Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Zavírání restaurací dopadá i na řezníky, vinaře a pivovarníky

Pokles odbytu o desítky procent, nutnost hledání nových prodejních cest a boj o zachování firmy kvůli opakovanému uzavírání restaurací a hotelů zažívají letos desítky firem na jihu Moravy. Jsou mezi nimi pivovarníci, vinaři, ale i dodavatelé masa nebo ryb. Dopad je tak velký, jak silné bylo původně zaměření firmy na gastromický sektor.

„Na jaře to bylo úplně tragické, odbyt nám klesl téměř na nulu. Teď na podzim to nebylo tak strašné, naštěstí, zachránily nás firmy, které měly zájem o dárková vína. Máme také e-shop a snažili jsme se oslovovat zákazníky, kteří u nás někdy v minulosti nakoupili. Celkově se zdá, že letošní rok bude v obratu o 24 procent níž než rok loňský, což mě samotného překvapilo," konstatoval vinař Roman Fabig z Hustopeč na Břeclavsku, pro kterého je stravovací odvětví stěžejní.

Snaha cílit na konečného zákazníka, pokles tržeb v desítkách procent

Popické Vinařství Sonberk patří mezi středně velká vinařství a do gastronomických provozoven prodává asi 40 procent své produkce. To se ale liší v závislosti na ročním období. Proto také odbyt na jaře spadl až o 80 procent. „Také prosincové prodeje obvykle stojí na gastru, takže za tento měsíc budeme mít propad tak o polovinu. Naštěstí se nám ale v létě dařilo přivést lidi přímo do vinařství a hned po říjnovém uzavření restaurací jsme se začali ohánět a snažili se oslovovat zákazníky, nabízet jim různá zvýhodnění v našem e-shopu. Celkový pokles obratu tak bude za letošek maximálně 30 procent," odhadla Dagmar Fialová ze Sonberku.

Vyhlášená restaurace Koishi v Brně končí. Likvidujete nás, vzkazuji brněnští restauratéři vládě

Nově zavedená vládní opatření znovu uzavírají hospody a restaurace. Vláda v pondělí schválila změnu stupně protiepidemického systému ze třetího na čtvrtý. Podniky tak musí zavřít do konce týdne. Kvůli novým opatřením v Brně skončila i věhlasná...

O svou další existenci bojují hlavně pivovarníci. Brněnské pivovary skupiny Czech Craft Beers jsou momentálně v odbytu na pouhých 40 procentech loňského roku, zatím ale nemusely propouštět. Svou pozornost pivovary Moravia a Lucky Bastard zaměřily na prodej jednotlivým zákazníkům, dokonce začaly pivo stáčet i do plechovek.

Také Slavkovský pivovar hledá nové cesty, jak své pivo prodávat. „Snažili jsme se prezentovat, dělali jsme exkurze, povídání se sládkem a oslovili jsme i místní malou síť pekáren, které zůstávají otevřené. V říjnu po uzavření restaurací jsme měli propad o 90 procent, za celý rok to bude tak 75 procent, což je zatím jen můj osobní odhad," poznamenal obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček.

Menší firmy závislé na gastru jsou v problémech

Uzavření gastro provozů pocítili i dodavatelé masa. „Kvůli koronaviru jsme přišli o restaurace, kam dodáváme zpracované maso. Na druhou stranu lidé více vařili doma, takže se poptávka vyrovnala. V období Vánoc jsou tržby z dodávek pro restaurace kolem 30 procent, mimo Vánoce je to méně. Zavření restaurací pro nás nemá fatální dopady, protože stojíme především na lidech, kteří k nám přijdou," uvedl Josef Šopík, majitel Rybárny Šopík v brněnském Králově Poli.

Podobně situaci vnímá Ladislav Steinhauser, majitel řeznictví a masny Steinhauser. „Jarní výpadek gastra jsme dohnali na jiných zákaznících, zejména maloobchodních řetězcích. Vím ale od kolegů, kteří mají menší firmy a na gastro se zaměřovali, že mají velké problémy," řekl.

Restaurace se v České republice znovu uzavřou v pátek, pouhé dva týdny poté, co mohly po podzimní nucené uzavírce znovu otevřít.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky uzavření, gastro, vinařství, pivovary, řezníci, restaurace, maso, Morava, Ladislav Steinhauser, Vánoce, Zdeněk Vlček, Czech Craft Beers, a.s., Česko, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavírání restaurací dopadá i na řezníky, vinaře a pivovarníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.