Pražští zastupitelé budou rozhodovat o rozšiřování letiště Václava Havla

Pražské zastupitelstvo bude ve čtvrtek projednávat změnu územního plánu, která by umožnila výstavbu nové letištní ranveje. Proti je větší část rady města a někteří pražští senátoři.

Pražští zastupitelé budou ve čtvrtek hlasovat o změně územního plánu, která by umožnila rozšíření letiště. Rada města ve složení Piráti, Spojené síly pro Prahu (STAN a TOP 09) a Praha sobě není v názoru na rozšiřování letiště jednotná. Výstavbě další letištní ranveje je ze stran, které jsou ve vedení města, nakloněna TOP 09. Přesto ji její koaliční partneři v radě 30. listopadu přehlasovali a rozšiřování letiště tak rada odmítla. Konečné rozhodnutí je ale na zastupitelstvu, které bude jednat ve čtvrtek v podvečer. Tam je poměr sil jiný, sedí v něm také pravicová ODS a zástupci hnutí ANO, kteří s velkou pravděpodobností rozšiřování letiště podpoří.

Primátor Zdeněk Hřib se k letišti vyjádřil v tom smyslu, že Praha už není schopná pojmout více turistů a musí se vypořádávat s negativními jevy, které už turismus přinesl, jako je například neregulované Airbnb a vysoké nájmy ve městě.

Za novou ranvej a zvětšení kapacity ruzyňského letiště na třicet milionů cestujících za rok lobbuje Hospodářská komora a argumenty jsou ekonomického charakteru. Hrozí podle ní, že česká letecká doprava bude zaostávat za evropskou úrovní, pokud se nebude rozšiřovat a modernizovat.

Tábor odpůrců stavby z městské vládní koalice vede radní Petr Hlubuček z hnutí STAN. S investicí do letiště nesouhlasí ani Piráti. Primátor Zdeněk Hřib se k letišti vyjádřil tak, že Praha už není schopná pojmout více turistů a musí se naopak zaměřit na vypořádávání s negativními jevy, které už turismus přinesl, jako je například neregulované Airbnb a vysoké nájmy ve městě. Odpůrci ranveje navrhují využívat okolní menší letiště a investovat více do železnice.

Proti výstavbě vznikla také iniciativa „55 miliard pro budoucnost, nebo do luftu?“. „Čelíme (v době koronavirové pandemie) řadě velkých hrozeb a problémů, kde peníze chybí, a vláda by měla investovat udržitelně. Na perifériích Česka už před krizí chyběly peníze i na kvalitní výbavu základních škol, vláda nezvládá chránit krajinu a lesy před suchem, modernizace energetiky a železnice je tak špatná, že už nyní Česko nezvládá plnit své klimatické závazky,“ píše iniciátor kampaně a spolupředseda pražských Zelených Vít Masare. Iniciativu odpůrců podporuje také dvanáct převážně pražských senátorů, mezi nimi například Jiří Růžička, Jiří Drahoš, Václav Láska, David Smoljak nebo rektor Masarykovy univerzity a senátor Mikuláš Bek.

Čtěte dále