Hlavní obsah

Ostravská žalobkyně se v práci silně opila, přijde o pětinu platu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za pití alkoholu na pracovišti přijde ostravská státní zástupkyně Petra Tittková na deset měsíců o 20 procent platu. Když po odchodu z kanceláře na konci dubna sedla za volant a bourala, naměřili jí 3,39 promile. Podobný prohřešek měla Tittková i v minulosti.

Státní zástupkyně u kárného senátuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve středu akceptoval dohodu, kterou žalobkyně uzavřela se svým nadřízeným.

Tittková má ale ještě další problém kvůli nehodě, již způsobila po odchodu z pracoviště a při níž zranila řidičku dalšího vozu. Nehodu vyšetřuje policie a na žalobkyni, která je nyní zproštěna výkonu funkce, míří i další kárná žaloba.

Peněžitý trest tak může být pro Tittkovou nejmenším problémem. Pokud by totiž byla odsouzena za nehodu jako za úmyslně spáchaný trestný čin, přijde o funkci.

Ostravská státní zástupkyně bourala opilá, už podruhé

Krimi

Tittková se hájila tím, že v době první vlny koronavirové pandemie pravidelně navštěvovala nemocného otce. Osudného dne se jí svěřil, že se necítí dobře a má snad i teplotu.

„Měla jsem strach, že má covid. Je i jinak nemocný, po příjezdu do práce jsem na to pořád myslela a sáhla jsem po alkoholu. K činu jsem se plně doznala a lituji toho,“ řekla soudu žalobkyně.

Šéf ostravských krajských žalobců Libor Malý původně pro svou podřízenou požadoval přísnější srážku z platu, nakonec ale přistoupil na dohodu o vině a trestu. „Jednoznačně doznávala svou vinu, vysvětlila jakési příčiny svého jednání, lidsky to bylo možná pochopitelné, ale její jednání je neomluvitelné,“ povzdechl si Malý.

Podle předsedy kárného senátu Petra Mikeše lze uznat, že namol opilý státní zástupce znevažuje svou funkci i státní zastupitelství jako celek. „Byla ve stavu těžké opilosti až otravy alkoholem. Zabývali jsme se i tím, jestli se nejedná o přiměřený trest, ale nakonec jsme dohodu uznali i s tím, že na pracovišti nic nezpůsobila,“ vysvětlil Mikeš.

Tittková již jednou nehodu v opilosti způsobila, a to v roce 2004. I tehdy v sobě měla údajně přes tři promile. Žalobkyně tehdy vyvázla jen se snížením platu za to, že médiím tvrdila, že vůbec nepila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám