Novým starostou Říčan je Michalička. Moderátor Kořen po deseti letech opustil vedení města

Říčany u Prahy mají nové vedení města. Starosta Vladimír Kořen ke středečnímu dni podle očekávání rezignoval, jeho nástupcem se stal dosavadní první místostarosta David Michalička (oba Klidné město). Ve středu o tom rozhodli zastupitelé.

Říčany (u Prahy) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderátor a starosta Říčan Vladimír Kořen

Dosavadní starosta a moderátor Vladimír Kořen ve středu rezignoval | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Věřím, že minimálně ve dvou následujících letech potáhneme tu káru dál a naše město zůstane na výsluní,“ řekl Michalička krátce po svém zvolení.

Známý televizní moderátor Kořen oznámil odchod z funkce koncem listopadu. Zdůvodnil to hlavně kauzou bytů na Komenského náměstí, které se mají převést za symbolickou stokorunu nájemníkům. Kořen s takovým postupem nesouhlasil. Rezignoval proto na funkci starosty a člena rady, vedení města opustil po deseti letech.

Poslední den ve starostenském křesle... Děkuji všem za pomoc Říčanům :-).

Zveřejnil(a) Vladimír Kořen dne Středa 16. prosince 2020

Pro Michaličku hlasovalo 19 přítomných zastupitelů, jeden se zdržel. Podpořil ho i opoziční klub STAN. Zastupitel za toto hnutí Adam Polánský ocenil Michaličkův přístup ke kauze bytů, při níž hlasoval proti názoru Kořena. „Bereme to i jako snahu o restart vzájemných vztahů,“ dodal Polánský.

Zastupitelé zvolili novým prvním místostarostou dosavadního radního Pavla Matošku a sedmým členem rady místo Kořena se stal zastupitel Michal Anelt (oba Klidné město).

Kořen po deseti letech končí v čele Říčan, nesouhlasí s převodem bytů nájemníkům za stokorunu

Číst článek

Čtyřicetiletý Michalička je absolventem ČVUT, v minulosti byl mimo jiné projektantem, ředitelem malé firmy na obnovitelné zdroje nebo vedl stavební divizi v nadnárodní společnosti. Podle Kořena je na funkci starosty dobře připravený, má velmi vysokou podporu napříč politickým spektrem a úřad ho respektuje.

Klidné město získalo při posledních volbách přes 52 procent hlasů. V zastupitelstvu má 12 z 21 křesel, v koalici je s Unií pro sport a zdraví Říčany.

Kořen byl v čele města třetí volební období, poprvé byl zvolen v roce 2010. Svůj odchod z radnice už dříve označil za věc morálky, svědomí, čestného přístupu a slušnosti. Podle Kořena je možný jeho návrat do zpravodajství České televize.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme