Češi začali turnaj v Moskvě porážkou, duel bohatý na góly patřil Finům

Foto: fhr.ru

17. prosince 2020, 14:47

Václav Jáchim

Úvodní duel turnaje Channel One Cup začali čeští hokejisté porážkou 3:4 s Finy. Svěřenci trenérů Pešána, Straky a Špačka pustili soupeře do vedení, v duelu bohatém na góly poté umazávali ztrátu, leč vyrovnat nedokázali. Národní tým půjde do akce znovu v sobotu, kdy od 13:30 vyzve na moskevském ledě domácí ruskou sbornou.

Do prvního utkání na turnaji Channel One Cup nastoupil v brance české reprezentace Furch, trenérský štáb v čele s Filipem Pešánem zařadil do základní sestavy pět nováčků Mašína, Pýchu, Jaška, Zbořila a Lakatoše, později naskočil i Kodýtek. Finové přivezli do ruské metropole zkušenější tým než na listopadový turnaj Karjala, kouč Jalonen měl k dispozici především řadu krajánků z KHL.

Vstup do utkání vyšel lépe soupeři, po počátečním oťukávání se od pravého mantinelu pustil před českou klec obránce Tony Sund, dostal se do střelecké pozice a Furchovi poslal kotouč po ledě do brány – 1:0. Češi se nenechali rozhodit, okamžitě přidali a soka mačkali důraznou hrou v útočném pásmu. Seveřané hrozili z přečíslení, Tyrväinen naštěstí nebyl přesný, v čase 12:10 hokejisté vyrovnali: Lenc vystřelil, Lukáš Jašek pohotově tečoval a zaznamenal svoji první trefu za národní tým – 1:1.

Zápas ve vysokém tempu nabídl další zajímavé situace, líbil se například průnik zadáka Košťálka. V 16. minutě byl vyloučen Šustr a soupeř početní výhodu proměnil, odražený puk poslal do odkryté brány Mikael Ruohomaa – 2:1. Brzy po startu druhého dějství už to bylo o dvě branky, Jere Karjalainen usměrnil ránu Lindbohma a zvýšil na 3:1.

Nicméně odpověď přišla záhy, po 16 vteřinách předvedl nádhernou střelu do šibenice Dominik Lakatoš – 3:2. Zápasy s Finy bývají na branky poměrně skromné, tenhle duel byl ale výjimkou. Při vyloučení Tyrväinena měli Finové další možnost, Ikonen v oslabení trefil horní tyč. V čase 33:41 už se protivník radoval, jejich druhý gól při početní výhodě zařídil přesnou pumelicí k tyči obránce Otso Rantakari – 4:2.

Prostřední třetina nabídla několik vyloučení, zejména na finské straně. Když usedli na trestnou lavici Tyrväinen a Lindbohm, měli Češi k dispozici 95 vteřin hry v pěti proti třem a dokázali snížit: v čase 34:55 se po nahrávce od Jaška prosadil Dmitrij Jaškin – 4:3. Škoda, že pak hokejisté nevyužili některou z dalších příležitostí při velkém tlaku, ke gólové radosti měli několikrát hodně blízko.

Ve třetí části hry se reprezentanti pokoušeli vyrovnat skóre, velkou šanci spálil Jaškin, gólman Olkinuora řešil i další situace. V 53. minutě byl vyloučen Pýcha a Finové při přesilovce několikrát zaměstnali Furcha. Hokejisté poté vyrazili na zteč, ovšem protivník byl pozorný a náskok uhájil. Další zápas na ruském turnaji Channel One Cup čeká český národní tým v sobotu, kdy od 13:30 našeho času hodin vyzve domácí sbornou.

Výsledek

FINSKO – ČESKO 4:3 (2:1, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Sund (Ojamäki, Ilomäki), 18. Ruohomaa (Ojamäki, J. Karjalainen), 23. J. Karjalainen (Lindbohm, Junttila), 34. Rantakari – 13. Jašek (Lenc, Mašín), 23. Lakatoš, 35. Jaškin (Jašek).
Hlavní rozhodčí: Oskirko, S. Judakov – Bersenjov, Judin (všichni Rusko).
Vyloučení: 6:4.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 30:23 (13:7, 7:9, 10:7).
Bez diváků.
Hráno: 17. prosince v Moskvě.
Finsko: Olkinuora – Kaski, Sund, Rantakari, Salo, Hietanen, Lindbohm, Pokka, Vittasmäki – Ojamäki, Ilomäki, H. Pesonen – Puustinen, Ruohomaa, Julius Nättinen – J. Karjalainen, Tyrväinen, Junttila – H. Ikonen, R. Leino, Turunen – Paajanen. Trenér: J. Jalonen.
Česko: Furch – Šustr, Mašín, Sklenička, Vitásek, Košťálek, Pýcha – Jaškin, D. Kaše, Nestrašil – Radil, Sedlák, Lenc – Šťastný, Jašek, Rousek – Zdráhal, A. Zbořil, Lakatoš – Kodýtek. Trenér: Pešán.

Program Channel One Cupu 2020

Čtvrtek 17. prosince:
17:30 Rusko – Švédsko (ČT sport)

Sobota 19. prosince:
9:00 Finsko – Švédsko (ČT sport)
13:30 Rusko – Česko (ČT 2)

Neděle 20. prosince:
9:00 Česko – Švédsko (ČT sport)
13:30 Rusko – Finsko (ČT sport)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v našich časech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz