Hlavní obsah

Moderátor Kořen už není starostou Říčan

Říčany u Prahy mají nové vedení města. Starosta Vladimír Kořen ke středě podle očekávání rezignoval, jeho nástupcem se stal dosavadní první místostarosta David Michalička (oba Klidné město). Rozhodli o tom zastupitelé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vladimír Kořen

Článek

„Věřím, že minimálně ve dvou následujících letech potáhneme tu káru dál a naše město zůstane na výsluní,” řekl Michalička krátce po svém zvolení.

Známý televizní moderátor Kořen oznámil odchod z funkce koncem listopadu. Zdůvodnil to hlavně kauzou bytů na Komenského náměstí, které se mají převést za symbolickou stokorunu nájemníkům. Kořen s takovým postupem nesouhlasil. Rezignoval proto na funkci starosty a člena rady, vedení města opustil po deseti letech.

Pro Michaličku hlasovalo 19 přítomných zastupitelů, jeden se zdržel. Podpořil ho i opoziční klub STAN. Zastupitel za toto hnutí Adam Polánský ocenil Michaličkův přístup ke kauze bytů, při níž hlasoval proti názoru Kořena. „Bereme to i jako snahu o restart vzájemných vztahů,” dodal Polánský.

Moderátor a starosta Říčan Kořen rezignuje kvůli sporu o převod bytů

Domácí

Zastupitelé zvolili novým prvním místostarostou dosavadního radního Pavla Matošku a sedmým členem rady místo Kořena se stal zastupitel Michal Anelt (oba Klidné město).

Čtyřicetiletý Michalička je absolventem ČVUT, v minulosti byl mimo jiné projektantem, ředitelem malé firmy na obnovitelné zdroje nebo vedl stavební divizi v nadnárodní společnosti. Podle Kořena je na funkci starosty dobře připravený, má velmi vysokou podporu napříč politickým spektrem a úřad ho respektuje.

Klidné město získalo při posledních volbách přes 52 procent hlasů. V zastupitelstvu má 12 z 21 křesel, v koalici je s Unií pro sport a zdraví Říčany. Kořen byl v čele města třetí volební období, poprvé byl zvolen v roce 2010. Svůj odchod z radnice už dříve označil za věc morálky, svědomí, čestného přístupu a slušnosti. Podle Kořena je možný jeho návrat do zpravodajství České televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám