Drak otevřel Labyrint a zve na loutkovou animaci. Aspoň na pár dnů

  11:06
Proslulé královéhradecké Divadlo Drak sice nemůže hrát, alespoň však po dvou měsících otevřelo svůj Labyrint s novou výstavou Trojhlas a Dračí animační hernou. Zájemci o návštěvu si musí pospíšit, od pátku 18. prosince bude znovu kvůli vládním protiepidemickým opatřením zavřeno.

Divadlo Drak otevřelo výstavu Trojhlas a Dračí animační hernu. | foto: archiv Divadla Drak

Hradečtí loutkáři otevřeli výstavu poprvé v úterý 15. prosince se sloganem: „Buďte s námi Draci v animaci“. Kolekci Trojhlas aneb Loutková animace třikrát jinak rozšířila autorská interaktivní Dračí animační herna.

„Celé horní patro Labyrintu se promění v mikrosvět plný optických triků – v animační ateliér. Putovní výstava Trojhlas představí tři loutkové animované filmy vzniklé souběžně na třech českých uměleckých školách,“ říká výtvarnice Martina Marková z Draku.

Jde o snímky Betonová džungle Marie Urbánkové (UMPRUM), Oscarem za nejlepší studentský film oceněná Dcera Darii Kashcheevy (FAMU) a Noctuelle Martina Pertlíčka (ZČU).

Herna vznikla pro Labyrint, jehož program propojuje umění a vzdělávání. Autorkami jsou vedle Martiny Markové scénografka Tereza Vašíčková a lektorka animace Aneta Kohoutová.

Návštěvníci poznají, jak blízko k sobě mají loutková animace a animovaný film nebo co vše se dá animovat. V herně si lze vyzkoušet techniky a seznámit se s optickými hračkami, které platí za předchůdce animovaného filmu.

„Animace je hra otevřená všem, není potřeba mít žádné speciální schopnosti či být zdatným výtvarníkem nebo technickým specialistou, stačí mít otevřenou mysl a chuť experimentovat,“ zve jedna z autorek Aneta Kohoutová. 

Dvě na sobě zdánlivě nezávislé instalace se prolínají ve sdílené vášni k řemeslu a radosti z objevování kouzel fází pohybu.

Labyrint po dva dny

Labyrint lze navštívit ještě ve středu 17. prosince a ve čtvrtek 18. prosince vždy od 10 do 17 hodin. Kapacita je omezená, divadlo doporučuje vstupenky předem rezervovat na hkpoint.cz. Všechny případné změny  vzhledem k mimořádným vládním opatřením budou na webových stránkách Draku a sociálních sítích.

„Původně plánovanou vernisáž výstavy, která měla být 13. prosince, s promítáním filmů Dcera, Noctuelle a Betonová džungle a s animačním workshopem, musíme odložit na pozdější termín. Ale i tak jsme rádi, že můžeme výstavu nyní otevřít a pomalu se tak vrátit k provozu, i když divadlo zatím zůstává zavřené,“ uvedl ředitel Draku Tomáš Jarkovský.

„Vedle samotné expozice připravily autorky i několik návodů na animaci doma, budeme je zveřejňovat na našich webech. Po Novém roce by výstavu měly doplnit ještě nedělní ateliéry animace pod vedením zkušených lektorů a speciální program pro školy,“ představuje produkční Barbora Kalinová.

Vyšla hvězda nad Betlémem bude online

Pro advent Drak připravil filmovou verzi vánoční inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem, natočenou v kostele sv. Jana Křtitele na Novém Hradci a v jeho okolí.

„Nejde o pouhý záznam inscenace, nýbrž o plnohodnotnou filmovou adaptaci. Divákům a příznivcům Draku chceme poděkovat za přízeň a vynahradit jim tradiční adventní program, který musel být zrušen,“ říkají tvůrci.

Filmovou verzi uvede Drak od 19. prosince ve dvanácti reprízách, a to zdarma v předem určených časech na Youtube kanálu divadla.

Autor: