Hlavní obsah

Otec při hádce upustil z okna měsíční holčičku. Odsedí si 18 let za vraždu

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Necelý měsíc strávila na světě holčička, jejž život ukončil pád z třetího patra bytového domu v Pohořelicích na Brněnsku. Za smrt děvčete je podle soudu zodpovědný její otec, který po domácí hádce vylezl i s dítětem ven z okna bytu a miminko zabalené jen do deky se snažil dát na střechu, odkud ale sklouzlo. Za vraždu dítěte a také dlouhodobé týrání družky muže brněnský krajský soud ve středu potrestal 18 roky vězení.

Muže poslal soud na 18 let do vězeníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Osudný večer 26. ledna muže spatřili příbuzní, jak opět hraje na automatech. Muž pak v návalu vzteku a arogance doběhl domů, přičemž v patách mu byli příbuzní, odemkl byt, v němž byla zamčená jeho družka s dítětem. Vytrhl matce dítě a utekl s ním oknem.

„Vtrhl do bytu, hned u dveří vytrhl z ruky dceru zabalenou jen do deky z rukou matky, proběhl bytem a oknem vylezl na parapet. Příbuzní i sousedka se jej snažili zastavit křikem, stahovali ho z parapetu, obžalovaný se pokoušel umístit dítě na šikmou stříšku vedle okna. Jenže dítě sklouzlo a dopadlo na střechu obchodu o více než tři a půl metru níže,“ popsala tragédii předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Když dítě ze střechy sklouzlo, dostal se k němu dolů a pak bezcitně vložil smrtelně zraněnou dceru matce zpět do náručí. Záchranáři byli na místě velmi rychle, i přes všechnu snahu ale holčička zemřela ještě ten den v nemocnici.

Člověk obviněný kvůli smrti dítěte v Pohořelicích je ve vazbě

Krimi

Muž u soudu vyrukoval s obhajobou, v níž se vlastně pokoušel svést vinu na své okolí. Tvrdil, že v rodině jej nikdo neměl rád, že to měl těžké kvůli tomu, že je Rom a že vyrůstal v dětském domově. Soud ale něco takového rezolutně odmítl. „Je to nerelevantní a účelová obhajoba, která byla jasně vyvrácena důkazy. Ani při výslechu svědků přes tu tragickou událost nebylo nic takového zjištěno. Naopak, v rodině k němu měli kladný vztah,“ upozornila soudkyně Bartošová.

Kvůli smrtelnému pádu dítěte z okna v Pohořelicích obvinili jednu osobu z týrání

Krimi

Tragické okolnosti předcházelo mnohaměsíční týrání, kdy muž psychicky i fyzicky terorizoval svou družku, mimochodem vdanou matku tří dětí. „V úmyslu nad ní uplatnit svou moc a ovládat ji družce přikazoval, co může a nemůže. Příležitostně ji nepouštěl do práce, zamykal ji doma, nepouštěl ji samotnou k lékaři, kontroloval jí telefon a fyzicky ji napadal i v době, kdy byla těhotná. Družka se od něj dvakrát pokusila odejít, on ji vždy ale násilím donutil se k němu vrátit. Měla strach, aby neublížil dětem, proto nic neoznámila policii,“ řekla Bartošová.

Soudkyně upozornila, že muž s malou dcerkou jednal, jako by byla nějakou věcí. „Bylo to absolutně hazardující a racionálně neodůvodnitelné jednání. Zcela upřednostnil svůj zájem nad zájmem dítěte. Je otázkou, co by asi s dcerou na střeše dělal. Věděl, co se může stát, a přesto v jednání pokračoval,“ dodala Bartošová.

Muž se proti verdiktu na místě odvolal, případ tak posoudí ještě Vrchní soud v Olomouci. Za týrání a vraždu muži hrozilo dvacet let nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám