Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Minář sbírá podpisy po stovkách, potřebné statisíce jsou v nedohlednu. „Jsme úplně v klidu,“ říká Ondráčka

Mikuláš Minář. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Mikuláš Minář. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nový politický projekt Mikuláše Mináře Lidé PRO zatím postupuje ve sbírání podpisů, jejichž vysokým počtem podmínil svou účast ve sněmovních volbách, velmi pomalu. Hlavní tváře hnutí ale tvrdí, že není důvod k nervozitě a že se jeho aktivity naplno rozjedou až v lednu.

Když Minář v neděli oznámil, že pro své hnutí získal podpisy od pěti lidí, se kterými se nikdo dříve o politice nebavil, mohlo to působit povzbudivě. Právě na podobné voliče totiž chce bývalý šéf Milionu chvilek pro demokracii s kolegy iniciativu podle svých slov cílit.

Při pohledu na celkový počet sesbíraných podpisů ale situace vypadá chmurněji. Lidé PRO hodlají získat pět set tisíc podpisů, zatím z nich ale sesbírali pouhý zlomek. V úterý v poledne na webu politické iniciativy svítil údaj sedmnáct a půl tisíce podpisů (nasbíraných od 3. prosince).

Navíc denní přírůstky podpisů přinejlepším stagnují. V posledních dnech jich každých 24 hodin přibývá zhruba pětistovka.

Podle Mináře se ale neděje nic, s čím by hnutí nepočítalo. „Klíčové je, že se růst podpisů nezastavil a denně jich přibývá nějakých 500. Do konce roku bychom rádi byli na 25 tisících. To je solidní základ, protože jistá část našich signatářů sbírá podpisy dál a stávají se z nich dobrovolníci. Ti nám stále přibývají a brzy jich bude více než 500,“ říká Minář.

Podobně situaci vidí i David Ondráčka, bývalý dlouholetý šéf české pobočky Transparency International, který se projektu od počátku účastní.

„Jsme úplně v klidu, je to úplný začátek. Zatím jsme jenom provedli úvodní výkop. Vše teď děláme s Mikulášem v tandemu a od ledna

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější