V supermarketech jablka z Pardubicka nechtějí. V moštu ale šišaté plody chutnají dobře

16. prosinec 2020

Tomáš Říha má rád jablečný mošt. A ještě více mu chutná mošt zkvašený, tedy cider. A protože ho už nebavilo čekat na půjčení lisu na drcení jablek ve frontě v zahrádkářské kolonii, rozhodl se s kamarádem sestrojit si lis vlastní. Takhle náhodně začalo jeho podnikání.

„Jednou nám zbylo asi sto litrů moštu, tak jsem nápoj nabídl na Facebooku. A to mi změnilo život. Zájem byl totiž tak velký, že jsme to zkusili příští týden znovu a znovu. Dnes lisujeme mošty na plný úvazek a stále se nám nedaří uspokojit všechny zákazníky,“ usmívá se Tomáš Říha ze společnosti Zdrcený jablko.

Čtěte také

Nákup jablek od sadařů z Pardubicka je pro mošt z Nemošic priorita. „Každé jablko je jiné, malé, velké, šišaté nebo má na sobě ďubku. Taková jablka se nevejdou do supermarketových měřítek. Proto jsou čeští sadaři nuceni  dávat plody na krmení hospodářským zvířatům, vozí se dokonce do Německa, kde se přidávají do šampónu. Pak je paradox, že se k nám vozí předražená jablka z jižní Evropy,“ vysvětluje Tomáš Říha.

V moštárně v Nemošicích připravují pro jablka od Pardubic lepší úděl. Nadrtí je, vylisují a vyrobí z nich stoprocentní přírodní mošt.  

Různorodost jablek je základ

Ty nejlepší mošty jsou z mixu jablek. Každá odrůda chutná podle zkušeností Tomáše Říhy trochu jinak. Některé odrůdy jsou sladké, jinak ale nemají skoro žádnou chuť, další jsou nahořklé či kyselejší.

Ještě před sklizní bychom jablka měli ošetřit

„Když to namícháme, je to teprve ta správná chuť,“ vysvětluje Tomáš Říha a dodává, že původně chtěl zachraňovat jablka z opuštěných sadů. Na česání mu ale čas nezbývá. Prioritou ale je nákup jablek od sadařů z Pardubicka.

Nejdřív mošt, pak jabčák a nakonec cider

Neupravené mošty vydrží maximálně týden v chladu. Potom začnou kvasit. Ale ani to není vůbec špatné.

„Je to živá kultura. Cukry, které jsou v nápoji, se přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. Z moštu se stává výborný jabčák – perlivý a mírně alkoholický nápoj, který je skoro k nerozeznání od burčáku. Pokud se nechá kvasit ještě déle, vykvasí se všechen cukr na alkohol a oxid uhličitý. Takto vyrábíme cider. Necháme mošt prokvasit do sucha. Nápoj získá až devět procent alkoholu. A není sladký. My ho potom zředíme klasickým moštem, provedeme pasterizaci a cider je připravený pro zákazníky,“ uzavírá Tomáš Říha.

Spustit audio

Související