Zatímco v době před pandemií koronaviru využívali služby potravinových bank především lidé bez domova, případně dlouhodobě nezaměstnaní žijící pouze ze sociálních dávek, pandemie skladbu potřebných výrazně změnila. Nyní o pomoc nejvíce žádají rodiny, které se náhle ocitli bez příjmů právě kvůli protiepidemickým opatřením, rodiče samoživitelé nebo senioři. S tím samozřejmě roste i poptávka. Zatímco v minulosti Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj rozdala 30 potravinových balíčků denně, během první vlny se tento počet zvedl na 300 až 500 balíčků denně.

Při první vlně byl zásob dostatek

Zvýšený zájem během první vlny ale pro potravinovou banku neznamenal až zas takový problém. „I když se zvýšil počet lidí a dokonce i organizací, které od nás začali balíčky odebírat, neměli jsme s pokrytím jejich potřeb až zas takový problém. Dostávali jsme totiž potraviny od uzavřených restaurací, hotelů nebo školních jídelen, které měly nakoupené zásoby a vzhledem k nečekanému uzavření jejich provozoven by je nespotřebovaly,“ sdělila ředitelka potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová.

Jarní zvýšená poptávka ale vyčerpala potravinovou banku Prahy a Středočeského kraje i finančně. „Zájem byl tak veliký, že jsme museli přijmout brigádníky, kteří nám s výdejem balíčků a celou logistikou pomáhali. Dokonce jsme museli využít i policii, která nám pomáhala s koordinací, protože se před naším skladem shromažďoval obrovský dav lidí,“ popsala Doušová.

Zájem pokračuje, potraviny docházejí

Zvýšená poptávka po potravinových balíčcích pokračuje i při současné vlně. Podle ředitelky jsou nejčastějšími klienty právě rodiny s dětmi případně rodiče samoživitelé. Přestože v listopadu proběhla celonárodní sbírka potravin, sklad má banka stále nezaplněný.

„Od supermarketů dostáváme čerstvé potraviny jako pečivo, ovoce, zeleninu nebo mléčné výrobky, které by se neprodaly. Těch tedy máme poměrně dostatek, chybí nám ale především trvanlivé potraviny, jako mouka, cukr, těstoviny, rýže nebo olej. Nedostatkovým zbožím je i kosmetika, proto i nadále vítáme každou pomoc od veřejnosti,“ uvedla ředitelka.

Magistrát pošle milion a uspořádá i sbírku

Magistrát „svoji“ potravinovou banku podpoří nejen finanční injekcí ve výši jednoho milionu korun, ale ve čtvrtek 16. prosince proběhne i potravinová sbírka pod záštitou primátora. „Ve čtvrtek předložím na zastupitelstvu tisk s podporou milion korun pro potravinovou banku. Nedovedu si představit, že by v této době tisk neprošel a nebyl schválen,“ zdůraznila radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě).

Sběrné místo na podporu potravinové banky se bude nacházet před budovou pražského magistrátu na Mariánském náměstí. Zájemci sem mohou nosit základní potraviny, hygienické potřeby či peníze mezi 10:00 a 18:00 hodinou.

Fotogalerie
24 fotografií