Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rusové dvakrát dotahovali, ale houževnaté Švédy udolali na nájezdy

Až v osmé sérii nájezdů se rozhodl odpolední duel mezi domácími Rusy a Švédy na Channel One Cupu. Sborná slaví vítězství 4:3 po nájezdech. Tre kronor napravují listopadový turnaj Karjaly, kde třikrát prohráli a získali pouhý bod. Nyní se už v Moskvě prezentovali zlepšeným dojmem. Dvakrát v utkání vedli díky trefám Pontuse Aberga a Emila Petterssona. Rusko obrátilo vývoj zásluhou Nikity Sošnikova a Vadima Šipačova. Emil Larsson poslal střetnutí do prodloužení a v nájezdech k brance z normální hrací doby přidal vítězný nájezd Andrej Kuzmenko.

Andrej Kuzmenko se prosazuje proti Magnusi Hellbergovi
zdroj: Reuters autor: Evgenia Novozhenina

Úvodní dějství začalo svižně, když už během první minuty napálil Marčenko brankovou konstrukci za švédským gólmanem Hellbergem. Ten musel o chvilku později střídat, ale problém s výstrojí hostující střídačka brzy vyřešila a náhradník Lindbäck mu po pár sekundách místo v brankovišti opět přenechal.

V osmé minutě se před Hellbergem zjevil osamocený Zernov, ale nezakončil přesně. Švédský gólman vzápětí vychytal Čibisova. Při přesilovce v 19. minutě pálil do tyčky Šipačov.

Druhá třetina přinesla už i góly. V 25. minutě šli do vedení hokejisté Tre kronor, když skončil v síti Dahlbeckův dvakrát tečovaný pokus a gól slavil Aberg. V 35. minutě bylo vyrovnáno, když chytrou Morozovovu nahrávku usměrnil do branky z bekhendu nastavenou holí Kuzmenko.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Rusko

Nejvíce vzruchu nabídla třetí část. Po zaváhání Rusů ve vlastním obranném pásmu vrátil Švédsku vedení Pettersson. V 48. minutě se puk po pokusu Galeňjuka odrazil od bránícího Lindberga, napříč brankou za Hellbergovými zády ale proklouzal mimo.

Sborná nemusela dlouho litovat, neboť krátce nato vyrovnal Sošnikov. Střídačka Seveřanů už vyrovnání neodvrátila ani trenérskou výzvou, při níž reklamovala ofsajd. Místo uhájení těsného náskoku Švédové za stavu 2:2 pykali dvouminutovým trestem. Dorážející Čibisov při početní výhodě sice ještě neuspěl, ale posunul puk na Šipačova, který měl snadnou úlohu a zavěsil do odkryté branky.

Švédové pak měli v 53. minutě k dispozici přes minutu přesilovku čtyři na tři, Pilutův pokus skončil na tyčce. Již při hře v plném počtu pak ale vyrovnal Larsson z mezikruží na 3:3. Stejný stav zůstal po 60 minutách i následném prodloužení.

Rozhodnout tak musely nájezdy. Ve třetí sérii se jako první trefil Sošnikov, vzápětí ale na začátku čtvrté sady kontroval Larsson. V šesté sérii trefil Sošnikov tyč. V osmé se parádně prosadil Kuzmenko a Kempe už porážku neodvrátil.

Rusko - Švédsko 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Kuzmenko (I. Morozov, J. Jakovlev), 50. Sošnikov (J. Jakovlev, Šipačov), 51. Šipačov (Čibisov, I. Morozov), vítězný nájezd Kuzmenko - 25. Aberg (Dahlbeck, Rasmussen), 47. Pettersson (Aberg, M. Kempe), 56. Emil Larsson (Fantenberg). Rozhodčí: Gofman, Romaško - Šalagin, Šišlo (všichni Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 3019 (omezený počet).

Sestavy:

Rusko: Samonov - A. Marčenko, Rafikov, Ožiganov, Galeňjuk, Judin, Ljamkin, J. Jakovlev - Čibisov, Šipačov, Tkačov - Burdasov, I. Morozov, Kuzmenko - Korškov, Zernov, Sošnikov - Voronkov, Karnauchov, Mamin - Kadějkin. Trenér: Valerij Bragin.

Švédsko: Hellberg (2:15-2:54 Lindbäck) - Lööv, Pilut, Pudas, Dahlbeck, Bengtsson, Fantenberg - Pääjärvi, Rasmussen, Berglund - Aberg, O. Lindberg, Pettersson - Emil Larsson, M. Kempe, L. Johansson - Berggren, Wingerli, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články