Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasičem roku je Václav Kratochvíl. Nejtěžší zásah byl výbuch domu v Lenoře nebo požár na Černém Mostě

Autor: ČTK, VaB - 
17. prosince 2020
22:02

Hasičem roku 2019 je Václav Kratochvíl z Prahy, u sboru je už přes 30 let! Jako zásah roku byl vybrán požár a výbuch domu v Lenoře, požár pečovatelského domu v Praze na Černém Mostě nebo záchrana tří lidí z nádrže. 

Zásahem loňského roku byl v profesní anketě Hasič roku vyhlášen říjnový výjezd k požáru a výbuchu v obytném domě v Lenoře na Prachaticku. Kolektivem roku jsou středočeští reprezentanti v požárním sportu, kteří v září zachránili tři lidi z auta uvízlého po nehodě v retenční nádrži.  

Samotným hasičem roku je Václav Kratochvíl z pražského hasičského sboru. Ceny v podobě skleněné přilby si kvůli koronaviru hasiči převzali jednotlivě. ČTK to oznámil Rudolf Kramář z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Za zásah v Lenoře byli oceněni jihočeští hasiči. Exploze poškodila tři domy, jeden člověk zemřel a devět dalších bylo zraněno. Podle poroty byl zásah extrémně fyzicky i psychicky náročný pro hasiče i velitele. Druhé místo mezi zásahy má listopadový výjezd k požáru v domě s pečovatelskou službou na pražském Černém Mostě, třetí skončil zásah u dubnové srážky trolejbusu a tramvaje v brněnské Křenové ulici.  

Hasič roku Václav Kratochvíl je u pražského sboru přes 40 let. Působí jako velitel čety a podílí se na tvorbě předpisů pro požární bezpečnost. Zpracovává také znalecké posudky. Hasičskou osobností roku se stal bývalý ředitel v Olomouckém kraji Jiří Horáček.

V dalších kategoriích byli oceněni velitelé nebo vedoucí, civilní zaměstnanci a vybrán byl také nejlepší projekt. Tím se za loňský rok stala modernizace vzdělávacího a výcvikového střediska ve Velkém Poříčí na Náchodsku.

Profesní anketu Hasič roku vyhlašují společně ministr vnitra a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR od roku 2009. Sedmnáctičlenná odborná porota letos vybírala ze 68 nominací, což bylo o 12 víc než v loňském roce.

Slavnostní vyhlášení výsledků, původně naplánované na 16. dubna, se letos kvůli epidemii koronaviru neuskutečnilo ani v náhradním listopadovém termínu. Ocenění trofeje převzali jednotlivě, sestřih hasiči zveřejnili na youtube. 

Video  Evakuace vozíčkářů z hořícího domu s pečovatelskou službou, 14. listopadu 2019  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání