Rozpočet města pro rok 2021 zastupitelé schválili

Rozpočet města pro rok 2021 zastupitelé 15. prosince ve sportovní hale Klimeška schválili. Ještě před tím však zazněly dva protinávrhy.

Předkladatelem prvního z nich byl Tomáš Havlíček (ODS), který navrhoval schválit rozpočtové provizorium. Materiál se k zastupitelům do jejich emailových schránek dostal hodinu před zasedáním, takže například Zdeněk Jirásek se s ním nemohl předem seznámit. Podle Tomáše Havlíčka je návrh rozpočtu založen na predikci daňových příjmů ještě před schválením daňového balíčku a vyzval zastupitele, aby rozpočet v této podobě neschválili. Protinávrh Tomáše Havlíčka podpořilo jen pět zastupitelů a tak usnesení nebylo přijato. Potřebnou podporu hlasů nezískal ani protinávrh Martina Suchánka (Město pro lidi) který, pokud neprojde protinávrh Tomáše Havlíčka, navrhoval mimo jiné zapojení zůstatku běžných účtů na realizaci několika investičních akcí na sídlišti Šipší a Hlouška. „Je to návrh MPL a ODS. Předkládám ho společně s paní Daczickou (ODS). Je to výstup naší zastupitelské práce,“ konstatoval Martin Suchánek a doplnil, že probíhá anketa, při které zjišťují potřeby občanů.

Zastupitelé patnácti hlasy nakonec schválili rozpočet pro rok 2021 v původně navrženém znění. Celkové rozpočtové příjmy ve výši 503 milionů korun, rozpočtové výdaje 468 milionů korun Přebytek rozpočtu ve výši 30 milionů a 5 milionů bude převeden do fondů na obnovu majetku. Starosta města Josef Viktora (ANO) poděkoval ekonomickému odboru. Ocenil, že se podařilo snížit provozní výdaje. „Apelovali jsme na všechny odbory, aby ušetřily peníze,“ podotkl starosta.

„Zatím do rozpočtu   není zapojen zůstatek na běžných účtech – bude předmětem jednání zastupitelů na prvním jednání v lednu roku 2021 – každopádně se bude hlavně týkat navýšení na straně investic, případně úpravu sdílených daní aktualizovaných predikcí,“ vysvětlila Monika Bulánková, vedoucí ekonomického odboru.

Mezi nejvýznamnější akce roku 2021 patří rekonstrukce chodníků v Masarykově ulici na sídlišti Hlouška, jejíž součástí bude výměna veřejného osvětlení. Pokračují započaté akce a připravovány jsou další: Rekonstrukce objektu bývalé ZS J.A. Komenského, Revitalizace Sankturinovského domu, Realizace varovných protipovodňových opatření pro město Kutná Hora, Revitalizace hřbitovů a výstavba nových chodníků a rekonstrukce ulic, atd. .

Zastupitelé schválili i návrh střednědobého výhledu na rok 2022 – 2023. Ten obsahuje souhrnné základní údaje o příjmech a výdajích, zejména o dlouhodobých závazcích a pohledávkách, o finančních zdrojích. Jak upřesnila Monika Bulánková, sestavuje se na základě uzavřených smluvních vztahů a přijatých závazků. Ukazuje pouze hodnotu, která by mohla být v jednotlivých letech použita pro financování investic nebo jiných záměrů.

pra

Zavřít menu