Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Soud zrušil předběžné opatření v případu dívky, kterou matka odmítla naočkovat

Česko

  12:08
Český Krumlov - Českokrumlovský soud zrušil předběžné opatření, podle něhož musí desetiletá dívka podstoupit vyšetření v nemocnici. Upozornila na to Česká televize. Dívku, kterou zhruba před měsícem zranil kůň, odmítla matka po ošetření naočkovat proti tetanu. O rozhodnutí soudu řekla advokátka matky a právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. O zrušení předběžného opatření, které soud koncem listopadu nařídil, požádala rodina.

Očkování, ilustrační snímek foto: ČTK/AP

V případu odmítnutí očkování dívky podala advokátka rodiny stížnost k Ústavnímu soudu

Candigliota dodala, že případ neskončil. Soud před týdnem zahájil řízení o preventivní, výchovných a sankčních opatřeních, v němž se bude zabývat péčí rodičů o dívku. 

„Pokud se tímto řízením soud snaží vynutit si očkování nezletilé proti tetanu jako preventivní zákrok do budoucna, jde o zcela zbytečné řízení, protože vynucovat očkování proti svědomí rodiče a proti vůli samotného dítěte, které je již schopno se s ohledem na svůj věk vyjádřit, nelze. Vedení tohoto řízení tedy nelze vnímat jinak, než jako šikanu vůči matce, která si dovolila nerespektovat předběžné opatření soudu, protože v případě ostatních desetitisíců rodičů neočkovaných dětí žádné takové řízení zahájováno není,“ řekla advokátka.

Kauzu dívky, kterou matka ukryla před očkováním proti tetanu na neznámém místě, bude řešit Ústavní soud

Mluvčí českokrumlovského soudu Jan Montag uvedl, že preventivní, výchovná a sankční opatření soud automaticky nařizuje s předběžným opatřením. „Jde o to, aby se zjistilo, zda nedošlo k zanedbání péče. Nejedná se tedy o žádnou šikanu, je to běžný proces,“ řekl Montag.

Kůň způsobil děvčeti tržnou ránu, kterou jí ošetřili v českobudějovické nemocnici. Doporučili očkování proti tetanu, které je v ČR povinné, ale dítě očkované nebylo. Matka vakcínu odmítla, přijala pro dítě jen antibiotika a imunoglobulin.

Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života. Nemocnice ale později prostřednictvím odboru sociálně-právní ochrany dítěte iniciovala vydání předběžného opatření. Matka dcerku nepředala a ukryla.

Candigliota před několika dny podala kvůli případu stížnost k Ústavnímu soudu. Dívka minulý týden absolvovala vyšetření u dětského lékaře. Podle matky prokázalo, že dcera nemá žádné zdravotní problémy.

Autor: