Kolaps #22: Vojtěch Ondráček: Maradona se celý život řídil hodnotami chudinské aristokracie

Proč se nedávno zesnulý Diego Maradona těšil až náboženské úctě? Co to znamenalo, když o sobě mluvil jako o socialistovi? Poslechněte si nový Kolaps se sociologem sportu Vojtěchem Ondráčkem.

Ve věku šedesáti let zemřel 25. listopadu v Argentině jeden z nejslavnějších fotbalistů všech dob Diego Armando Maradona. Kontroverzní fotbalová legenda v sobě spojovala řadu protikladů. Na jedné straně jeden z nejtalentovanějších a nejúspěšnějších fotbalistů všech dob, na druhé ale také drogově závislý bohém s velmi problematickým vztahem k ženám. Vedle toho byl Maradona socialista a antiimperialista, na hřišti i mimo něj se zasazoval o důstojnost nejchudších v boji proti nejbohatším. Jaká byla kariéra Diega Maradony? Propadl kokainu až v Neapoli, nebo už v Barceloně? Jak vypadalo tréninkové nasazení tohoto bohémského Argentince? A je svět Maradonova fotbalu už nenávratně pryč? O tom všem jsme si povídali se spolupracovníkem naší redakce a sociologem sportu Vojtěchem Ondráčkem.

Ty sám jsi Maradonu ve svém textu pro Alarm označil za socialistu. Jaké tedy byly jeho politické názory?

On sám o sobě prohlašoval, že je socialista. Odkazoval se vždy na extrémně chudé prostředí, z něhož vzešel. Jeho rodina žila bez elektřiny, kanalizace, v obrovském nedostatku potravin. Ten latinskoamerický socialismus byl zároveň i silně protiimperialistický, protiamerický. Existoval tu boj s bývalými kolonizátory. Pro Maradonu a Argentinu byla klíčová válka o Falklandy, nebo spíš Malvíny, jak by řekli Argentinci. Zároveň je tu velmi negativně vnímaná snaha Spojených států udělat si z Latinské Ameriky svůj zadní dvorek. To v něm vzbuzovalo nenávist.

Jak šel tedy dohromady tenhle jeho argentinský nacionalismus s třídním socialismem?

U něj to nebylo v rozporu. V Evropě je zvykem, že k levici nacionalismus moc nepatří. U Maradony to bylo jinak. Nacionalismus nechápal ve smyslu nadřazenosti Argentiny nad dalšími národy, ale spíš jako součást nějaké širší latinskoamerické, antiimperialistické identity. Můžeme se samozřejmě bavit o tom, jestli se tohle jeho politické přesvědčení projevovalo nějak přímo na hřišti. A nemám teď na mysli, že by moc sóloval a nenahrával spoluhráčům…

Nerozdával tedy iontové nápoje svým chudším spoluhráčům?

To opravdu ne. Mnohem výraznější byl v tomto ohledu brazilský fotbalista Sócrates, který přenesl své levicové názory a boj proti brazilské vojenské juntě i na samotné hřiště. Každý gól slavil tím, že pozvedl pravici zaťatou v pěst. Když byl v podstatě na vrcholu své kariéry a slávy, oznámil, že pokud nebudou vyhlášeny svobodné volby, půjde hrát do zahraničí. Do takových dimenzí to Maradona nikdy nedotáhl.

Poslechněte si celý rozhovor s Vojtěchem Ondráčkem v podcastu Kolaps:

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v aktuální crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále