Derby pro Třinec! Kometa venku zabrala, Tygři dali Energii sedm branek

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

15. prosince 2020, 19:17

Ondřej Mach

Program české nejvyšší soutěže nabídl v úterý před reprezentační pauzou sedm utkání. Derby opanovali Oceláři, Liberec doma rozstřílel Karlovy Vary a Berani zaznamenali cenné vítězství proti Plzni. A co další výsledky?

Oceláři ovládli derby a bodovali podvacáté v řadě

První ocelářské derby v probíhajícím ročníku slibovalo napínavou podívanou. Na jedné straně suverénní Třinec, na druhé Ridera, která v neděli urvala první výhru pod novým koučem Holaněm. 

Klíčovým faktorem byly přesilové hry. Oceláři jsou v početních výhodách nejnebezpečnější v lize, což dvakrát potvrdili už v úvodních deseti minutách. Třetí zásah v přesilovce přidali na startu druhé periody a po chvíli vyhnali Miroslava Svobodu z branky.

Konečné vítězství 6:0 řídil třemi body nejproduktivnější třinecký hráč Martin Růžička. Červenobílí tak bodovali i ve dvacátém extraligovém klání a nadále soutěži dominují. Vítkovice naopak zapsaly osmou porážku z posledních devíti střetnutí.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Já jsem za výsledek velmi rád. Myslím, že v první třetině to z naší strany bylo malinko nervózní, hlavně v první polovině. Tak nějak jsme se hledali, Vítkovicím jsme v podstatě darovali některé příležitosti. Oni s tím ale nenaložili správně. Když přišly přesilovky, tak jsme postupně odskakovali. Ve druhé třetině jsme hráli velmi pohledný hokej, kluci si za dnešní výkon vítězství zasloužili. Jednoznačně jsme si došli pro tři body, druhá a třetí třetina byl z naší strany velmi dobré. Vítězství v derby je pro nás velkou vzpruhou v náročném rozpisu soutěže. Filip Zadina musel jít na vyšetření zranění, které tady prodělal v letním období. Komunikace s Detroitem už proběhla, Filip tento týden odlétá do Ameriky. Musíme mu poděkovat, že nám pomohl v náročném startu sezony. Lukáš Jašek odletěl s reprezentací, z jeho mateřské organizace zatím nemáme informace. Pokud si ho Vancouver vyžádá a bude stažen, tak to budeme řešit operativně. S Pepou Kořenářem to je hodně podobné. Má určitě informace ze záložního týmu San Jose a vypadá to, že by v brzké době mohl sednout na letadlo a odletět. Komunikace ale ještě neproběhla, do doby, než bude povolán, tak zůstane u nás.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Krutý výsledek, ale naprosto zasloužený. Od začátku zápasu jsme nebyli důslední v osobních soubojích, nemělo to jiskru. Málo jsme stříleli, měli jsme špatný pohyb. Hráli jsme hodně ustrašeně. Soupeři jsme dali spoustu přesilovek, byť jsme věděli, že jsou v nich velice silní. Hodnocení určitě není kladné.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VÍTKOVICE RIDERA 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. M. Stránský (Gernát, Martin Růžička), 10. Hrňa (Martin Růžička, Gernát), 23. O. Kovařčík (Kurovský, Kundrátek), 25. Martin Růžička (Kundrátek, P. Vrána), 37. Hrehorčák, 45. Hrňa (Gernát, Stránský)
Rozhodčí: Pešina, Lacina – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 3:7.
Využití: 4:0.
Střely na branku: 34:27.
HC Oceláři Třinec: Kořenář – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Galvinš, Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek – Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Dravecký – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák – Kurovský, R. Veselý, Kofroň. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mi. Svoboda (25. Dolejš) – R. Polák, Trška, Štencel, Koch, R. Černý, L. Kovář, Kubeš – Werbik, Hruška, Schleiss – M. Kalus, Marosz, Dej – Mallet, Baláž, Dočekal – Lednický, J. Mikyska, Fridrich. Trenéři: Holaň, Šimíček a Philipp.

Pražané natáhli vítěznou sérii na pět utkání

Když se tihle dva soupeři potkali poprvé, tak si Pražané z jihu odvezli vysokou výhru 5:1. Tentokrát byly České Budějovice bodům blíž, v konečném součtu to ale znovu nestačilo...

Zápas se lámal kolem jeho poloviny, góly Jana Buchteleho a Davida Tomáška daly klid na hokejky domácí Spartě. Motoru se podařilo vsítit kontaktní branku na počátku poslední části, tým z hlavního města dostal pod tlak Karel Plášil

Sparťané už si ale závěr pohlídali a slaví popáté za sebou. Jihočeši zůstávají s odstupem na posledním místě tabulky, na kontě zatím mají jen tři vítězství.

Miloslav Hořava (trenér Sparty): „Za výhru jsme samozřejmě rádi, ale byl to zápas našich gólmanů. Nebyli jsme lepším mančaftem, ale měli jsme vzadu brankáře, kteří nám vychytali tři body. U Kuby Neužila to vypadá na natažený vaz nebo přitahovač, více se dozvíme až po vyšetření.“

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Tady ty zápasy rozhodují detaily, malé chyby, a my jsme jich udělali víc než soupeř. Produktivita našich hráčů bohužel nedokáže takové chyby plně nahradit. Jinak klukům nemůžu vytknout nasazení a bojovnost, ale je to další porážka. Taková utkání nás svým způsobem posouvají dál, jenže my už je v naší situaci potřebujeme uhrát minimálně na remízu a je jedno, kdo proti nám stojí. Sparta má velmi silný mančaft, ale když dodržujeme, co si řekneme, můžeme hrát s kýmkoliv.“

HC SPARTA PRAHA – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Buchtele (Němeček, Tomášek), 31. Tomášek (Buchtele, Kudrna) – 42. Plášil (Suchánek, Forman)
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 35:25.
HC Sparta Praha: Neužil – Němeček, Piskáček, Polášek, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Kalina, Kulhánek – Sobotka, Horák, Řepík – Kudrna, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech, Šmerha – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Jandač a Hořava.
Madeta Motor České Budějovice: Patera – Vydarený, Slováček, Suchánek, Plášil, Lytvynov, Roth – Forman, Venkrbec, Z. Doležal – Michnáč, Gilbert, Karabáček – Christov, Jonák, D. Voženílek – Prokeš. Trenéři: Prospal a Totter.

Zlín doma zabral, vyšlápl si na silnou Plzeň

Ne, s výkony na domácím stadionu nemohou být Berani spokojení. Vždyť před zápasem s Plzní na něm naplno bodovali jen jednou, v tomto ohledu byli druzí nejhorší v extralize.

V úterý ale na Zimním stadion Luďka Čajky vyválčili cenné vítězství. Hostující indiáni se v první dvacetiminutovce ujali vedení, jenže domácí v prostřední části skóre otočili a těsný náskok jim vydržel až do konce. 

Za Zlín se prosadili Antonín Honejsek a Lukáš Vopelka, brankář Daniel Huf proti střelcům Škody kapituloval jen jednou. Západočeši padli potřetí v řadě a klesli na třetí místo za pražskou Spartu.

Martin Hamrlík (trenér Zlína): „Ubojované, byla na nás velká tíha, hráli jsme poslední zápasy špatně, ale kluci se ze sebe vydali. Podpořil to výborným výkonem Dan Huf. Moc krásy tam nebylo, ale makali jsme nadoraz, měli jsme i trochu štěstí a vyhráli jsme.“

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Hodnotí se mi to těžce, nepředvedli jsme ideální výkon, nepomohli jsme si v přesilovkách. V první třetině jsme měli trochu navrch, víc šancí, ale bohužel to nebylo z naší strany dobré a je to další porážka. Musíme si na to sednout a pořádně to rozebrat.“

PSG BERANI ZLÍN – HC ŠKODA PLZEŇ 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Honejsek (Poletín), 37. Vopelka (Žižka, Kubiš) – 17. Kracík (Čerešňák)
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 7:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 23:19.
PSG Berani Zlín: Huf – Ferenc, Řezníček, M. Novotný, Žižka, Nosek, Hamrlík, Dluhoš – J. Ondráček, Karafiát, Köhler – Vopelka, Honejsek, Okál – Šlahař, P. Sedláček, Kubiš – Poletín, Pšurný, Sebera. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – L. Kaňák, Čerešňák, Budík, Stříteský, Vráblík, Kvasnička, Lang – Kantner, Suchý, Gulaš – Straka, Kracík, Eberle – Pour, Rob, Slanina. Trenéři: Čihák, J. Hanzlík a Špaček.

Zvednou se nyní Bílí Tygři?

Výkony a výsledky Liberce byly v posledních týdnech poněkud kolísavé. Nastartuje tým ze severu Čech vysoké vítězství proti Karlovým Varům?

To se dozvíme až po reprezentační pauze. Bílí Tygři si pro tři body šli od začátku zápasu, kdy nejprve předvedli obrat, a pak Energii nenechali vyrovnat. Zhruba deset minut před koncem vedli už o čtyři trefy, po šedesáti minutách na výsledkové tabuli svítilo skóre 7:3.

Západočechy hattrickem sestřelil Adam Musil, tři nahrávky zase zapsal Michal Birner. Karlovy Vary se dlouho vezly na vítězné vlně, nyní ale schytaly třetí prohru v řadě. 

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Utkání se mi hodnotí dobře. Jsem rád, že jsme byli produktivní. Dlouho jsme nevstřelili sedm branek. Naposledy tuším v prvním zápase sezony. Myslím, že jsme odehráli dobrý mač. Do kabiny posílám gratulaci.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Zápas se mi hodnotí špatně, ztratili jsme ho hned v první třetině. Přestože jsme dali úvodní gól, na kotouči jsme nehráli dobře. Třikrát jsme se nechali přetlačit v předbrankovém prostoru. Vrátili jsme se ale do utkání, když jsme snížili na 3:2. Tam si myslím, že jsme s tím ještě mohli něco udělat. Inkasovali jsme ale počtvrté, to bylo klíčové. Pak už se ukázala velká ofenzivní síla domácích. Udělali jsme devět faulů, to je proti silnému Liberci strašně moc. Dostávali jsme laciné branky a těžko jsme se prosazovali.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 7:3 (4:2, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. T. Rachůnek (Rosandić, Havlín), 6. P. Jelínek (A. Musil, Havlín), 10. P. Jelínek (Pekař, J. Vlach), 17. A. Musil (Filippi, Birner), 24. D. Špaček, 50. A. Musil (Filippi, Birner), 52. A. Musil (Birner) – 4. Flek (Hladonik, Graňák), 10. T. Mikúš (M. Kadlec, Beránek), 50. Černoch
Rozhodčí: Šír, Sýkora – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:9.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 30:28.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, T. Hanousek, Rosandić, Havlín, Derner, Kolmann, Kunst – Birner, Filippi, A. Musil – T. Rachůnek, P. Jelínek, Pekař – J. Vlach, Hrabík, R. Pavlík – D. Špaček, Šír, Rychlovský. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.
HC Energie Karlovy Vary: Hamrla (10. Novotný) – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, Kverka, Flek – M. Kadlec, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Drama na severu Čech rozsekly až nájezdy

Souboje mezi Litvínovem a Pardubicemi bývají velmi těsné, v posledních pěti případech rozhodovala vždy jediná branka. Jinak tomu nebylo ani v úterý, kdy vítěze musely určit až samostatné nájezdy.

Verva od 14. minuty prohrávala po teči Ondřeje Rohlíka. Ve druhé třetině domácí srovnali, ale gól jim rozhodčí po přezkoumání neuznali. Brankáře Daniela Vladaře až devět minut před třetí sirénou prostřelil Martin Hanzl.

V prodloužení gól nepadl, na řadu tak přišla nájezdová loterie. V ní maskovaný muž Dynama vychytal všechny litvínovské střelce, východním směrem tak putují dva body. Pro Pardubice jde o třetí venkovní úspěch za sebou.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Myslím, že jsme viděli vyrovnaný zápas. V první třetině byl soupeř lepší, často jsme ho tam pouštěli do brejkových situací. Zvedli jsme se a zlepšili, přišly i šance. V závěru to bylo vyrovnané, po základní době to byla zasloužená remíza. V nájezdech byli hosté silnější. My se strašně nadřeme na gól. V dané situaci, když se podíváme na tabulku, je ale každý získaný bod dobrý.“

David Havíř (asistent trenéra Pardubic): „V první třetině se hokej přeléval nahoru dolů, hra byla oboustranně vyrovnaná. Potom jsme prohráli vysoko na střely 2:11 a tam jsme trošku odešli. Využili jsme trenérskou výzvu, a to byl dobrý tah, i díky tomu jsme výsledek 1:0 drželi. Třetí část byla znovu vyrovnaná, jen po malé chybičce přišlo srovnání. Na nájezdy jsme byli šťastnější.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 po samostatných nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 51. M. Hanzl (Ščotka, Svoboda) – 14. Rohlík (Holland, Anděl), rozh. náj. Mikuš
Rozhodčí: Horák, Kika – Gabauer, Hlavatý.
Vyloučení: 3:1.
Bez využití.
Střely na branku: 26:29.
HC VERVA Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Štich, Demel, Kudla – Zygmunt, M. Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – P. Svoboda, Gerhát, Válek – Helt, Jícha, M. Havelka. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
HC Dynamo Pardubice: Vladař – J. Kolář, Nakládal, Mikuš, J. Zdráhal, Ďaloga, Holland, Vála – Svačina, Poulíček, Claireaux – Camara, R. Kousal, Paulovič – Kusý, Anděl, Rohlík – Machala, Matýs, Zeman. Trenéři: Král, Havíř, Sýkora a Rolinek.

Kometa po čtyřech nezdarech vyhrála

Až na dvanácté místo se po nedělním kole propadl celek z moravské metropole. Kometa nutně potřebovala zvítězit a proti Hanákům se jí to podařilo. Vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. 

Mora totiž svého soupeře výrazně přestřílela, kotouč do sítě za Lukáše Klimeše ale propasovala jen jednou. Hosté svůj náskok poctivě budovali, prosadili se ve všech třetinách a domů se vrací se třemi body. 

Definitivní pojistku přidal v čase 57:10 rakouský bombarďák Peter Schneider. Modrobílí se radují po čtyřech zápasech, Olomouc zase nenavázala na skalpy Zlína a Plzně.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Jsme zklamaní. Ne z výsledku, ale z neproměňování šancí. Byl to vyrovnaný zápas, avšak produktivita nás stála body. Problémem byly i přesilovky, kde místo abychom dali gól, tak jsme ho dostali.“

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety): „My jsme rádi za vítězství. Předvedli jsme bojovný výkon, který byl podpořen skvělým brankářem. Sice jsme si hru ve třetí třetině zkomplikovali vyloučeními, nicméně i v oslabení jsme hráli skvěle. Dnes tedy samá pozitiva.“

HC OLOMOUC – HC KOMETA BRNO 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 20. Škůrek (Bambula, Švrček) – 18. L. Horký (Vincour, Freibergs), 22. Mueller (Král), 45. F. Král (Kunc), 58. Schneider
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Kajínek, Malý.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1
Střely na branku: 42:21.
HC Olomouc: Lukáš – Švrček, Škůrek, Valenta, Dujsík, Ondrušek, A. Rutar – Burian, J. Knotek, Bambula – J. Káňa, Kolouch, Kucsera – Olesz, Nahodil, Valský – Ostřížek, Kusko, V. Tomeček – Gřeš. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Kometa Brno: Klimeš – F. Král, Pyrochta, Barinka, O. Němec, Gulaši, Freibergs – Plášek ml., P. Holík, Mueller – Zaťovič, Klepiš, Schneider – L. Horký, Brabenec, Vincour – Kunc, F. Dvořák, Šoustal. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Zachrla.

Bitva tabulkových sousedů pro Bruslaře

Mountfield se minulý týden zmátořil a slavil ve všech třech odehraných duelech. Herní pohodu si Východočeši chtěli přenést i na domácí led, v cestě jim podruhé v sezoně stála Mladá Boleslav.

Hosté měli dlouho gólově navrch, v prostředním dějství vystřídal Marka Mazance mezi třemi tyčemi Štěpán Lukeš. Hradečtí zápas nezabalili, v jeho druhé polovině se dvakrát přiblížili na rozdíl jediného gólu, vyrovnání se však nedočkali.  

Středočeši potvrdili dobrou formu a v tabulce se posunuli na čtvrtou příčku před Karlovy Vary. Mountfield s tříbodovou ztrátou setrval na šestém místě. 

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Zápas samozřejmě rozhodlo to, že jsme dostali čtyři góly při hře pět na pět. To je prostě na domácím hřišti hodně a ztěžuje nám to možnost vyhrát. Diametrální rozdíl byl v tom, že v boleslavském týmu se okamžitě po ztrátě kotouče v útočném pásmu vracejí na sto procent všichni hráči, což my vždycky neděláme. Proto si Boleslavští vítězství zasloužili a zaslouží si umístění v tabulce.“

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „Chtěli jsme si pohlídat začátek zápasu, protože před čtrnácti dny doma na nás Hradec vletěl a nevěděli jsme, kam dřív skočit. Taky jsme viděli, jak začal v Budějovicích, kde po pár minutách vedl 4:0. A myslím, že teď jsme si to pohlídali. Pak to byl vyrovnaný zápas, my jsme dali krásné góly, ale Hradec se vždycky dostal na kontakt. Rozhodla krásná akce před čtvrtou brankou, kdy jsme odskočili na rozdíl dvou gólů a potom už to bylo pro Hradec těžší.“

MOUNTFIELD HK – BK MLADÁ BOLESLAV 3:4 (0:1, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 23. Hronek (Kevin Klíma), 36. Smoleňák (Koukal, Hronek), 56. Perret (Jank, Kevin Klíma) – 12. R. Zohorna (Kotala, Allen), 22. J. Stránský, 26. Flynn (Najman), 47. Cienciala (Šidlík, Stránský)
Rozhodčí: Pražák, Micka – Brejcha, Gerát.
Vyloučení: 7:8.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1
Střely na branku: 36:22.
Mountfield HK: Mazanec (26. Š. Lukeš) – Nedomlel, Hronek, Šalda, F. Pavlík, Jank, Zámorský, Čáp – Orsava, Cingel, Kelly Klíma – J. Sklenář, M. Zachar, Smoleňák – Perret, Koukal, Kevin Klíma – R. Pilař, Lev, Jergl. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Šidlík, Allen, Moravec, Pláněk, Bernad, Fillman, Hrdinka – Lunter, R. Zohorna, Kotala – Jääskeläinen, Cienciala, Alderson – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 20

16

1 3 0 86:45 53
2. HC Sparta Praha

23

14 1 2 6 81:51 46
3. HC Škoda Plzeň 22 12 3 2 5 78:52 44
4. BK Mladá Boleslav 21 11 3 2 5 77:51 41
5. HC Energie Karlovy Vary 21 11 3 1 6 60:63 40
6. Mountfield HK 22 12 1 0 9 69:54 38
7. Bílí Tygři Liberec 22 9 2 2 9 63:58 33
8. HC Dynamo Pardubice 21 5

4

2 10 47:63 25
9. HC Kometa Brno 20 6 2 1 11 48:61 23
10. HC VÍTKOVICE RIDERA 20 5 2 4 9 46:64 23
11. HC VERVA Litvínov 20 4 4 2 10 38:53 22
12. HC Olomouc 21 6 1 2 12 39:69 22
13. PSG Berani Zlín 21 6 1 1 13 49:65 21
14. Madeta Motor České Budějovice 22 2 1 5 14 48:80 13

Další program Tipsport extraligy

Pátek 18. prosince – dohrávka 4. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc

Pondělí 21. prosince:
14:20 HC Oceláři Třinec – HC Energie Karlovy Vary (28. kolo, ČT sport)
17:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec (28. kolo, ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno (2. kolo)
17:30 BK Mladá Boleslav – PSG Berani Zlín (6. kolo)
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA (11. kolo)

Úterý 22. prosince – 28. kolo:
16:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 HC Sparta Praha – PSG Berani Zlín
17:20 BK Mladá Boleslav – Madeta Motor České Budějovice (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Škoda Plzeň

Středa 23 prosince – předehrávka 29. kola:
17:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz