Božena: Nejslavnější česká spisovatelka s tváří Aňi Geislerové vábí k lednové premiéře

Božena: Nejslavnější česká spisovatelka s tváří Aňi Geislerové vábí k lednové premiéře | Fandíme seriálům
ČT
Zobrazit dalších 35 obrázků
Nová minisérie ČT o Boženě Němcové se představuje na nespočtu promo fotografií.

O minisérii Božena jsme vás informovali již vloni v létě. Autorku Babičky ztvární jedna z nejobsazovanějších českých hereček poslední dekády Aňa Geislerová a diváci se konečně dočkají pemiéry hned z kraje příštího roku. Minisérie by měla mapovat život nejslavnější česká spisovatelky od jejích sedmnácti až po založení rodiny a výchovu dětí v 19. století. Česká televize minisérii popisuje jako čtyři na sebe navazující televizní filmy. Jednotlivé díly budou mít stopáž osmdesáti minut.

ČT uvede na Vánoce čtyři nové pohádky, ověřené klasiky i premiérové snímky
 

Kreativní producent Michal Reitler (Dukla 61) o minisérii říká, že spisovatelce chtěli vtisknout život a ukázat ji jako zajímavou mladou ženu: „My jsme se na ni nechtěli primárně dívat jako na slavnou spisovatelku, jako na povinnou četbu, jako na nějakou postavu z mramoru. Ale spíš nás zajímala dívka, později žena, která má nějaké velké vnitřní světlo a obrovskou touhu jít tam, kam ji to táhne, navzdory překážkám, navzdory době i lidem okolo ní.“ Série je dle Reitlera příběhem emancipace člověka, muže, ženy, rodiny a společnosti.

Ikonická autorka zřejmě nebude vykreslena jen v dobrém světle, sama Aňa Geisleorvá se nechala slyšet, že Němcovou poznají diváci z mnoha úhlu a že jako každá silná osobnost budila i ona protichůdné emoce, které se tvůrci nebáli do série zahrnout. Scénář napsala Hana Wlodarczyková (Zloději zelených koní) společně s Martinou Komárkovou (Zahrádka pod hvězdami). Všechny čtyři epizody zrežírovala Lenka Wimmerová (Terapie, Soukromé pasti).

ČT
Božena

Sedmnáctiletou Boženu Němcovou ztvární Anna Kameníková (Semestr), jež svou verzi Boženy popisuje následovně: „Boženu chápu jako velmi společenskou osobnost, která se cítila dobře mezi elitou. Myslím, že měla tendenci romantizovat si svět. Byla divoká a snažila se být celý život sama sebou, což se zezačátku dařilo líp než později, kdy často byla v křížku se zákonem.“ Herecké obsazení dále doplňují Jan Hájek (Kobry a užovky), Vladimír Javorský (Poupata), Lucie Žáčková (Chlap na střídačku), Jan Plouhar (Rašín), Veronika Freimanová (Vyprávěj), Martin Myšička (Bez vědomí), Jan Budař (Svět pod hlavou), Kryštof Hádek (3 Bobule) a další. První díl minisérie Božena uvede ČT1 v neděli 3. 1. od 20:10 hodin. Krátkou upoutávku si můžete přehrát zde.

Synopse jednotlivých dílů zní:

1. díl: Sedmnáctiletá Bára (A. Kameníková) je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče (L. Žáčková, V. Javorský) už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec (J. Hájek). Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837…

ČT
Božena

2. díl: Je rok 1842. Němcovi se právě přistěhovali do Prahy, kde se Josef snaží etablovat jako finanční úředník. Báře je dvacet dva let, je matkou čtyř dětí a po posledním těžkém porodu už nemůže rodit. Před mladou ženou toužící po společnosti se rázem otevře nový svět. Osudným je pro ni český ples na Žofíně. Josef ji přivede do společnosti české kulturní elity. Bára svou bezprostředností získává nové přátele a její srdce se nečekaně rozhoří.

3. díl: Němcovi ustáli velkou manželskou krizi a život v maloměstských Domažlicích je spojuje. Píše se rok 1847. Josef se stal příkladným uznávaným finančním komisařem a Božena (A. Geislerová) obávanou „zpravodajkou“ z českého venkova do Havlíčkových novin. Oba manželé žijí politikou a nadějí, že císař konečně uzná práva Čechů. Mají stejné cíle, jsou silný pár. Dokud do jejich životů a snů nezasáhne revoluce a nerozmetá je na kusy.

4. díl: Píše se rok 1855. Josef je kvůli policejnímu vyšetřování postaven mimo službu a nesmí se vrátit do Prahy. Božena se snaží psaním uživit rodinu. Je spisovatelkou na plný úvazek, žije na dluh a nad svoje možnosti a rozptýlení nachází v bujarých večírcích se studenty. Ve svém životě je stále více nekompromisní, ale nepřestává hledat lásku. Prožívá románek s jedním z mladíků a její chování pohoršuje Prahu

V galerii si mžete prohlédnout sérii promo fotografií a plakátů.

ČT
Božena

Zdroj: ČT I, II

Foto: ČT

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

SkiteX | 17.12.2020 11:11
Furt ti stejní nezajímaví herci a v tomhle případě herečky. Stačilo jak letos “ztvárnila” Olgu v Havlovi.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu