Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jásot po zjištění výsledku i čekání. Jaký byl první den plošného testování

Sledujeme online   14:56aktualizováno  15:45
Fronty lidí bez rozestupů a respirátorů, ale i nadšení po sdělení negativního výsledku. Tak vypadaly začátky plošného antigenního testování v hlavním městě. Zájem je velký, termíny jsou na řadě odběrových míst až do Vánoc zabrané. „Antigenní testy jsou pro nemocnici výrazně náročnější,“ popsal ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

Fronta asi deseti lidí se vine před registračním místem, kde klienti dostávají pořadové číslo. Vedle postává hlouček učitelů směřujících na dobrovolné testování pedagogů, které probíhá v samostatném stanu. A opodál konečně stojí kontejner, ve kterém se odebírají vzorky na antigenní testy v rámci plošného testování populace.

Tak vypadala kolem desáté hodiny ranní prvního dne testování situace v Nemocnici Na Bulovce. Ačkoliv se zájemci musí povinně objednávat na konkrétní čas, na místě se krátké fronty tvořily. Ať už před již zmíněným registračním místem, kde se smíchali zájemci o placený PCR test i o plošné testování, či před samotným odběrovým kontejnerem, kde následně lidé čekali na výsledky.

Ačkoliv registrační místo bylo společné, samotné testy probíhaly pro každou skupinu jinde. Po obdržení jednoho pořadového čísla na samotný odběr a druhého na obdržení výsledku proto dostal zájemce také instrukce, kam má jít. Tam čekal na ohlášení svého čísla. Po odběru, který trval několik málo minut, šel ven čekat na vyvolání druhého čísla. Po asi patnácti minutách obdržel výsledek.

„Trochu mě překvapilo, že jsem se šel registrovat na společné místo s PCR testy. Ale jinak mi to přijde organizačně v pohodě,“ hodnotil situaci Samuel, který se nechal testovat mezi prvními.

Fronty tvořilo v areálu nemocnice jen kolem deseti lidí, ani ti však nedodržovali dvoumetrové rozestupy. Téměř nikdo pak neměl respirátor, jen obyčejnou ústenku. A to přesto, že se mísili s lidmi, kteří měli indikovaný PCR test. Také před odběrovým místem na Václavském náměstí postával dopoledne hlouček lidí, ten tvořilo kolem dvaceti lidí, kteří již většinou čekali na výsledky.

Ve frontě na testování pak stáli lidé všech věkových skupin, od studentů plánující Vánoce se staršími příbuznými, až po seniory. Asi každý druhý zájemce pak dorazil s dalším člověkem, zbytek přišel na testování sám.

Fronty na testy

Fronty se tvořily i před některými dalšími odběrovými místy v Praze. A to mnohde delší, než Na Bulovce, kde čítaly jen kolem desíti až patnácti lidí.

Třeba v Thomayerově nemocnici čekalo už před sedmou ráno na spuštění odběrů zhruba dvacet lidí. Společně tam byli samoplátci, lidé poslaní svým praktickým lékařem či hygienou a zájemci o antigenní test. Ti se sice museli registrovat na konkrétní čas mezi jedenácti a půl třetí, nemocnice je ale v pondělí vyzvala, aby přišli kdykoliv mezi sedmou a půl třetí, což způsobovalo ve frontě spory o pořadí a čekající to velmi kritizovali. Kolem osmé hodiny už se fronta netvořila a lidé čekali jen uvnitř pavilonu.

Po osmé hodině, kdy začalo testování u polikliniky na Chodově, stálo před odběrovým místem deset až 15 lidí. Objednaní čekali na odběr asi půl hodiny. Někteří lidé byli kvůli čekání mrzutí a rozčilení. Ve frontě, která se tvořila i před desátou hodinou, byli i zde kromě zájemců o antigenní testování také lidé se žádankou od lékaře na PCR test a samoplátci.

Zdroj: ČTK

Hurá, znělo z hloučků lidí

„Organizačně bych řekl, že vše probíhá v pořádku,“ hodnotil situaci dopoledne ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. Lidé podle něj chodí na čas, na který se objednali. „Myslím, že to je zorganizované velmi dobře, máme už zkušenosti z toho předchozího masivního PCR testování,“ dodal.

Na místě ostatně panovala spíše optimistická nálada. Především z hloučku učitelů, kteří stáli o pár metrů vedle, se ozýval jásot, když všichni získali negativní výsledek testu.

„To musím hned všem napsat,“ komentovala situaci jedna z učitelek. „Já jsem si vzala s sebou lítačku, pro případ, že bych byla pozitivní, a vy byste mě pak nevzali do auta,“ žertovala další.

Jak se testuje v krajích

„Je to úleva, to určitě. I když já jsem se šel nechat testovat hlavně proto, že jedu na Vánoce za rodinou na Moravu a nechci je nakazit. Já bych snad měl průběh lehký,“ komentoval situaci další zájemce, Adam.

Jak ale upozornil ředitel Kvaček, pro nemocnici jsou antigenní testy náročnější než PCR metoda. „Výtěry pro tuto metodu posíláme do laboratoře. Kdežto u antigenních testů musí každý z nich někdo vyhodnotit přímo na místě,“ vysvětlil.

Další šance na objednání

Přesto jeho nemocnice, která nyní provede denně asi 500 odběrů v rámci plošného testování, svou kapacitu od pátku zdvojnásobí. „Pro velký zájem v pátek navyšujeme na tisíc antigenních testů denně,“ oznámil Kvaček.

Půjdete nebo už jste šli v těchto dnech na antigenní testy?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 4. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

Tato místa přitom ještě nejsou v rezervačním systému, zájemci proto mají šanci v dalších dnech zajistit si místo právě Na Bulovce. Pokud by přitom nemocnice kapacitu nezvýšila, byla by již nyní plně obsazená, a to až do 27. prosince. „Určitě doporučuji to v dalších dnech hlídat,“ dodal Kvaček.

První vakcíny dostanou přednostně zdravotníci v Praze, oznámil Blatný

Nemocnice Na Bulovce současně provádí stále i PCR testy, kapacitu má tisíc až dva tisíce odběrů denně. „Nicméně v posledním měsíci zájem pomalu opadal,“ popsal ředitel nemocnice. Také kapacity testování učitelů byly podle něj zaplněny jen asi ze čtvrtiny.

Antigenní test na covid-19 chce ve středu podle údajů z rezervačního systému absolvovat asi 1 300 Pražanů. Volných termínů na test hrazený z veřejného zdravotního pojištění do Vánoc jsou jen jednotky, většinou se objeví jen po odhlášení někoho jiného. Do Vánoc jich 29 v Praze otevřených odběrových míst zvládne přes 13 500, každý může jít jednou za pět dní. Své pacienty testují i některé ordinace praktických lékařů a ambulantních specialistů, v metropoli se přihlásilo asi 170.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Přímý přenos Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...