Mladá květinářka Eliška Krejčí váže květiny pouze z toho, co najde volně v přírodě

Mladá květinářka Eliška Krejčí váže květiny pouze z toho, co najde volně v přírodě

Pod značkou Plané květy najdete jednu mladou a talentovanou květinářku, která váže kytice úplně jinak, než jak jsme zvyklí z květinářství. Nejde ani tak o techniku vázání, ale o to, z čeho Eliška Krejčí kytice váže. Nepracuje s květinami šlechtěnými nebo dovezenými z velkých dálek. Používá rostliny, třeba i plevel, který najde na louce nebo u cesty.

zdroj: @plane_kvety

My Češi máme pořád pocit, že květiny, které najdeme v květinářství, k nám dovezli milí podnikatelé z nedalekého Holandska, že ty krásné růže cvakaly před pár dny nůžky patřící zemědělci, který se neustále usmívá a při práci si zpívá. Budu vás muset zklamat, není tomu tak. Většina řezaných květin, které se k nám dostanou, pochází z Afriky nebo dokonce Jižní Ameriky. V čem je problém, ptáte se? Převoz jakéhokoliv zboží je extrémně náročný pro naše životní prostředí, ať jde o obrovské nákladní lodě nebo letadla, která k nám dováží produkty, které si neumíme sami vypěstovat nebo jsme usoudili, že je levnější nechat dělat tuto práci méně rozvinuté země, ve kterých se nehledí na ekologickou stopu samotného pěstování, o nepatřičných pracovních podmínkách ani nemluvě.

zdroj: @plane_kvety

Jen málo lokálních květinářství si dává opravdu záležet na tom, aby květiny sháněli z co nejbližších zdrojů a přizpůsobovali nabídku tomu, co je zrovna dostupné. Jedním z těchto zářných příkladů je právě i mladá a krásná Eliška, která neváže květiny z ničeho jiného, než co najde volně v přírodě. Na její tvorbě se jasně odráží různost ročních období a můžeme vás ujistit, že i její lednová kytice bude krásně pestrá.

zdroj: @plane_kvety

Eliško, Ty se věnuješ tvorbě z rostlin, které nacházíš okolo sebe. Co všechno můžeš najít teď, v adventním období?

Právě teď je ideální doba na sbírání různých větví s pupeny, které po nějaké době ožijí ve váza. Tuhle proměnu mám moc ráda, když vám najednou rozkvetou větvičky trnky nebo třešní nebo modřín vyžene nové jehličky. Také používám různou sušinu, která se venku najde. Mám moc ráda uschlé květy mrkve. A samozřejmě chvojí ze smrků, jedle, borovice nebo třeba jalovec. Pro sebe jsem letos vyrobila třeba věnec na dveře, je jen z chvojí, pár modřínových větviček se šiškami a suché kapradí. Korpusy na věnce nakupuji u české rodinné firmy, která je ručně vyrábí ze slámy.

zdroj: @plane_kvety

Předpokládám, že se Ti nejlépe pracuje na jaře a v létě, když venku všechno kvete?

Spíš než nejlépe bych řekla nejjednodušeji. Na jaře nebo v létě projdete kolem strouhy a máte hned krásně pestrou kytici. Ale mě ty kytice baví celoročně. Někomu možná připadají podzimní kytice smutné. Ale takový podzim prostě je. Je to jen odraz toho, co se v přírodě reálně děje. A mezi mé nejoblíbenější květiny patří pastinák, přijde mi neskutečně sošný. A také stračka, tu mám zas spojenou s mou babičkou, když jsem s ní musela chodit přes pole.

zdroj: @plane_kvety

Trochu si Tě představuju jako bábu kořenářku, co vyrazí s nůší na procházku a vrací s několika kilovou náloží. Kam si nejraději chodíš pro rostliny?

To je částečně pravda. Pokud váži jen třeba kytici, tak jdu jen na procházku, kde si nasbírám, co potřebuji. Ale v případě, že chystám svatbu, tak už vyrazím autem, a to jsem pak rostlinami zaskládaná až po střechu auta. Mám už svá místečka. Někde roste tahle kytka a na úplně jiném stanovišti zas jiná, takže jezdím cíleně na různé lokace. Třeba taková rumiště, to je velká paráda.

zdroj: @plane_kvety

Sušíš si nějaké rostliny, ať je můžeš používat v zimě?

Nesuším, spíš si průběžně trhám některé rostliny, které pak v zimě a na podzim používám. Třeba škardu bahenní nebo různé ojíněné větve, větvičky z lípy a tak dále…

zdroj: @plane_kvety

Když za Tebou přijde nevěsta, že chce dekorace a dostaneš volnou ruku, co bys použila za květy různých ročních obdobích?

Tohle je trošku potíž. Nejsem nikdy schopná říct nevěstě, co přesně použiji, protože každý rok je jiný. Jednou více prší, nebo je zas teplo. Většinou je scénář takový, že si nevěsta přinese fotky z pinterestu, já jí vysvětlím, že většina kytic, které jsou považovány za “luční”, u nás na louce běžně nasbírat nelze. Že jde spíš o květiny pěstované na zahrádkách. Pak probereme, co je možné. Třeba nasbírat nějaké květiny na místě, kde byla nevěsta se ženichem na prvním rande a ty pak do kytice použít. Nebo nasbírat květiny v místě, kde se svatba koná. Nebo si nechat dovézt něco, co je pro ně typické. Jednou jsem do svatební kytice použila smrkové větvičky, protože se svatba konala v Krkonoších. Mám ráda, když se do kytic promítne buď okolí nebo ti dva, kteří se rozhodli si říct ANO.

zdroj: @plane_kvety

Kde přesně můžeme Tvé výtvory vidět?

Najdete mě na facebooku nebo na instagramu pod názvem Plané květy. Nedávno jsme navázali spolupráci s jedním bezobalovým obchodem s drogerií a kosmetikou v Brně, kam budu pravidelně dodávat kytky. A doufám, že brzy po Novém roce dokončíme webové stránky.

 

zdroj fotografií: Eliška Krejčí

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram