V supermarketech jablka z Pardubicka nechtějí. V moštu ale šišaté plody chutnají dobře
Tomáš Říha má rád jablečný mošt. A ještě více mu chutná mošt zkvašený, tedy cider. A protože ho už nebavilo čekat na půjčení lisu na drcení jablek ve frontě v zahrádkářské kolonii, rozhodl se s kamarádem sestrojit si lis vlastní. Takhle náhodně začalo jeho podnikání.
„Jednou nám zbylo asi sto litrů moštu, tak jsem nápoj nabídl na Facebooku. A to mi změnilo život. Zájem byl totiž tak velký, že jsme to zkusili příští týden znovu a znovu. Dnes lisujeme mošty na plný úvazek a stále se nám nedaří uspokojit všechny zákazníky,“ usmívá se Tomáš Říha ze společnosti Zdrcený jablko.
Čtěte také
Nákup jablek od sadařů z Pardubicka je pro mošt z Nemošic priorita. „Každé jablko je jiné, malé, velké, šišaté nebo má na sobě ďubku. Taková jablka se nevejdou do supermarketových měřítek. Proto jsou čeští sadaři nuceni dávat plody na krmení hospodářským zvířatům, vozí se dokonce do Německa, kde se přidávají do šampónu. Pak je paradox, že se k nám vozí předražená jablka z jižní Evropy,“ vysvětluje Tomáš Říha.
V moštárně v Nemošicích připravují pro jablka od Pardubic lepší úděl. Nadrtí je, vylisují a vyrobí z nich stoprocentní přírodní mošt.
Různorodost jablek je základ
Ty nejlepší mošty jsou z mixu jablek. Každá odrůda chutná podle zkušeností Tomáše Říhy trochu jinak. Některé odrůdy jsou sladké, jinak ale nemají skoro žádnou chuť, další jsou nahořklé či kyselejší.
„Když to namícháme, je to teprve ta správná chuť,“ vysvětluje Tomáš Říha a dodává, že původně chtěl zachraňovat jablka z opuštěných sadů. Na česání mu ale čas nezbývá. Prioritou ale je nákup jablek od sadařů z Pardubicka.
Nejdřív mošt, pak jabčák a nakonec cider
Neupravené mošty vydrží maximálně týden v chladu. Potom začnou kvasit. Ale ani to není vůbec špatné.
„Je to živá kultura. Cukry, které jsou v nápoji, se přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. Z moštu se stává výborný jabčák – perlivý a mírně alkoholický nápoj, který je skoro k nerozeznání od burčáku. Pokud se nechá kvasit ještě déle, vykvasí se všechen cukr na alkohol a oxid uhličitý. Takto vyrábíme cider. Necháme mošt prokvasit do sucha. Nápoj získá až devět procent alkoholu. A není sladký. My ho potom zředíme klasickým moštem, provedeme pasterizaci a cider je připravený pro zákazníky,“ uzavírá Tomáš Říha.
Související
-
Nejvíc jablek sklidí ve Svinčanech. Naplní 180 vagónů
Největší ovocné sady našeho kraje najdete na Pardubicku, mezi obcemi Svinčany a Choltice. Dnes v nich roste nejvíce jabloní, kdysi ale hlavním artiklem bývaly třešně.
-
Jablka, která chutnají jako banány. V Přelouči vysadili ovocnou raritu
Není zrovna šťavnaté, chutí ale připomíná banán. Do Přelouče se vrátila vzácná odrůda speciálně vyšlechtěné jabloně zvaná Přeloučský šišák.
-
Sadař ze Svinčan chrání jablka protikroupovým dělem
Před dvěma lety se nad obcí Svinčany na Pardubicku přehnalo krupobití. Tamní sadař Jaroslav Nevole tehdy přišel prakticky o všechna jablka a začal přemýšlet, jak pr...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.