Francouzský prezident Emmanuel Macron chce, aby MS v ragby 2023 bylo vyjímečné

Francouzský prezident Emmanuel Macron, se společně s ředitelem organizačního výboru pro RWC 2023 ve Francii panem Claudem Atcherem, rozhodli, aby byl tento Světový pohár v ragby opravdu výjimečnou sportovní událostí. 


Aby se tak skutečně stalo, připravila Francie ambiciózní program pro zásadní změny pro zkvalitnění organizace sportovní činnosti ve své zemi.  

Prvním krokem je studium pro 2023 zájemců ve věku 18 - 30 let, s titulem BAC a licencí Master a diplomem Správce sportovních klubů. Studium je zaměřeno zejména na administrativu, finance, daně a specificky na marketing a rozvoj. Po dobu studii budou také po 3 dny v týdnu k dispozici svým klubům, aby se po závěrečných zkouškách stali experty pro rozvoj sportu. Spolu s dobrovolníky musí vytvořit důležitou transformaci struktury řízení sportovních klubů. Stát přijde tento veledůležitý projekt  na 85 milionů euro. K posílení zaměstnanosti vytvoří stát také dalších 400 míst pro osoby, které se zapojí do příprav RWC s nástupem od 1. 3. 2021 (50 % mužů, 50 % žen a z toho 10 % hendikepovaných).

Dále bylo vybráno 11 ředitelů organizace RWC, ve vybraných 11 městech, kde se budou hrát zápasy Světového poháru, kteří od 1. 12. prochází školením. Budou úzce spolupracovat s organizačními výbory těchto měst.

Organizační výbor RWC počítá, že získá 703 milionů euro (z toho zejména 338 mil za vstupenky), ale náklady budou okolo 500 milionů euro.

FFR připravila 50 kempů pro účastnické země, které odpovídají předpisům pro pořadatelskou zemi, tedy hotel, 2 tréninková hřiště, bazén, posilovnu a tělocvičnu. Pro každý tým jsou připraveny 3 možnosti výběru. Návštěva kempů je plánována na příští rok.

FFR osloví 14 000 mladých zpěváků, kteří by měli při každém utkání zpívat hymny obou mužstev v počtu 300-500 na zápas.

FFR počítá, že se organizace RWC zúčastní také 7000 dobrovolníků, kteří budou vybráni v roce 2021.

Velice vstřícným krokem FFR je, že pro 12 eliminovaných týmů se základních skupin, zajistila pobyt ve Francii až do finálového utkání. Dosavadní pravidla WR totiž vyřazeným týmům nařizovala odlet do vlasti do 24 hodin po posledním utkání. Každý z vyřazených týmů bude mít svého patrona, jedním z francouzských předních klubů.

Prezident Macron vyzval FFR :  máte všechny podmínky pro to, abyste tentokrát už konečně získali Světový pohár. Francie hrála již 3 x ve finále, vždy po 12 letech, 1987, 1999 a 2011, tak teď by to měla se svým mladým nadějným mužstvem dovést konečně do vítězného konce.

(Eduard Krtuzner senior, SportovníListy.cz, ceskeragby.cz, koláž Petr Skála)