„Jste jako kulomet.“ Okamura, Pekarová Adamová a Pilný se přeli o rozpočtu

Události, komentáře: Proč ve středu neprošel rozpočet? (zdroj: ČT24)

Finální hlasování o rozpočtu sněmovna odložila na pátek. Menšinový kabinet stále nemá dost hlasů a komunisté dál trvají na miliardových škrtech v rozpočtu armády. Ve hře je rozpočtové provizorium. V Událostech, komentářích o tom mluvili zástupci opozice Tomio Okamura (SPD) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i bývalý ministr financí Ivan Pilný z vládního ANO.

Okamuru dění ve sněmovně nepřekvapilo. ČSSD i KSČM podle něj mají problémy s preferencemi a snaží se ukázat, že jsou jiní než ANO. „Nejsem si ale jistý, že to, že se nedokážou vzájemně domluvit a uvrhnou nás do rozpočtového provizoria, je ta správná cesta. Já myslím, že by měli být všichni konstruktivní,“ uvedl s tím, že vinu na tom mají všechny tři strany.

Plán na hospodaření státu v příštím roce kritizuje i Pekarová Adamová. „My jsme jasně na samotném začátku projednávání řekli, že tento rozpočet je zcela nereálný a je třeba ho přepracovat,“ řekla s tím, že to vláda odmítla. Opozici podle ní místo toho vyhrožuje, že uvrhne zemi do rozpočtového provizoria.

Bývalého ministra financí Ivana Pilného překvapilo, že sněmovna jednala o rozpočtu ve sníženém složení. O žádosti premiéra, aby opozice opustila sál, předpokládá, že to byl žert. „Když si to spočítáte, bylo tam něco přes devadesát poslanců. Když jich třicet odejde, tak jich tam zůstane cca šedesát. Tím se sníží kvórum asi na třicet poslanců. Třicet poslanců odsouhlasí rozpočet za 1,6 bilionu? Kde to jsme?“ sdělil s tím, že z rozpočtu se stalo jenom politikum.

Podle Pilného rozpočet nakonec projde

Okamura a Pekarová Adamová se ve vysílání střetli ohledně přesunů v rámci rozpočtu a daňového balíčku. „My jsme jako jediní představili, kde ušetřit. Zrušme drahé zahraniční nákupy nebo je aspoň přesuňme. Navrhli jsme i zdanění dividend nadnárodních korporací, které vyvádí nyní nezdaněné,“ vyjmenoval předseda SPD.

Podle šéfky TOP 09 navrhoval jen přesouvání výdajů. „Vy opravdu nepotřebujete peníze na rozpočet obrany, vy jste jako kulomet, dokázal byste je zastoupit,“ komentovala jeho dikci.

Pilný předpovídá, že určitě projde daňový balíček. Optimista je i v případě rozpočtu. „Myslím, že státní rozpočet projde. Pokud bude pokračovat tento formát a komunisté odejdou ze sálu, tak se to kvórum sníží natolik, že sehnat nějakého přeběhlíka asi nebude velký problém. ANO bude mít povinné hlasování, tam se nikdo neuleje. Přes velkou bouři ve sklenici vody rozpočet projde,“ doplňuje.