Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Liberec nedal oslabené Opavě šanci a rozhodl už v první půli

Slezané přijeli na sever Čech bez několika opor a s dorostenci na střídání. Utkání mělo jasný průběh a Liberec rozhodl už v prvním poločase. V utkání 12. kola první fotbalové ligy zvítězil 2:0 po brankách Michaela Rabušice z penalty a Tarase Kačaraby. Severočeši naplno bodovali po třech kolech a posunuli se na osmé místo tabulky, navíc mají zápas k dobru. Opava z posledních šesti ligových duelů získala jen bod a zůstala poslední.

Jusúf Hilál z Liberce v souboji s Václavem Juřenou z Opavy
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Opavští navzdory většímu počtu nakažených nemuseli z rozhodnutí krajské hygienické stanice do karantény a mohli nastoupit. Oproti víkendovému duelu s Mladou Boleslaví hráli Slezané s třemi změnami v základní sestavě a dva mladíci si připsali první ligové starty.

Brankář Kubný se v 16 letech a třech měsících stal nejmladším gólmanem, který kdy nastoupil v nejvyšší soutěži. Premiéru si odbyl i sedmnáctiletý obránce Blažej a nezačal dobře. Hned v první minutě ve vápně fauloval Rabušice a ten s přehledem proměnil nařízenou penaltu. Domácí útočník šestým gólem v ligové sezoně potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce. "Začal zápas, my na ně chtěli vlítnout a rozhodnout co nejdřív. Měl jsem dát hned tu první šanci, a ne až potom z penalty," řekl Rabušic. 

Opavští pak i v oslabené sestavě chvílemi drželi s letošním účastníkem skupiny Evropské ligy krok. V 16. minutě si na zadní tyč naběhl Harazim, kterého při zakončení na poslední chvíli rozhodil vracející se Mosquera. Na opačné straně Kubný vychytal Hromadu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hygiena zakázala Opavě na poslední chvíli hrát, přesto se hrálo

Chvíli před pauzou Severočeši udeřili podruhé. Rabušicovu hlavičku ještě Kubný vytáhl na roh, ale po něm a Mikulově prodloužení zvýšil ve 39. minutě na zadní tyči hlavičkující Kačaraba. Hostující gólman vzápětí zasáhl proti Sadílkovi.

"Kluci z Opavy měli obrovskou motivaci, drželi kompaktně spolu, byli silní v osobních soubojích. My jsme se hůř prosazovali, nebyla tam taková lehkost, nešla nám finální fáze. Nicméně jsme dali druhou branku a utkání jsme dovedli do vítězného konce," poznamenal Hoftych.

Po změně stran Liberec kontroloval hru. Třetí trefu mohl v 57. minutě přidat Rabušic, ale patičkou těsně minul. Po hodině hry se neprosadil střídající Matoušek, kterého vychytal Kubný.

V 74. minutě po rohu hlavičkoval střídající Rondič jen do gólmana a z následné dorážky mířil vysoko nad Kačaraba. Závěr se už jen dohrával a Liberec doma v lize porazil Opavu počtvrté z posledních pěti zápasů.

12. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - SFC Opava 2:0 (2:0)

Branky: 2. Rabušic z pen., 39. Kačaraba. Rozhodčí: Hrubeš - Kotalík, Pečenka - Pechanec (video). ŽK: Hromada - Dordič. Bez diváků.

Sestavy:

Liberec: Nguyen - Fukala, Kačaraba, Jugas, Mikula - Pešek, Sadílek, Hromada (79. Mara), Mosquera (54. Beran) - Hilál (54. Matoušek, 79. Koscelník), Rabušic (61. Rondič). Trenér: Hoftych.

Opava: Kubný - Blažej (83. Vrána), Didiba, Hrabina - Harazim (83. Janjuš), Tiéhi, Večerka, Dordič (76. Smilek), Helešic - Juřena, Rataj (62. Kramář). Trenér: Skácel.

Pavel Hoftych (trenér Liberce): "V dnešním utkání jsme brali za povinnost zvítězit, protože soupeř měl problémy se sestavou. Zápas se pro nás vyvíjel dobře, hned od druhé minuty jsme vedli 1:0, ale nebylo to úplně jednoduché. Nicméně jsme dali druhou branku a utkání jsme dovedli do vítězného konce. Měli jsme tam i další šance, ale neproměnili jsme je. Velmi dobře zachytal i brankář soupeře, který debutoval v lize. Vyhráli jsme utkání, které jsme potřebovali vyhrát. Upozorňovali jsme hráče na obrácené garde, když jsme v improvizované sestavě vyhráli v Teplicích. My jsme do Teplic jeli s tím, že jsme měli torzo mančaftu a mohli jsme asi žádat o nějaké odložení. Neudělali jsme to právě z toho důvodu, aby nevznikl nějaký precedens. Věřím, že v lize bude ubývat zápasů, které se kvůli covidu nebudou hrát."

Radoslav Kováč (asistent trenéra Opavy): "Začali jsme nešťastně, protože Bláža (Blažej) trochu zbytečně fauloval. Ale byl to jeho první start, dá se to omluvit. Byla to komplikace, ale reakce mladých hráčů byla dobrá, nepoložilo je to. Nějakým způsobem jsme dohráli poločas. Měli jsme velkou šanci, Harazim mohl vyrovnat na 1:1. Jinak jsme nebezpeční moc nebyli. Druhý poločas jsme slušně bránili, byli jsme docela dobře organizovaní. Chtěl bych pochválit Kubného v bráně, na 16 let podal vynikající výkon. Vytáhli jsme ho ze školy, zvládl to bravurně, působil klidně. Víme, že jsme poslední, že jsme hráli o důležité body. Brali jsme to ale i tak, že je to obrovská škola po naše mladé kluky. Nikdo mě nezklamal."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články