Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnští lékaři jako první na světě operovali dětskou páteř se skoliózou

Jedenáctého prosince proběhla ve fakultní nemocnici v Brně historicky první operace dětské skoliózy pomocí nového systému Ennovate. Patnáctiletá dívka dostala implantát vyvinutý německou společností B. Braun. Systém pomáhala vyvinout česká ortopedická klinika.

Systém Ennovate splňuje nejmodernější požadavky dnešní doby. Čím modernější totiž instrumentárium je, tím lepší, trojdimenzionálně kvalitnější a bezpečnější je i korekce páteře,“ vysvětluje světový specialista na deformity páteře u dětí a přednosta Ortopedické kliniky Martin Repko, který operaci provedl. Právě Fakultní nemocnice v Brně byla úplně první, která s tímto systémem operovala. 

Brněnská nemocnice přišla s touto operací první na světě

Díky tomuto speciálnímu systému se tak podřilo narovnat zakřivení páteře, kterou dívka trpěla. Díky novému česko-německému systému tak budou moci chirurgové napravovat páteř dětem po celém světě. Lékaři tak velmi složitou operaci zvládli provést během 4 a půl hodiny. 

„Díky Ennovate jsme dokázali pomocí skvěle efektivní korekce zkrátit rozsah instrumentace. Abych to vysvětlil. My musíme operovat mnoho obratlů, aby se páteř narovnala. Čím je instrumentárium sofistikovanější nebo dokonalejší, tím méně obratlů musíme k sobě spojit. Což je výborné. Protože čím více zůstane neoperovaných obratlů, tím lépe se dítě po operaci pohybuje,“ vysvětluje výhodu systému Martin Repko. Deformace páteře se obvykle zhoršuje právě v pubertě, kdy začnou děti rychle růst. „Naším úkolem je vybalancovat tuto nerovnováhu páteře zpět a vrátit děti do normálního života,“ dodává profesor Repko.

Špatné držení těla mají většinou spíše chlapci, skoliózou ale více trpí dívky

Skolióza se vyskytuje zhurba u 2% dětí v Česku, špatné držení těla má 42 procent českých dětí ve věku 5 až 17 let a častěji se týká chlapců. Samotnou skoliózou pak častěji trpí dívky. Každé sté dítě trpí závažnou formou této nemoci a musí podstoupit operaci. Lékaři ročně odoperují zhruba 130 dětí s touto diagnózou, příčinu ale obvykle neznají. Některé děti se s touto deformací dokonce narodí, těch je ale málo.

Nejčastěji se s nemocí potýkají děti okolo 10 až 12 let a odborníci většinou skoliózu pouze sledují a léčí ji korzetem nebo jinou terapií. V době koronaviru se problémy se zády potýká stále více dětí, lékaři vidí problém hlavně u častého sezení u počítače a nedostatkem pohybu. 

„I když̌ někdy máme u některých neoperačních oborů pověst „krvelačných ortopedů“, k operaci přistupujeme jen u těch nejzávažnějších deformit. Většinu lehkých deformit páteře řešíme konzervativně,“ doplňuje profesor Repko. K operacím ale dochází i u předškolních dětí, rekonvalescence ale bývá vcelku rychlá a po 3 až 4 měsících se děti vrací k základním aktivitám. 

Rodiče často věří fámám, že ze skoliózy dítě vyroste, což není pravda. Když dítě začne rychle růst, nemoc se ještě zhoršuje. Neplatí obvykle ani to, že křivou páteř si dítě vypěstuje z nošení batohu na jednom rameni. Ve skutečnosti ani doktoři pravou příčinu ve většině případů neznají, i když zhruba 20% takto postižených dětí má skoliózu vrozenou. Nemoci nejde ani úplně předejít nebo zvrátit, pokud se u dítěte objeví.

Unikátní systém pomáhal vyvíjet lékař z Brna

Zcela jedinečný nový systém Ennovate vyvinula německá společnost B. Braun spolu s českými i zahraničními odborníky a celý systém se dá přizpůsobit různým typům zákroků. Díky němu se dají jednoduše kombinovat implantáty a operační nástroje, kterých tak chirurgové potřebují výrazně méně. Systém lékaři považují za nejmodernější způsob, jak řešit skoliózu u dětí. Unikátní je i typ šroubu, který lékařům pomáhá páteř lépe narovnat a upravit. 

„Můžeme zafixovat hlavu šroubu přesně v tom postavení, které potřebujeme, což doteď nebylo možné,“ dodává profesor Repko, který první operaci pomocí Ennovate provedl.

FN Brno chce s výzkumem pokračovat

Ortopedická klinika ve Fakultní nemocnici v Brně se specializuje právě na operace dětských páteří. Martin Repko, přednosta kliniky, se na návrhu nového implantátu sám podílel. Na vývoji pak pracovali odborníci z Malajsie, Japonska i Ameriky, aby vytvořili nejmodernější lékařský produkt. Při vývoji se snažili korigovat páteř ve 3D, poté se celý projekt začal řešit technologicky. Tím ale podle slov profesora Repka nic nekončí, naopak ve vývoji se pokračuje, aby se brněnská klinika stala do budoucna také vzdělávacím pracovištěm. 

Rádi bychom na naší klinice do budoucna v tomto případě fungovali tak, jako fungujeme nyní. To znamená, že vzděláváme odborníky v dané problematice dál. Tak, aby nové a moderní instrumentária dokázali efektivně využívat,“ uzavírá Repko.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN BRNO

Štítky Brno, operace, páteř, skolióza, děti, lékař, Martin Repka, klinika, Fakultní nemocnice Brno, Japonsko, Česko, Malajsie, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Svobodova

Jsem nadšená, muj syn se narodil před 33 lety a byla jsem s ním v Brně opakovaně na operaci páteře. Už tehdy mu moc pomohli nebyla to legrace ale dnes je syn soběstačný a to je nej.. Pan profesor zrovna začínal jako mladý lékař . Všem moc moc děkuji Svobodová

Pátek, 18. prosince 2020, 18:24Odpovědět

Viktorie Rachel

Mám z této zprávy radost.Konečně,super....

Pátek, 18. prosince 2020, 17:57Odpovědět

Brněnští lékaři jako první na světě operovali dětskou páteř se skoliózou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.