pokrytecká. Zatímco pomoc činy je užitečná," řekl při předávání Zeman.

Uvedl, že se s klokánky seznámil před lety při takzvané kuřimské kauze. V květnu 2007 policie zadržela ženu, která byla podezřelá z týrání svých dvou synů. Chlapci skončili v klokánku. Podle jednoho ze soudních znalců mučení dětí zřejmě souviselo s náboženskou skupinou, která se odštěpila od sekty Hnutí grálu. Rozsudek padl v říjnu 2008.

"Nu a dospěl jsem k názoru, že máme-li vyrvat ze spárů různých sektářů děti, které si zaslouží lepší život, tak je dobré podporovat instituci, která je k tomu určená," řekl prezident.

Prezident republiky ?? Miloš Zeman s dcerou Kateřinou Zemanovou na Hradě předali Fondu ohrožených dětí finanční dar ve výši 1 500 000 Kč, jde o výtěžek z Nadačního fondu Miloše Zemana.Od roku 2015 věnoval prezident republiky ve prospěch Klokánků ❤️ celkem 13 900 000 Kč. pic.twitter.com/5kc94T3Hig

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) December 15, 2020

Zeman začal klokánkům posílat každoročně peníze v prosinci 2015, kdy změnil účel svého fondu na umořování státního dluhu. Tehdy jim předal šek na 2,5 milionu korun. Poprvé je podpořil zhruba 35.000 korun, které zbyly po vypořádání účtů z jeho první prezidentské kampaně v roce 2013. Po druhé kampani po volbách v roce 2018 fondu poslal nevyužitou částku 2,3 milionu. Letos v lednu klokánky převzaly na Hradě za loňský rok dva miliony korun.

Dnešní předání se odehrálo v jednom ze sálů Pražského hradu. Prezident, jeho dcera i šéfka FOD při malém ceremoniálu seděli, hradní personál stál. Tleskal, když Kateřina Zemanová vstala a předala Kupkové symbolický šek. Zeman napomenul novináře, kteří právě fotografovali a natáčeli, že by měli tleskat také. "Vy novináři, vy byste také měli tleskat spousta lidem... Ale je otázka, jestli novináři jsou lidé," poznamenal na adresu žurnalistů. Dětem z klokánků na závěr malého ceremoniálu z křesla popřál, aby "měly radost ze života a nestaly se nikdy součástí náboženské sekty".

Zemanova dcera zavzpomínala na svou dubnovou návštěvu v jednom z klokánků. Dodala, že prezidentův fond změnil letos statut, aby se z něj dala poskytovat pomoc potřebným v covidové epidemii. Uvolnily se pak peníze pro samoživitelky či domovy seniorů. FOD tak na jaře získal 150.000 korun, dezinfekce a čisticí prostředky.

Kupková při převzetí šeku poděkovala prezidentovi "za tradici, ne za povinnost" v podpoře klokánků. "Korunky půjdou na přímé potřeby dětí," uvedla šéfka FOD. Ocenila i jarní pomoc a návštěvu Zemanovy dcery.

Klokánků funguje nyní 15. Před několika lety hrozilo těmto domovům kvůli dluhům fondu rušení. FOD proto žádal o mimořádné dotace. Proti se stavěla tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Poukazovala na dlouhodobě špatné hospodaření fondu a neférovost podpory jen pro jednoho provozovatele.

FOD získal na klokánky mimořádnou dotaci od státu několikrát, poprvé to bylo v roce 2006. V roce 2017 ji dostal dvakrát. V posledních letech dostávají klokánky a podobné domovy pro děti v tísni mimořádné dotace na pokrytí výdajů na provoz opakovaně od ministerstva práce.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman klokánek Kateřina Zemanová prezident čr Hana Kupková

Aktuálně se děje

před 47 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy