O více než trojnásobek zvedne českokrumlovská radnice rezidentům poplatek za stání v parkovacích zónách

16. prosinec 2020 13:12

Šestnáct let lidé v Českém Krumlově platili stejný poplatek za stání v parkovacích zónách. Od nového roku se ale tarif skokově zdraží. Rezidenti zaplatí místo stávajících 365 korun 1200 korun.

Zvýší se i cena pro abonenty nebo zaměstnanecké parkovné před budovou městského úřadu v Kaplické ulici. Radnice to zdůvoďnuje například nutností šetřit kvůli koronakrizi. Podle některých obyvatel i části opozice si ale na zdražování nevybrala vhodnou dobu.

Podle místostarosty Josefa Hermanna z KDU-ČSL se kapacita parkovacích míst na místních komunikacích je ve městě stále stejná, naopak je o ni více zájemců a jedinou možností, jak ji regulovat, je cena. Nový ceník nyní schválila rada města. Týká se to parkovacích zón v širším centru města, tedy převážně částí Plešivec a Horní Brána.

„Pochopitelně druhým důvodem bylo i to, co v poslední době řešíme dnes a denně, jak posílit příjmovou část rozpočtu poté, co jsme letos přišli o desítky milionů korun v důsledku koronaviru a daňových opatření,“ dodává místostarosta.

Při tvorbě nového ceníku radnice podle místostarosty Hermanna vycházela ze srovnání s ostatními podobně velkými městy.

Krok vedení města ale u některých obyvatel vyvolal kritiku. Například Marek Šimon vlastní restauraci s hotelem v centru města a stání v zónách využívá pro podnikání. Podle něj koronavirus zasáhl i rozpočty mnoha rodin a proto zdražování v současné době označil za nešťastné.

„Ještě jsem to nepropočítal, ale předpokládám, že se nám to o nějakých pět tisíc korun zvedne. Přichází s tím v době, kdy jsou všichni totálně na dně, minimálně šest měsíců už zavřeno máme a ještě několik měsíců zavřeno mít budeme. A budeme také hledat každou korunu, kde ušetři. A toto jsou výdaje, které musíte zaplatit. Bude to pro nás těžké,“ komentuje situaci Marek Šimon.

Stejný názor zastává také opoziční zastupitel Zbyněk Toman z ODS:

„Posilovat rozpočet zrovna tímhle a v této době mi přijde nesmysl. Šetřit by mělo především město a těch položek, kde se dá ušetřit na běžných výdajích je opravdu hodně. Všichni si ty opasky musí utáhnout, myslím tím podnikatele. A tak by to měla udělat i státní správa a město především.“

Naopak dobrou zprávou pro obyvatele je, že radnice se momentálně nechystá rozšiřovat parkovací zóny do dalších městských částí.

Spustit audio