V Moldavsku se může opět používat ruština. Parlament znovu povolil i vysílání ruských stanic

Navzdory protestům prozápadní opozice moldavský parlament znovu schválil používání ruštiny v této bývalé sovětské republice. Příslušný zákon ve středu ve třetím, konečném čtení schválila sněmovna hlasy vládních socialistů. Opozice podle agentury Moldpres středeční jednání bojkotovala.

Kišiněv Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maia Sanduová, prezidentka Moldavska

I nově zvolená proevropská prezidentka Maia Sanduová po svém vítězství rusky oznámila, že chce bojovat proti silám snažícím se rozdělit zemi | Zdroj: Profimedia

V budoucnu mohou být úřady podle nového zákona povinny poskytovat dokumenty v překladu do ruštiny, upozornila agentura DPA. Připomněla, že v zemi, která sousedí s Rumunskem, je úředním jazykem rumunština, dříve nazývaná moldavštinou. Ruština se nicméně používala i v minulosti, ale předloni příslušný zákon zavrhl ústavní soud.

Podle nově přijatého zákona se při ústním či písemném styku s úřady, podniky a organizacemi v Moldavsku „používá státní jazyk a/nebo ruština jako jazyk sloužící ke styku mezi národnostmi podle výběru občana“.

Pro Rusko, které ovládá separatistické Podněstří, odtržené od Moldavska v krvavé válce po rozpadu Sovětského svazu, je používání ruštiny důležité. A to i jako nástroj a příležitost k uplatnění vlivu.

Západní standardy, reformy, sbližování s EU. Nová prezidentka Moldavska Sanduová vzbuzuje očekávání

Číst článek

Na Ukrajině, která sousedí s Moldavskem, ztratila ruština v posledních letech na významu, k velké nelibosti Moskvy, připomněla DPA.

Moldavský parlament ve středu večer také přijetím příslušné novely povolil vysílání ruských televizí a rozhlasových stanic, zakázaných před třemi lety v rámci potírání cizí propagandy, uvedl ruský internetový list Gazeta.ru.

Přijetí změn v pravidlech pro televizní a rozhlasové vysílání oznámila předsedkyně parlamentu Zinaida Greceaniiová, která stojí v čele vládnoucích socialistů.

Moldavané si do čela státu nedávno zvolili proevropskou prezidentku Maiu Sanduovou, která po svém vítězství rusky oznámila, že chce bojovat proti silám snažícím se rozdělit zemi. Vyzvala také Rusko, aby stáhlo své jednotky neoprávněně setrvávající v Podněstří.

V moldavském parlamentu má většinu strana bývalého proruského prezidenta Igora Dodona. Sanduová, která jako první žena v historii této postsovětské země zvítězila v prezidentských volbách, vyzývá k předčasným parlamentním volbám a slibuje, že v případě vítězství očistí republiku od korupce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme