Vedení kraje situaci sleduje. Krizový štáb se nyní schází dvakrát denně.

„Apeluji na všechny, abychom to i přes sváteční náladu vydrželi a dodržovali nejen vládní nařízení, ale také všechna hygienická doporučení. Konkrétně používání desinfekce i na veřejných místech, dodržování rozestupů, správného nošení roušek,“ nabádá občany náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Antigenní testy na koronavirus. Ilustrační foto
Chystáte se na antigenní test? Termíny se rychle plní. Kde a jak se přihlásit

Návrat zpět

„Zvyšuje se počet hospitalizovaných. Zatím tedy nikoliv těch ve vážném stavu, ale nárůst nově přijatých je veliký. Vracíme se bohužel do situace o několik týdnů zpět,“ prozradil šéf nemocnic ve Zlínském kraji Radomír Maráček.

„Ve čtvrtek otevíráme znovu jedno nové covidové oddělení,“ přiznal Maráček.

Od pondělí navíc dojde opět k omezení poskytované péče v nemocnicích pouze na akutní zákroky Není to přitom tak dávno, kdy nemocnice ohlašovaly zavírání covidových oddělení a postupný návrat do normálu.

Dobrovolníci v ošetřovatelství. Ilustrační foto
Hledají se dobrovolníci. Domov pro seniory v Napajedlích prosí o pomoc

Budou studenti pomáhat dál?

Zrušení pracovní povinnosti pro mediky naštěstí chod čtyř krajských nemocnic příliš neovlivní. Citelnější ránu špitály zaznamenají ztrátou studentů vyšších ročníků odborných škol.

„Medici většinou pracovali ve fakultních nemocnicích. U nás jich byly jen jednotky. Daleko více nám budou scházet studenti vyšších ročníků odborných škol a studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně,“ uvedl dále šéf nemocnic, který doufá, že někteří studenti z vlastní iniciativy přijdou na pomoc.

„Je otázka, zda by nám nemohli pomoci, když od pondělí opět nebudou chodit do školy,“ ptá se Maráček.

Nemocnice stále využívají dobrovolníky. Vzhledem k tomu, že narůstá také počet infikovaných mezi zaměstnanci nemocnic, je jejich obětavost všemi vítaná. Stejně jako nasazení samotného personálu.

„Zdravotníci si mysleli, že si na chvíli vydechnou. Za svou práci a nasazení by si to zasloužili. Ale zatím tomu nic nenasvědčuje,“ dodala náměstkyně Olga Sehnalová.

Úřad práce ve Vsetíně. Ilustrační foto.
Koronavirus pohřbil tradiční značky, nezaměstnanost stoupá ke třem procentům

Apel od hejtmana

Vzkaz lidem poslal též hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Pokud všichni nebudeme dodržovat stanovená pravidla a nařízení, tak nám to zanedlouho může způsobit velký problém, zvláště s přihlédnutím k aktuální naplněnosti kapacit našich nemocnic. Zdravotníci sami situaci nezachrání, musí se zapojit i veřejnost. Proto apeluji na všechny občany Zlínského kraje, aby důsledně dodržovali všechna nařízená opatření, omezili sociální kontakty,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Index PES po okresech

Kroměříž 85

Vsetín 74

Uherské Hradiště 81

Zlín 81