Pokud vám někdy někdo tvrdil, že jste moc malí na to, aby se o vás dozvěděli na druhé straně Evropy nebo že vaše poloha je nevýhodná, vezměte si příklad ze společnosti LANEX a.s. Společnosti, která se za posledních 50 let proměnila ve světovou firmu s téměř 85 % produkce v exportu.

Tato společnost s mezinárodními ambicemi sídlí v malé vesničce na východě České republiky, v klidné a zapomenuté části země. Díky podpoře sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network našla i tato společnost svého obchodního partnera ve Švédsku a dalo by se říci, že česká lana drží lodě ve švédských přístavech. Jak to vlastně celé začalo?

Zástupce firmy LANEX a.s., mající na starost mezinárodní obchod, kontaktoval nejbližší pobočku sítě Enterprise Europe Network v Ostravě, poměrně bez očekávání. Říkal jsem si: „Jak mi někde z Ostravy najdou obchodního partnera na druhé straně Evropy? No uvidím, zkusím.“ V první fázi spolupráce šlo především o definici produktu. Jednalo se o tzv. papírová zátěžová lana. Pletené polyamidové vlákno s dutou konstrukcí, které odolává zploštění za normálního provozního napětí, což dále zvyšuje jeho účinnost závitování a snadnost spojování. Je-li požadována mimořádná odolnost, je k dispozici možnost využití polyesterového vlákna, které je speciálně navrženo pro mokré podmínky. Složitost produktu jen předdefinovala jeho jedinečnost. Dalším krokem zástupce firmy LANEX a zaměstnance Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje, partnera sítě Enterprise Europe Network (dále jen EEN), bylo definovat cílové trhy. Česká společnost projevila zájem ryze o švédský trh, kde absolvovala pár neúspěšných pokusů. Z důvodu předchozí spolupráce mezi EEN Ostrava a EEN v Jönköpingu kontaktoval pan Jan Skipala z EEN v České republice svou kolegyni paní Therése Carlbrant. Therése provedla průzkum švédského trhu a doporučila pár švédských společností, které by mohly mít zájem o tento typ produktu. Po několika neúspěšných jednáních se kolegové z EEN ani zástupci firmy LANEX nevzdávali, až narazili na společnost Eieprocess, která projevila zájem o spolupráci. Po vzájemném představení se uskutečnilo pár online jednání mezi zástupci obou společností a byla podepsána smlouva o exportu první várky zátěžových lan do Švédska.

V první fázi se situace zdála nemožná. Společnost bez mezinárodních kontaktů, bez zkušeností se severským trhem. Všechno to změnila největší evropská síť na podporu podnikání Enterprise Europe Network, která dokázala z Ostravy vyhledat partnery až na druhé straně Evropy. Největší výhoda sítě – osobní kontakt – opět ukázala svou sílu a pomohla k rozvoji mezinárodní spolupráce. Papírová zátěžová lana jsou velmi specifickým produktem, ale severský trh je dokonalým teritoriem. Díky EEN a firmě LANEX mohou švédské přístavy nabídnout vysoce kvalitní vybavení z České republiky.