Ohlédnutí za základními skupinami Ligy mistrů

16.12.2020, 12:02
Názory a komentáře
Ve ztížených podmínkách letos týmy odehrály základní skupiny Ligy mistrů. Zápasy se totiž hrály v rychlejším sledu než obvykle, což znamenalo vždy tři anglické týdny v řadě. Většina favoritů využila šíře kádru a s tímto se poprala, výjimkami snad byli jen Inter Milán a Manchester United.

Které zápasy stálo za to během podzimu v Champions League sledovat? Kteří hráči dokázali vstřelit výtečné góly a kteří zase předváděli na svých pozicích nejlepší výkony? To vše se můžete dočíst na následujících řádcích.

Nejlepší zápasy skupin


1. Basaksehir - Lipsko

Sedmigólová přestřelka byla k vidění na stadionu Fatiha Terima. Za domácí se blýskl Kahveci, který svým hattrickem pomáhal Basaksehiru v dotahování se. Lipsko ale většinu zápasu tahalo za delší konec, do vedení jej poslal Poulsen, na dvougólový rozdíl v průběhu utkání navyšovali Mukiele a Olmo. Rozhodující branku vstřelil v nastavení Sorloth.



2. Real Madrid - Inter



3. Salzburg - Bayern



Nejpohlednější góly skupin


1. Dominik Szoboszlai (Salzburg)



2. Alassane Pléa (Mönchengladbach)



3. Neymar (PSG)



4. Magomed Suleymanov (Krasnodar)



5. Irfan Can Kahveci (Basaksehir)



Sestava skupin





Brankář - Edouard Mendy (Chelsea)

Teprve v létě přišel k Blues, přesto v základní skupině odchytal pět zápasů, během nichž si připsal čtyři čistá konta a dovedl svůj tým k pohodlnému postupu i prvnímu místu. Jediný gól dostal od svého předchozího zaměstnavatele, francouzského Rennes.

Pravý obránce - Juan Cuadrado (Juventus)

Z pozice křídelního obránce byl mimořádně produktivní, když během skupinové fáze zapsal hned pět asistencí, a to při 87% úspěšnosti přihrávek. Nejvíce zazářil v turínském střetnutí s Ferencvárosem, kdy výtečný výkon okořenil dokonce dvěma gólovými nahrávkami.

Střední obránce - Cristian Romero (Atalanta)

V obranných statistikách naprosto dominoval celé soutěži. V průměru pětkrát na zápas zastavil akci soupeře, stejně tak pětkrát odklidil míč z nebezpečných prostor. Asi nejlepší utkání odehrál doma proti Midtjyllandu, kdy se navíc dokázal i gólově prosadit.

Střední obránce - Nico Elvedi (Mönchengladbach)

Opora defenzivních řad Mönchengladbachu na cestě za kýženým postupem z těžké skupiny. Bohužel proti Interu nebyl v předposledním kole k dispozici, což se také na týmu zřejmě projevilo, jinak ale byl přítomen u všech důležitých momentů a dokonce vstřelil i gól.

Levý obránce - Zaidu Sanusi (Porto)

Mladý bek se na levé straně předvedl ve velice dobrém světle. Jednoznačně nejlepší výkon předvedl ve čtvrtém kole na hřišti Marseille, avšak zejména do defenzivy byl skvělý prakticky pokaždé. Důkazem o tom budiž více než tři odklizení balónů na zápas.

Pravý záložník - Lionel Messi (Barcelona)

Nebyl tak produktivní, jako je u něj zvykem, i tak se ale výrazně podepsal pod výhrami Barcelony. Ze čtyř utkání, do kterých naskočil, mu tolik nevyšel jen ten poslední s Juventusem - předtím dokázal pokaždé skórovat a k tomu si připsal dvě asistence.

Střední záložník - Joshua Kimmich (Bayern)

Vinou zranění se už ve druhé polovině podzimní části nepředstavil, i během té první stihla zanechat výborný dojem. Kromě neobvyklého přehledu ve středu hřiště byl i produktivní, když završil skupinu s jednou brankou a třemi asistencemi na kontě.

Střední záložník - Christopher Nkunku (Lipsko)

Ačkoliv Lipsko loni došlo až do semifinále, dá se jeho letošní postup nazvat překvapivým. Lví podíl na něm měl i univerzál Nkunku. Ten se blýsknul především ve dvou veledůležitých domácích zápase proti PSG i Manchesteru United.

Levý záložník - Neymar (PSG)

Dohromady šest branek nastřádal během svých pěti zápasů, přičemž se rozjížděl postupně. O reprezentační pauze v jeho kolonce stále svítila nula, pak ale vstřelil gól Lipsku, dokonce dva Rudým ďáblům a vše završil hattrickem proti Basaksehiru.

Útočník - Ciro Immobile (Lazio)

Třicetiletý forvard se pyšní bilancí gólu za 65 minut, navíc se u něj nedá říct, že by si svou práci odbyl v jednom zápase a pak už nic. Gólmana soupeře totiž překonal ve všech čtyřech utkáních, do nichž naskočil, a může tak na jaře stíhat korunku krále střelců.

Útočník - Erling Haaland (Dortmund)

Ještě o trochu více produktivní byl norský kanonýr Haaland, který by snad měl na kontě i více než šest branek, kdyby jej dvě kola před koncem nezastavilo zranění. Proti Bruggám se trefil v každém mači dvakrát, ve zbylých střetech jednou.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Lionel Messi (Barcelona) - 8.94 (3 góly, 2 asistence, 89% úspěšnost přihrávek)

2. Erling Haaland (Dortmund) - 8.34 (6 gólů, 5 vyhraných vzrušných soubojů)

3. Cristian Romero (Atalanta) - 8.17 (gól, asistence, 33 vyhraných vzdušných soubojů, 84% úspěšnost přihrávek)

4. Cristiano Ronaldo (Juventus) - 8.09 (4 góly, asistence)

5. Neymar (PSG) - 8.06 (6 gólů, 3x hráč zápasu)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Cristian Romero (Atalanta) 50 bodů - 72 získaných míčů (22 bodů), 3 čistá konta (12 bodů), 446 odehraných minut (10 bodů), gól (6 bodů), asistence (3 body), 3 obdržené góly (-1 bod), 2 žluté karty (-2 body)

2.-3. Angelino (Lipsko) 46 bodů - 3 góly (18 bodů), 537 odehraných minut (12 bodů), 3 asistence (9 bodů), 25 získaných míčů (7 bodů), čisté konto (4 body), 12 obdržených gólů (-4 body)

2.-3. Zaidu Sanusi (Porto) 46 bodů - 5 čistých kont (20 bodů), 527 odehraných minut (12 bodů), 32 získaných míčů (9 bodů), gól (6 bodů), 3 obdržené góly (-1 bod)

4. Alassane Pléa (Mönchengladbach) 41 bodů - 5 gólů (20 bodů), 452 odehraných minut (11 bodů), 3 asistence (9 bodů), 6 získaných míčů (1 bod), gól zpoza vápna (1 bod), žlutá karta (-1 bod)

5. Neymar (PSG) 40 bodů - 6 gólů (24 bodů), 386 minut (9 bodů), asistence (3 body), vybojovaná penalta (2 bod), 8 získaných míčů (2 body), 2 góly zpoza vápna (2 body), 2 žluté karty (-2 body

Statistiky


Nejlepší střelci: 6 - Neymar (PSG), Álvaro Morata (Juventus), Erling Haaland (Dortmund), Marcus Rashford (Manchester United), 5 - Alassane Pléa (Mönchengladbach), Ciro Immobile (Lazio), Olivier Giroud (Chelsea)

Nejvíce asistencí: 5 - Juan Cuadrado (Juventus), 4 - Kevin De Bruyne (Manchester City), 3 - Alassane Pléa (Mönchengladbach), Angelino (Lipsko), Mbappé (PSG), Tadić (Ajax), Kimmich (Bayern)

Nejvíce čistých kont: 4 - Edouard Mendy (Chelsea), Ederson (Manchester City), Agustín Marchesín (Porto), 3 - Roman Bürki (Dortmund), Anatoliy Trubin (Šachťar)

Co nás čeká v osmifinále?


Jedním ze šlágrů osmifinálových bojů je duel mezi Barcelonou a PSG. Tato dvě mužstva jsou poměrně častými soupeři, přičemž ve všech čtyřech případech v uplynulém desetiletí, kdy je los svedl dohromady, vždy ze vzájemných měření vyšli lépe Katalánci. Jednou to bylo ve skupinové fázi, třikrát pak ve vyřazovacích bojích. Včetně tři roky starého mocného obratu z 0:4.

Atraktivním dvojzápasem bude ten mezi Lipskem a Liverpoolem, v tomto případě se navíc jedná o neokoukané soupeře, kteří se ještě nestřetli. Avšak když se řekne, že se střetne loňský semifinalista s předloňským vítězem, je o napětí postaráno.

Znovu po čtyřech letech se střetnou italský s portugalským velkoklubem. Juventus minule Porto zdolal poměrně hladce, když v osmifinále opanoval oba zápasy a nakonec dokráčel až do finále. Úspěch slavil i v předcházejícím měření sil v roce 2001.

V případě Sevilly a Dortmundu se jedná na půdě Champions League o neokoukané soupeře, neboť se dosud střetly jen v jednom případě. Základní skupina Evropské ligy před deseti lety byla z dnešního pohledu mimořádně nabitá, Sevilla díky lepším vzájemným zápasům nakonec skončila druhá za PSG, Dortmund se do jarní fáze nedostal.

Sice se nestřetávají tak často jako Barcelona s PSG, i tak jsou ale Atlético s Chelsea poměrně pravidelnými soupeři. A většinou jde o vyrovnané dvojzápasy. V tom posledním ve skupině před třemi lety slavila ve vzájemném střetu Chelsea, jež také spolu s Římem postoupila, roku 2014 ovšem pro změnu uspělo Atlético, které si tak vybojovalo účast ve finále.

Možná to bude znít překvapivě, ale Lazio a Bayern Mnichov se ještě v Lize mistrů nestřetli. Na vině je zejména římský celek, který se do Ligy mistrů dostal poprvé od roku 2007, na účast ve vyřazovací fázi čeká ještě o sedm let déle.

Rovněž Atalanta s Realem Madrid se střetnou historicky vůbec poprvé. Obě mužstva musela o svou účast v jarní fázi bojovat až do posledního kola, bílý balet ovšem zvládnul svůj úkol s Mönchengladbachem a Atalanta zase s Ajaxem.

Naopak Mönchengladbach s Manchesterem City na sebe měly v nedávných letech štěstí. I když v případě Borussie se moc o štěstí nedá hovořit, neboť ve dvou po sobě jdoucích letech, kdy Citizens potkala ve skupině, vybojovala ve vzájemných střetech jen jeden bod a pokaždé ve skupině skončila.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (30)

Přidat komentář
Kincl

Krása Německo 4 postupující :)

Reagovat
smazaný uživatel

Bundesliga je silná súťaž, o tom žiadna ale postup Gladbachu zo skupiny s Realom, Interom a Šachtarom som vôbec nečakal a Lipsku som popravde tiež neveril, že dokáže postúpiť na úkor ManUnited. Rozhodli si o tom však sami v priamom súboji a v osemfinále sú zaslúžene.

Reagovat
bobis21

Byť Gladbach s velkými nervy. Ale neztratit zbytečně výhry v prvních dvou zápasech, mohlo být dávno jasno

Reagovat
Kepy_FCB

letos jsem sledoval úplně minimálně...

Reagovat
smazaný uživatel

Už aby to zase začalo

Reagovat
h8_sfatto

golman Günok snad jedinej horší brankář v LM než Aleš Hruška a Ondřej Kolář

Reagovat
Witcher

Smutnej ročník,stejně divnej jako konec posledního.Bez diváků,divný výsledky nuda ,šeď

Reagovat
Kincl

Blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Nuda to podľa mňa nebola, na neprítomnosť divákov som si pred TV obrazovkou už zvykol a začína mi to byť šumák a niektoré divoké výsledky boli pre mňa iba vítaným spestrením. Či snáď majú všetky zápasy skupinovej fázy LM končiť 1:0, 1:1 či 2:1? To by potom ešte len bola nuda a šeď.

Reagovat
kattos

Ten Messi opravdu ne, pořád je prostě top ale vyloženě aby figuroval v nejlepší 11 letošních skupin je fakt mimo.

Reagovat
drussbarb

Kdyby se jmenoval jinak, nemáš problém

Reagovat
Rezan

kdyby se jmenoval jinak, nikdo by ho tam nenapsal

Reagovat
kattos

? Jak to myslíš?

Nejsem místní "odpůrce" Messiho.

Nebo jestli myslíš že jen kvůli jménu ho tam nechci?

Messi odehrál lehce nadprůměrnou skupinu, kdyby jako on třeba hrál Dembele, tak tam rozhodně není

Reagovat
drussbarb

Ok tedy. Viděl jsem jen pár zápasů, jak tedy funguje WhoScored?

Reagovat
ttopi

Naštěstí tak, že sleduje X různých věcí, které jsou pro vývoj jednotlivých akcí, potažmo celého zápasu důležité. Ne jen se podívat na tabulku střelců

Reagovat
drussbarb

A k tomu WhoScored

Reagovat
smazaný uživatel

To je debakl,ty Slávistky,venku remizujou a doma prohrajou,tradičně v +5.minutě nastavení,jak u našich celků bývá zvykem,že rozhodčí nastavuje tak dlouho,až dá soupeř gól

Reagovat
smazaný uživatel

Sestava skupin: pěkný dresy Aspoň v něčem jsme uspěli.

Reagovat
celeb

god bless

Reagovat
celeb

Cristian Romero - pekne sa to pomaly zacina Argentine zlepsovat. Za Villu chyta fantasticky Martinez (Arsenal si IMHO nechal (nie moc, ale predsa) horsieho brankara. Paredes, Lo Celso, Tagliafico, ... postupne sa zaplna ta diera v (o)brane/zalohe co mali za preplnenym utokom. Skoda, ze Banega to uz asi nestihne.

Reagovat
drussbarb

Kéž by

Reagovat
Fairplay

Messi

Reagovat
Mr.Mike

ten Messi asi ne hele

Reagovat
smazaný uživatel

Za toho Messiho mohou drogy nebo nátlak?

Reagovat
smazaný uživatel

Co má Messi s drogami?

Reagovat
Mass

Ederson- Cuadrado, Romero, Akanji, Angelino- Veratti, Kimmich, Modrić, De Bruyne- Haaland, Neymar

Reagovat
ttopi

Lidi co máte proti Messimu v sestavě? Mrkněte třeba na whoscored. 7 střel na zápas (nejvíc), nejvíc driblinků na zápas, nejvíc klíčových pasů za zápas, 3+2, nejvyšší rating za skupiny. Chápu, že ho třeba nemáte rádi, ale prosím neignorujte fakta

Reagovat
drussbarb

Teď jsem si všiml, že tam není CR7, co zničil Barcu, možná je problém v tom

Reagovat
ttopi

aha. A víš že skupinová fáze má 6 zápasů?

Reagovat
drussbarb

Já bych CR7 nejmenoval, to pozor

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele