Žalobce požaduje pro advokáta Michala šest let vězení za krácení daně při prodeji pozemků v Hodkovičkách

Státní zástupce žádá pro advokáta Davida Michala a podnikatele Ferdinanda Überalla šest a pět let vězení ze zkrácení daní o 29,8 milionu korun při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. Ve středeční závěrečné řeči dále navrhl, aby soud Michalovi zakázal na pět let výkon advokacie a Überallovi na stejnou dobu činnost ve statutárních orgánech firem. Oba muži vinu odmítají, obžalobu opakovaně označili za šikanu. Rozsudek soud vynese ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Michal

David Michal | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Obžaloba tvrdí, že Michal a Überall v roce 2016 úmyslně nepodali u českých finančních úřadů daňové přiznání a nezaplatili daň z příjmů právnických osob, a to konkrétně offshorových kyperských společností Varvadi Limited a Certonia Trading Limited. Podle státního zástupce Adama Borguly byl vlastníkem a jednatelem těchto firem Überall, ale fakticky je údajně řídil Michal, a to přinejmenším v souvislosti s prodejem zmíněných pozemků.

„Mám za to, že trestná činnost byla u obou obžalovaných v plném rozsahu prokázána,“ uvedl Borgula u pražského městského soudu.

Policie obvinila 24 lidí z krácení daní při obchodu s luxusními auty. Měli způsobit škodu 75 milionů

Číst článek

Muži poukazují na to, že Borgula je obžaloval už v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik a Michala také v případu tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. „V kauze dopravního podniku mě pan Borgula nezákonně pět let stíhal, šikanoval mě i celou moji rodinu. Toto je obdobné – jedná se pouze o šikanu ze strany státního zástupce,“ prohlásil Überall.

Konstatoval, že daně kráceny nebyly, protože příjem podléhal zdanění na Kypru, a to na základě smlouvy mezi ČR a Kyprem o zamezení dvojího zdanění. Dále řekl, že v roce 2015 nebyl statutárním orgánem ani Varvadi Limited, ani Certonia Trading, což dokládal výpisem z obchodního rejstříku. „Podle mého názoru tyto skutečnosti stačí k rozhodnutí ve věci a není potřeba zabývat se dalšími výplody státního zástupce Borguly,“ poznamenal.

Rittigovy kauzy

Vinu popřel i Michal, podle něj byla transakce zcela obvyklá. Odmítl, že by některou z firem řídil. „Jestli jsem něco řídil, tak jsem řídil průběh transakce Hodkovičky na základě pokynů klienta,“ uvedl v obsáhlé závěrečné řeči. Státního zástupce zkritizoval za to, že obchod vůbec nepochopil a že ho „rok nechal nezákonně sledovat“. Odposlechy pořízené v jeho advokátní kanceláři MSB Legal podle Michala nic nedokazují, a navíc masivně prolomily povinnost mlčenlivosti advokáta.

Akce Lesník: policie kvůli krácení daně obvinila deset lidí, stát měli připravit o 70 milionů

Číst článek

Nemovitosti v Hodkovičkách vlastnila společnost Randwick Trade se sídlem v ČR. Podle obžaloby uplatnili Michal s Überallem opci na akcie Randwicku prostřednictvím firmy Certonia. Následně akcie údajně účelově prodali firmě Varvadi za kupní cenu 151 milionů korun, aniž tento převod oznámili příslušnému rejstříkovému soudu. Nakonec akcie prodali nejméně za 201 milionů společnosti FINEP Modřany.

Michal je nepravomocně odsouzený v souvislosti s údajně zmanipulovanými zakázkami Nemocnice Na Homolce, a to ke čtyřletému vězení a peněžitému trestu 2,4 milionu korun. Figuruje také v několika kauzách lobbisty Iva Rittiga. Soudy je pravomocně osvobodily v případu údajného vyzrazení utajované zprávy BIS. Michal byl zproštěn viny také v kauze tunelování Oleo Chemical a nepravomocné zproštění viny si společně s Rittigem už dvakrát vyslechl i v případu dopravního podniku. U Überalla už osvobození v této jízdenkové kauze nabylo právní moci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme