Galerie v Karlovarském kraji většinou zavřou, ty prodejní nemusí

16. prosinec 2020 12:30

Velké galerie v Karlovarském kraji v pátek opět zavřou. Dodrží tak nařízení vlády v souvislosti s přechodem do čtvrtého stupně epidemického systému PES. Některé se přesto připojily k výzvě, aby se na galerie nevztahovala opatření omezující kulturní akce. Otevřené mohou zůstat prodejní galerie. Využije toho například karlovarská Supermarket WC, zjistila ČTK.

Galerie výtvarného umění Chebu je jednou z těch, které v pátek znovu zavřou. „Letos je to tak trochu na přeskáčku. Byli jsme rádi, že jsme letos vůbec něco otevřeli. Počet výstav jsme zredukovali ze čtyř na tři, a i ty byly omezené," řekl ředitel galerie Marcel Fišer.

Také chebská Galerie 4 zavře. „Některé akce budeme alespoň streamovat přes internet. Připojili jsme se ale k výzvě proti zavírání galerií. Myslíme si, že hlavně regionální galerie jsou schopny dodržet hygienická opatření, počet návštěvníků, ohlídat si roušky a dezinfekci, a nejsou tak potencionální zdrojem nákazy," řekl její ředitel Zbyněk Illek.

Výjimku využijí například v karlovarské galerii Supermarket WC

„Pro nás to je hodně důležité. Před Vánoci tradičně pořádáme prodejní výstavu Vánoční pelmel, kde si lidé mohou prohlédnout a koupit dárky od českých designérů. Takže zůstaneme otevření. Krajským galeriím ztráty nahradí kraj, ale my se musíme uživit sami," řekla Tereza Vlašimská z galerie Supermarket WC.

Z vládních opatření, která začnou v pátek platit a která se vztahují i na kulturní instituce, ministr kultury Lubomír Zaorálek vyjednal výjimky pro galerie, které aktuálně vystavují unikátní díla ze zahraniční zápůjčky. Výjimku mají také zmíněné prodejní galerie. Pro ně budou platit stejná opatření jako pro obchody.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související