Francouzský prezident Macron je pozitivní na koronavirus. Bude sedm dní v izolaci

Francouzský prezident Emmanuel Macron má pozitivní test na koronavirus, kvůli kterému půjde na sedm dní do domácí karantény a pracovat bude z domova. Všechny jeho pracovní schůzky v nadcházejících dnech, které by vyžadovaly fyzickou účast, včetně plánované cesty do Libanonu, jsou zrušené, píší francouzská média s odvoláním na prohlášení Elysejského paláce. Ten později uvedl, že prezident se nakazil nejspíše minulý týden na summitu EU v Bruselu.

Paříž (Aktualizováno: 20:40 17. 12. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Macron během durhého dne summitu

Francouzský prezident Macron během durhého dne summitu | Foto: Christian Hartmann | Zdroj: Reuters

„V souladu s aktuálními hygienickými nařízeními, která jsou platná pro všechny, půjde prezident republiky na sedm dní do domácí karantény. Bude nadále pracovat a svých povinností se zhostí na dálku,“ uvádí tisková zpráva. Podle ní je průběh nemoci u 42letého Macrona mírný.

Diagnóza byla stanovena pomocí RT-PCR testu, prezident ho podstoupil po prvním projevu příznaků nemoci. Prezidentově manželce Brigitte, která se preventivně uchýlila do karantény, vyšel ve čtvrtek odpoledne test negativně.

Prezidentská kancelář ve čtvrtek večer uvedla, že Macron se „velice pravděpodobně“ nakazil během unijního summitu z minulého týdne. Macron se na něm osobně setkal s řadou evropských státníků.

Testování evropských představitelů

Francouzský premiér Jean Castex měl sice ve čtvrtek negativní test, přesto z preventivních důvodů také půjde do karantény. V pondělí se s francouzským prezidentem potkal předseda Evropské rady Charles Michel, v úterý měl negativní test, přesto se i on rozhodl pro karanténu. Dobrovolnou karanténu do 24. prosince již oznámil španělský premiér Pedro Sánchez, který se s Macronem sešel v pondělí v Paříži.

Ve středu se s Macronem setkal portugalský premiér António Costa, který zrušil své oficiální cesty a zůstává v karanténě i přesto, že jeho čtvrteční test byl negativní.

‚Zachraňte děti, co jsou mimo dosah státu.‘ Francie chystá zákaz domácí výuky kvůli fundamentalismu

Číst článek

V závěru minulého týdne se na summitu v Bruselu s francouzským prezidentem setkal také lucemburský premiér Xaviel Bettel a irský premiér Micheál Martin. Stejně jako Sánchez a Costa i předseda irské vlády již oznámil, že jeho čtvrteční test byl negativní.

Úřad německé kancléřky Angely Merkelové, která byla na unijním summitu viděna s Macronem a italským premiérem Giuseppem Contem v jedné místnosti, sdělil, že kancléřka byla po summitu testována negativně a že na sobě během setkání s francouzským prezidentem v souladu s předpisy měla roušku.

Macron se ve čtvrtek večer zúčastnil prostřednictvím videospojení konference k francouzské zahraniční politice a rozvojové pomoci. S respirátorem na ústech podle agentury AP nevykazoval žádné příznaky nemoci covid-19 a ve svém projevu se o nákaze nezmínil.

Situace ve Francii

Francie v úterý vstoupila do další fáze uvolňování protiepidemických opatření. Francouzi již nemusí uvádět důvod svého pohybu venku, přinejmenším do 7. ledna ale platí zákaz nočního vycházení. 

Premiér Jean Castex doporučil rodičům, aby ve čtvrtek a v pátek neposílali do školy své děti, pokud plánují oslavit Vánoce s osobami z ohrožených skupin. Podle premiéra by v tomto případě bylo vhodné pět dnů před oslavami omezit v největší možné míře sociální styky.

Podle univerzity Johna Hopkinse se v zemi od začátku pandemie vyskytlo dva miliony nakažených a zemřelo tady více než 59 400 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme