Dovolená

Zimní dovolená vás nemusí finančně zruinovat. Kam se vydat za teplem a neutratit majlant

Karibské moře je sázka na jistotu / Pixabay Elisa Furkert
Zimní dovolená u moře má řadu výhod. A letos ještě o jednu výhodu navíc. Nejenže uniknete nevlídnému počasí, ale ve složité covidové době přijdete i na trochu lepší myšlenky. Pokud plánujete vyrazit k moři, máme pro vás pár tipů.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

16. prosince 2020   |   14:48

Pokud chcete uniknout realitě všedního dne, ale neutratit příliš peněz, máme pro vás pár tipů. Stále existují místa, kde vás dovolená nevyjde příliš draho, ale prožitek bude absolutně špičkový.

Jedna z nejlevnějších zemí světa

Jedním z takových míst je Srí Lanka. Pravda, tato destinace leží poněkud dál, ale celkové náklady vás nevyjdou příliš vysoko.

Existují místa, kde vás dovolená nevyjde příliš draho, ale prožitek bude špičkový

Stále platí, že se jedná se o jednu z nejlevnějších zemí světa. Hlavním důvodem pro návštěvu tohoto ostrova je tropické klima, množství hinduistických a budhistických památek, ale i nádherná příroda. Srí Lanka je obklopena Indickým oceánem, který může někdy být v této oblasti poněkud divočejší. Všechny pláže proto nemusí být úplně vhodné ke koupání, ovšem několik oblastí s klidnější vodou a příjemným koupáním určitě najdete.

Ostrovy věčného jara

Kanárským ostrovům se někdy přezdívá "ostrovy věčného jara", protože slunce je tu po celý rok stejně příjemné. Každý z roztodivných ostrovů je něčím specifický a svým způsobem záhadný. 

V některých částech Kanárských ostrovů si možná budete připadat exoticky a tak trochu jako na Marsu. Kanárské ostrovy jsou vulkanického původu a pyšní se ojedinělou krásou místních geologických útvarů a místy až "vesmírných" scenérií se sopečnými vyvřelinami a písečnými dunami. 

Sázka na jistotu

Protože Thajsko leží v tropickém pásmu, není vlastně špatný měsíc, kdy tam vyrazit. V rozmezí listopad až březen je v Thajsku období chladna a sucha. Panika ovšem není na místě. Teploměr většinou neklesá pod 30°C a panuje tu hlavní turistická sezóna. Thajsko nabízí širokou škálu přímořských letovisek, moře je vždy teplé a na své si přijdou milovníci potápění i šnorchlování. Země nabízí i úchvatnou tropickou přírodu, hory, lesy, vodopády či jeskyně. 

Vyhlášená je i thajská kuchyně, která je jedna z nejoblíbenějších na světě. Je proslulá svojí pálivostí, ale i ti, kteří pálivé neradi, si přijdou na své. Pokud se vydáte do Thajska a chcete ochutnat autentické thajské jídlo a pokrmy, zapomeňte na drahé restaurace. Stravujte se ve stáncích na ulici.

Až thajskou kuchyni ochutnáte, budete jí chtít pořád. A oběd či večeře vás vyjdou doslova na pár korun. Jednoduše řečeno, stačí jedna návštěva a Thajsko si navždy zamilujete. 

Tady na vás dýchne historie

Byli už jste na Kubě? Pokud ne, tak byste to měli napravit. Na rozlehlém ostrově ležícím v karibském moři objevíte spoustu protikladných světů a bude záležet pouze na vás, kterou tvář Kuby se rozhodnete vnímat nejintenzivněji. 

Kuba je nesmírně zajímavá, unikátní, veselá, živá, chudá, krásná a jednoduchá. Je stále trochu izolována od zbytku světa a je to znát. Když na Kubu vkročíte, budete si myslet, že jste se vrátili 40 let zpátky. Čas zde plyne pomalu a všudy přítomná „mañana” vás chytne za srdce v tom pravém kubánském stylu.

Není možné, abyste odjeli z Kuby bez toho, aniž byste navštívili nejznámější středisko, notoricky známé Varadero, které se nachází necelých 140 km východně od Havany. Jeho lákadlem číslo jedna je téměř 20 kilometrů dlouhá pláž pokrytá bílým pískem, lemovaná vysokými palmami. Díky azurovému Atlantiku je doslova posvícením pro všechny milovníky koupání, opalování a dalších vodních radovánek. Navštívit proslulé kubánské Varadero je snem mnoha turistů, pokud ale čekáte, že právě tady poznáte tu pravou Kubu, musíme vás zklamat. Ta totiž začíná až za Varaderem. Varadero je oproti zbytku ostrova luxusním střediskem, které se neliší od podobných kdekoli jinde, a které nemá s pravou Kubou vcelku nic společného.

Další zajímavé články
Reklama