VZP umožní léčbu všem dětem s SMA indikovaným k léčbě přípravkem Zolgensma

 16. 12. 2020 | Tiskové zprávy

Praha, 16. prosinec 2020 – Všeobecné zdravotní pojišťovně se dnes podařil zásadní průlom v jednání o úhradě nákladů na léčbu Spinální svalové atrofie (SMA) u dětských pacientů.

„Podařilo se nám dohodnout na výrazné slevě a díky tomu budeme schopni zajistit léčbu všech dětských pacientů s onemocněním SMA indikovaným k léčbě přípravkem Zolgensma, a to při zachování stability systému všeobecného zdravotního pojištění.“  Uvedl dnes po jednání k uzavření dohody náměstek ředitele VZP David Šmehlík.

Dohoda, kterou se VZP podařilo uzavřít se společností Novartis, se týká speciálních podmínek pro úhradu léčivého přípravku Zolgensma. Dohoda VZP se společností Novartis umožní přístup pacientů s diagnózou SMA k léčbě tímto inovativním přípravkem, a to zcela v souladu s medicínskou potřebou léčby a doporučeními odborné společnosti. V současné době už VZP hradí léčbu čtyřem dětským pacientům a díky této dohodě bude VZP schopna léčebnou péči zajistit pro dalších 13 pacientů, pro které ji lékaři aktuálně doporučují.

Dohoda o uzavření smlouvy o limitaci rizik tak umožní přístup pacientů k léčbě, snížení nákladů na léčbu, stejně tak jako dopadů na rozpočet systému veřejného zdravotního pojištění. Česká republika se tak v této oblasti dostává na úroveň nejvyspělejších evropských zemí. Konkrétní výše domluvené slevy je ovšem předmětem obchodního tajemství, a proto nemůže být blíže specifikována.

Milan Řepka
mluvčí společnosti