Zemřela Jarmila Weinbergerová, zřejmě nejstarší pamětnice holokaustu v kraji

16. prosinec 2020 09:00

Ve věku 97 let zemřela minulý týden Jarmila Weinbergerová z Karlových Varů. Žena, která přežila hrůzy nacistických koncentráků a pochod smrti. Byla zřejmě nejstarší pamětnicí holokaustu v Karlovarském kraji.

Známá karlovarská lékařka oslavila letos v březnu 97. narozeniny. Se svou minulostí seznamovala návštěvníky webových stránek Paměť národa a donedávna i účastníky různých besed.

Jarmila Weinbergerová se narodila 21. března 1923 v židovské rodině v Praze. V dubnu 1942 odjela celá rodina do Terezína. V ghettu pracovala jako zdravotní sestra.

V květnu 1944 byla sama předvolána do transportu do koncentračního tábora Osvětim-Březinka, kde ji čekalo zařazení do takzvaného rodinného tábora. Tam působila jako dětská ošetřovatelka. Konce války se dožila v koncentračním táboře Bergen-Belsen, který 15. dubna 1945 osvobodila americká armáda.

Poté, co se dostala z válečných hrůz a složila maturitu, vystudovala medicínu a v roce 1950 přišla na umístěnku do Karlových Varů. Kvůli nesouhlasu s okupací v roce 1968 byla při následných prověrkách sesazena z funkce náměstkyně ředitele do funkce posudkového lékaře.

Jako doktorka pracovala až do důchodu. V roce 2020 se stala laureátkou Ceny Paměti národa.

autoři: Josef Šorfa , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio