Hlavní obsah

Trpělivost přetekla. Hoteliéři z Krkonoš vyrazí stávkovat do Prahy

Hoteliérům z Krkonoš došla trpělivost.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Petice nemá smysl. Chystá se i stávka a protest. Chceme jet všichni do Prahy a vládě říct, co si o tom myslíme. Teď už je to na hraně přežití,“ říká za krkonošské hoteliéry Martin Jandura. Termín neuvádí, vládu chtějí překvapit.

Článek

Hoteliéři jsou zoufalí. Rozhodli se proto dát vládě jasně najevo, co současná opatření s jejich podniky dělají. Stěžují si navíc, že hotely za šíření nákazy koronaviru nemůžou.

„To, co se děje ve Špidlu, to je naprostá frustrace, beznaděj a vztek. Čekali jsme, že se na Silvestru zahojíme, a místo toho musíme zavřít,“ stěžuje si Martin Jandura, majitel ubytovacího portálu a informačního centra ve Špindlerově Mlýně, s tím, že jinou cestu než protest už hoteliéři nevidí.

Chceme vládě říct, co si myslíme

„Jestli otevřeme 10. ledna? To už nemá smysl. Vláda slíbila kompenzace všem, ale jsme jen u slibů. Hodně hoteliérů z celých Krkonoš chystá petici. Víme, že nemá smysl, ale chystá se i stávka a protest. Chceme jet všichni do Prahy a vládě říct, co si o tom myslíme. Teď už je to na hraně přežití,“ dodává Jandura s tím, že termín zatím nezveřejní. „My tam prostě přijedeme a víme kdy.“

Petici „Neničte hotely a hospody“ teď podepisují nejenom hoteliéři a hospodští, ale i lidé, kteří je podporují. „K dnešnímu dni už máme 567 podpisů,“ říká její iniciátorka Klára Sovová – advokátka a majitelka Luční Boudy. Podle ní je nutné petici osobně předat vládě, aby si uvědomila, jak provozovatele hotelů, penzionů a restaurací ničí.

„Myslím, že jsme se stali obětním beránkem – nákaza se šíří jinde. Restaurace a hotely byly otevřené jen pár dnů a rozhodně nepřispěly k šíření nákazy,“ dodává Sovová s tím, že právě období vánočních svátků a Silvestra je čas, kdy jsou hotely v Krkonoších většinou úplně vyprodané.

To potvrzují i námi oslovené hotely. „Vánoční a silvestrovské období se podílí na celkových tržbách hotelu šesti až 12 procenty,“ potvrzuje Milan Posker, manažer Orea Resort Horal Špindlerův Mlýn s tím, že tento hotel nebude od pátku nabízet ani ubytování formou služebních cest. Tento hotel se k petici nepřipojil. „Nikdo nás neoslovil a o petici oficiálně nevíme. V pátek 18. prosince bude hotel uzavřen po snídaních a po odjezdu posledních hostů z hotelu,“ dodává Posker.

Půjčovny lyží, infocentra i města trpí

Pro některá ubytovací zařízení bude současné období likvidační. A nejenom pro ně. „Jsou tam i půjčovny lyží a další služby. Já mám například infocentrum, které sice může být otevřené, ale ve Špidlu nebudou lidé. Mám dva zaměstnance, přemýšlím, že je budu muset propustit, postavím se tam sám, anebo nechám zavřeno,“ dodává Jandura.

Velké ztráty znamená navíc současná situace i pro města, která jsou navázaná na poplatky z ubytování. „V letošním roce jsme jen na poplatcích z ubytování získali 11,5 milionu korun. Původní plán byl ale 18 milionů,“ říká Eva Klouček Filipová, tajemnice městského úřadu Špindlerův Mlýn. Dodává, že město musí omezovat investice. „Navíc cestovní ruch přináší i řadu pracovních příležitostí,“ dodává Filipová.

Reklama

Doporučované