Hronov opraví zchátralou Radnici za 50 milionů. Hotel ruší, bude jen úřad

  17:10,  aktualizováno  18:54
Chátrající dům Radnice na náměstí v Hronově na Náchodsku čeká zásadní přestavba asi za padesát milionů korun. Někdejší opozice, kterou volby vynesly do čela města, tak začíná uskutečňovat plán stvrzený před dvěma lety referendem.

Městský úřad v Hronově využívá budovu Radnice. | foto: Štěpánka Tůmová, MF DNES

Osmdesát let starý dům Radnice, kde býval zároveň městský úřad, hotel a restaurace s vinárnou, bude po opravě sloužit už jen úřadu. Sídlit tam bude také městská policie a přibudou parkovací místa.

„Pravděpodobný termín, kdy si firma podle naší dohody převezme stavbu, je začátek ledna 2021,“ sdělil starosta Petr Koleta (ANO).

Postele a bytelné skříně ze zastaralého hotelu putovaly do chatek v autokempu. Do konce listopadu úředníci vyklidili kanceláře a přestěhovali se dočasně jinam.

Část jich sídlí v bývalých prostorách Komerční banky v sousední budově na náměstí. Vedení města, tajemnice, podatelna a přestupkové oddělení našlo zázemí v Kalinově domě s pečovatelskou službou, kde město letos za 1,6 milionu korun bez započtení daně přestavělo původní byt domovníka.

Až se vrátí do zrekonstruované Radnice, dva malé byty v Kalinově domě budou sloužit seniorům a počítá se tu i s budoucí kanceláří vedoucího sociálního odboru.

„Tyto změny nestojí v tuto chvíli nic, Technické služby stěhují vlastními silami. Je fajn, že prostory v Kalinově domě potom zůstanou obyvatelům, nové byty vypadají hezky,“ řekl starosta na předešlém zastupitelstvu.

Dům Radnice si město vystavělo v letech 1937 a 1938 podle projektu místního stavitele Josefa Šustra a vnitřní vybavení navrhl místní architekt Otakar Ticháček mladší. Budova s mladší přístavbou však postupně chátrala, desítky let ji nikdo neopravoval a před posledními komunálními volbami se stala jednou z rozbušek.

Zatímco předešlá starostka Hana Nedvědová (Patrioti) prosazovala prodej Radnice i sousedního Domu U Zeleného stromu a vybudování nového úřadu v nedokončené přístavbě Jiráskova divadla, tehdejší opozice pomocí referenda v říjnu 2018 zavázala město, že své původní domy nesmí prodat.

Cena za Radnici nenadchla, rozpočet však schválili

Cena za opravu Radnice ve výši 49 milionů korun se současné opozici zdá vysoká, což několik politiků kritizovalo na posledním zastupitelstvu 16. prosince. Loni sice vedení města slibovalo stavět jedině s dotací, ale nakonec si Hronov vzal šedesátimilionový úvěr. Nyní je podle starosty příslib, že město získá pro radnici alespoň dotaci 6 milionů korun od Státního fondu životního prostředí.

Z úvěru město bude potřebovat ještě několik milionů na nový nábytek pro úřad, přesná částka vzejde až ze soutěže.

Bývalý místostarosta Josef Thér (STAN) kvůli tak nízké dotaci vůči ceně za stavbu odmítl zvednout ruku pro rozpočet na příští rok. Starosta Petr Koleta se ohrazoval proti tomu, že by byla cena vysoká. Vysvětloval, že se nejedná jen o rekonstrukci budovy, ale i okolního prostoru. Město podle něj bude shánět další dotace. Současná koalice pak rozpočet bez nesnází odhlasovala.

Na jaře 2018 město zrušilo stavbu úřadu u Jiráskova divadla, protože ve výběrovém řízení ho jediná firma navrhla stavět za 65 milionů korun s daní, což bylo příliš drahé. Tehdy se také úřad měl stavět z úvěru, dotaci město nemělo.

Dotace bude, ale nízká

Nové vedení Hronova začalo usilovat o opravu Radnice, byť to není památka.

Na kolik stavba vyjde, je kvůli opakovaným přestřelkám mezi oběma tábory citlivé téma.

Loni zastupitelé vybrali ze dvou návrhů ten střídmější od opozičního kolegy projektanta Lukáše Poleje (nez. za ODS). Výběrové řízení na stavební firmu sice srazilo cenu asi o pětinu na 49,3 milionu korun s daní, podle opozice je to příliš.

Vedení města se dlouho nedařilo sehnat dotaci, nakonec by to mělo být 6 milionů korun.

Zvenčí funkcionalismus zůstává

Budova je navržena ve strohém funkcionalismu, inspirovaném novoklasicismem, tradicionalismem a freiwaldovskou architekturou. Dům je v havarijním stavu, nosné konstrukce má však podle projektanta v pořádku. Zvenčí se tak její ráz nezmění.

Strhne se jen budova přistavěná v zadní části Radnice v sedmdesátých letech, která už musela být staticky zajištěna táhly. Východní a jižní fasády orientované do náměstí firma pouze vyspraví a omyje.

Uvnitř domu Radnice ve dvou spodních podlažích projektant zdůrazní rukopis původního tvůrce architekta Ticháčka ml., a to na reprezentativním schodišti či v obřadní síni, dvě další patra by měla být moderní.

Do domu se sestěhuje celý úřad, kvůli tomu se také změní jeho vnitřní dispozice. 

„Naprosto zásadní je právě změna vnitřního uspořádání. Zanikne restaurace i hotel. Do objektu se sestěhuje celý městský úřad včetně městské policie. Budova radnice bude bezbariérová s výtahem. Nový interiér je nakonec navržen do celého objektu včetně obřadní síně. Zásadně se také změní venkovní veřejný prostor za radnicí,“ přiblížil projektant Lukáš Polej.

Parkoviště i dobíjecí stání pro elektromobily

Za budovou vznikne parkoviště pro 30 osobních automobilů, z toho čtyři stání budou sloužit pro nabíjení elektromobilů. Povede tam nový chodník z Jiráskovy ulice, podél nějž budou umístěny garáže pro kola i auta úřadu a městské policie. U Jiráskovy ulice vybudují také nové veřejné toalety.

Přestavbou objektu však Hronov přijde o 40 lůžek hotelu, která dříve sloužila účastníkům Jiráskova Hronova.

„Za mne je pro Hronov nejdůležitější, že dvě historické budovy na hronovském náměstí, tedy Radnice a Dům U Zeleného stromu, zůstávají ve vlastnictví města a radnice zůstane Radnicí,“ hodnotí neuvolněný místostarosta Karel Jára (Rozvoj města), který má na starosti investice a byl jedním z hybatelů referenda.

4. května 2018