Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Severočeské muzeum se po rekonstrukci otevře. Kvůli koronaviru bude otevření virtuální

Na téměř tři roky se protáhla rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci. Jenže místo slavnostního otevření za přítomnosti veřejnosti se otevírat bude pouze virtuálně. V pondělí 28. prosince poběží živý přenos z otevření na facebooku a youtubovém kanálu muzea.

Součástí dlouho očekávaného otevření bude také slavnostní odhalení soch lvů na vstupním schodišti, které jsou dílem známého českého umělce Jaroslava Róny. Muzeum slibuje atraktivní podívanou s trochou tajemství i překvapivým závěrem. Do libereckého muzea se totiž po letech opět vrací krásná a inspirativní Múza! Nenechte si ujít živý přenos, který začíná v pondělí 28. prosince v 17 hodin na FB události „Otevření muzea a odhalení soch lvů“.

Otevření muzea sledujte tady

Muzeum je zavřené od ledna 2018 kvůli modernizaci vnitřních prostor i expozic za 143 milionů korun. V rozlehlé budově z konce 19. století jsou vyměněné podlahy, repasovaná okna a dveře, nové jsou rozvody elektřiny, klimatizace i zabezpečovací a požární systémy. V přízemí je recepce nově ve vestibulu a v prvním patře jsou jinak vytvořené expozice. Až na čtyři historické vitríny jsou v muzeu všechny nové.

Uvnitř budovy je nová přírodovědná expozice Doteky severu o krajině a přírodě Jizerských hor a Frýdlantska, nová galerie FOG zaměřená na uměleckou a historickou fotografii a expozice nazvaná Krása + Užitek, která by se měla zařadit mezi nejrozsáhlejší muzejní prezentace uměleckých řemesel v ČR. Hotová je i proměnná výstava Liberec kontra Reichenberg o vývoji zdejší architektury, výstava českého typografa a výtvarníka Rostislava Vaňka a stálá expozice Liberecké fragmenty.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj ČTK

Štítky Severočeské muzeum v Liberci, muzeum, liberec, otevření, rekonstrukce, Facebook, Jaroslav Róna, COVID-19, Rostislav Vaněk, Nová galerie, Česko, přímý přenos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeské muzeum se po rekonstrukci otevře. Kvůli koronaviru bude otevření virtuální  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.