První dojem je důležitý, dejte si na něm záležet

Udělat skvělý první dojem může velmi ovlivnit celý váš život. Ať už se chystáte na rande naslepo, na pracovní pohovor či na nákup automobilu, nechte si záležet na vytvoření skvělého prvního dojmu. Soustřeďte se na neverbální projevy, gesta a mimiku, kterou děláte často nevědomky.

Dejte si s úsměvem trochu na čas

Všichni víme, že úsměv je pro dobrou komunikaci velmi důležitý. Nejde však o ten plastický úsměv, který ukazuje jednoduchou zdvořilost. Nejprve se podívejte do tváře jiné osoby, počkejte několik sekund a teprve poté se usmějte. Díky této pauze bude váš úsměv upřímnější.

Vyhněte se dlouhému upřenému pohledu

Když se muž dívá do očí jiného muže po dlouhou dobu, může si to vyložit jako agresi. Prostřídávejte pohled do očí s pohledem mimo člověka, se kterým hovoříte. Pravidlo 60/40 je pro to ideální – navazujte oční kontakt přibližně 60% času. Totéž platí pro vztahy mezi muži a ženami.

Mějte vzpřímený postoj

Podívejte se na sportovce nebo politické vůdce – nikdy je neuvidíte s rameny nebo očima dolů. Je to naopak, vždy stojí s dokonalým postojem a úsměvem. Tím se stávají více důvěryhodnějšími a přimějí každého, aby se jim líbil. Odborník radí, že byste měli udělat přesně totéž, pokud chcete zanechat nejlepší první dojem.

Dejte najevo svůj zájem

Při setkání s novým člověkem každý myslí na dvě věci: „Líbí se mi?“ a „Líbím se mu?“. Abyste tedy zanechali dobrý dojem, musíte prokázat svůj zájem o danou osobu, jinak budete vypadat arogantně.

Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je používat neverbální projevy, jako je úsměv, otočení se k nim celým tělem a další. Věnujte pozornost a otevřete všechny bariéry mezi vámi dvěma: tašky, brýle, ruce.

foto: pixabay

Dejte si na neverbální projevy úzkosti a stresu

Neexistuje žádný speciální neverbální znak, který by signalizoval, že lžete. Existuje však příliš mnoho článků, které říkají, že svižná gesta rukou svědčí o někom, kdo by mohl něco skrývat. Existuje spousta lidí, kteří se spoléhají na tyto předsudky, proto se snažte zabránit tomu, abyste se dotýkali krku, tváře, uší nebo vlasů.

Buďte empatičtí

Svůj zájem o člověka můžete projevit nejen vysláním určitých neverbálních projevů, ale také napodobením jeho chování. Díky tomu budete vypadat starostlivěji a uděláte dojem důvěryhodné osoby. A jak říká odborník : „Když se budete chovat, jako byste někoho měli rádi, začnete ho mít opravdu rád.“

Autorský text

Autor: Zuzana Žáková
zavřít reklamu