InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kraj schválil rozpočet na příští rok. Schodek 1,2 miliardy se uhradí z našetřených rezerv

 Autor: Radek Šíma

    Autor: Radek Šíma

JIŽNÍ ČECHY - Dnes po poledni krajští zastupitelé schválili rozpočet Jihočeského kraje na příští rok. Očekává příjmy ve výši 20,114 miliardy korun a výdaje 21,315 miliardy. Pro pokrytí schodku má kraj naštěstí kam sáhnout. Ekonomický náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS) poděkoval minulému vedení kraje, které zanechalo finance ve skvělé kondici, nyní se dá do rezervního fondu sáhnout a nejsou potřeba úvěry. Hajdušek poznamenal, že cílem současné koalice je, aby na konci roku 2021 v rezervním fondu částka 300 až 500 milionů zbyla.

 

 

Problémem je samozřejmě nejistota, pramenící z koronavirové krize a snižování příjmů ze sdílených daní. Hejtman Martin Kuba (ODS) poznamenal, že pokud by v parlametu uspěl senátní návrh, aby stát i krajům tento výpadek z 80 procent kompenzoval, bylo by možné navržený rozpočet kraje splnit. Velkou část rozpočtu představují prostředky, které rozpočtem jen protečtou jako transfer nebo peníze již zasmluvněné, ve skutečnosti tedy zastupitelé rozhodují zhruba o 30 až 40 procentech z dvaceti miliard rozpočtu. Investice krajský rozpočet navrhuje ve výši 3,5 milirady, což byla obvyklá realita minulých let i v dobách, kdy se investice rozpočtovaly vyšší. Pak se stejně některé nerealizovaly a odsouvaly. 

Opoziční zastupitelé namítali, že postrádají bližší informace o fungování Krajského investičního fondu, do něhož rozpočet alokuje 200 milionů, dále o 10 milionech určených na podporu bytové výstavby v obcích a 30 milionech na podporu rodin ve formě porodného. Hejtman ujišťoval, že statut Krajského investičního fondu bude následovat hned po schválení rozpočtu. K podpoře bytové výstavby se vysvětlilo, že půjde o pomoc obcím s financováním projekční činnosti. K porodnému padaly i poznámky, že u některých zastupitelů může jít při hlasování o střet zájmů. I tady se ale bude koncepce této podpory teprve řešit. Hejtman především garantoval, že o výdajích z těchto položek budou nakonec vždy hlasovat zastupitelé. 

Zastupitel opozičního klubu Pirátů Josef Soumar navrhl doplňovací usnesení, aby se v rámci vyšší transparentnosti rozpočet vypracoval pro web jako rozklikávací až na úroveň jednotlivých vydaných faktur. Náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) řekl, že k této myšlence se velmi rád připojí. 

Koalice se s tímto návrhem Pirátů ztotožnila a Piráti naopak podpořili krajský rozpočet, takže hlasování se zdrželi pouze zástupci ANO a STAN. Rozpočet tak prošel 38 hlasy, přestože koalice disponuje 29 hlasy. 

 

 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jsem zvědavý, kolik peněz z investičního fondu doteče do Milevska.

    Vloženo 18.12.2020 10:39:37

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Prosím o obchvat Tesco - Slapy u Tábora a navýšení večerní dopravy (aspoň autobusové) na cesté Praha Tábor Veselsko.

    Vloženo 17.12.2020 23:24:00

  • Josef 

    Reagovat

     

    Pepa Smart už ani neví kam patří !

    Vloženo 17.12.2020 15:44:57

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace