Duben

Recenze: Ráže .45

Vydáno dne 17.12.2020
Milla Jovovich oslavila 17. prosince narozeniny, a proto si připomeneme jeden z filmů, ve kterém hraje. Do kin jde sice tento týden novinka Monster Hunter, ovšem pouze v USA. Nabízela se tedy jedna ze tří nezrecenzovaných částí úspěšné série Resident Evil. Nabízel se rovněž romantický Návrat do Modré laguny nebo počiny Pátý element a Johanka z Arku, které natočila s bývalým manželem Lucem Bessonem. Vizuálně pestrá Ultraviolet má také něco do sebe. Nicméně vzhledem k tomu, že rodačka z Kyjeva je ročník 1975, bude ideální tento méně známý filmeček. 
 










 
Hned na úvod se v něm boří čtvrtá stěna. Ženu jménem Kat zabírá kamera pouze v detailu a ona nám vypráví o týpkovi Velkém Alovi - svém bývalém příteli s velkým přirozením. Prodává ilegálně zbraně, přičemž oficiálně registrovanou má pouze svoji pětačtyřicítku. Je arogantní, psychicky vyšinutý, přesvědčený o své výjimečnost a nadřazenosti. Není pochyb, že má Kat rád, jenže zároveň se k ní, tak jako ke všem ženám, chová jako k věci. Jednou uvidí, jak v baru tahle jeho holka mluví s Portorikáncem, se kterým předtím za jeho zády kšeftovala. Chytne ho záchvat žárlivosti a nepříčetnosti, při kterém Kat zraní a ostříhá. Jenže, jak už to tak bývá, ona se od něj bojí odejít. 
 
 
Naštěstí pro ni bude záhy upozorněna na to, že jakožto žena má určitou moc. Lips, hibs, tits - rty, boky, kozy. Díky tomu začne ve stylu noirové femme fatale využívat postav, které se kolem ní pohybují, aby dosáhla svého cíle, tj. aby zmizela z téhle prohnilé čtvrti na nějaké jiné místečko, nejlépe někam na pláž. Stále se kamarádí se svou bývalou lesbickou přítelkyní Vic. Delší dobu je do ní zakoukaný Alův parťák Reilly, jehož zároveň přitahuje Vic a vyspat se s ní považuje za velkou výzvu, na které poměrně usilovně pracuje. Také ten Portorikánec si dá říct. A opomenout nesmíme ani pracovnici Liz, která dostane po zmlácení případ Kat na starosti. 
 
 
Takže, Ráže .45 vznikla už v roce 2006 a Gary Lennon - režisér a scenárista v jedné osobě, předtím ani potom žádný celovečerák nenatočil. U talentovaných tvůrců tohle hodně zamrzí. Vzpomeňme třeba na Marca Brambillu, jenž debutoval luxusním Demolition Manem, pak stvořil Vyděrače a od té doby nic. Lennon coby režisér si tady dost ulehčil práci svým uceleným scénářem, v němž si máloco zbytečně komplikuje a v němž jsou dialogy i jednotlivé repliky naprosto precizní - sem tam se stane, že jedinou šikovnou větou bude divákům sděleno více, než by vypovědělo pět obrazů. Jindy se nebojí nechat pronášet postavy kontroverzní či kruté věci. Potom naopak zazní hlášky natolik vtipné, že kdyby Gary Lennon psal a režíroval dál, dost možná by se o něm mluvilo jako o dalším Tarantinovi
 
 
Zároveň nejde daleko pro sprostá slova, ale to je v pořádku, jelikož nikdy nejsou používána samoúčelně, pouze dotvářejí charakter postavy. Není pochyb, že Gary všechny figury ze svého filmu dobře zná. Dokonce by nebylo příliš velkým překvapením, kdyby prohlásil, že se nechal inspirovat skutečnými lidmi ze svého okolí. Jejich vyprávění, při kterém boří čtvrtou stěnu (vedle Kat stejným způsobem činí i její matka, Alova matka, jejich sousedka, Vic, Reilly, Portorikánec; avšak u samotného Velkého Ala je to sporné), jenom dokládá, že nám rozhodně mají, co říct. Díky tomu nutno také napsat, že tohle dílo jest značně ukecané, nicméně to vzhledem ke zmíněným kvalitám scénáře vůbec nevadí. 
 
 
Nic vytknout se nedá ani obsazení. Známější tváře by možná zajistily více diváků, nicméně obsazení herci a herečky zvládli téměř na výbornou i ty nejošemetnější pasáže (např. Alovo drsné napadení Kat). Stephen Dorff si roli vyloženě užívá, Angus Macfadyen je určitě přesvědčivý, Sarah Strange byla typově obsazena velmi trefně a u Aishy Tyler bylo důležité, že abychom uvěřili všemu, co její postava udělá, což se taky stalo. A Milla Jovovich? Ta nejenže vypadá skvěle, ale současně taky dokazuje, že je skvělá herečka, které nedělá problém obsáhnout i charakterově obtížnější úlohu, než bývají její odhodlané akční hrdinky. Tím samozřejmě nechci říct, že by je nehrála precizně. Vždyť jinak by na nich sotva z větší části postavila svoji pozoruhodnou kariéru.  
 
 
Ráže .45 je film, který určitě potěší nejen filmové fajnšmekry, byť místy bude pro některé asi poněkud drsnější. Přesto se jedná o dílo, kterému lze nemnoho vytknout, neboť rovněž záměrně nedoslovné prvky, naskýtající vlastní možnosti interpretace, fungují velmi dobře. Nelze si nevšimnout, že Gary Lennon dopředu velmi přesně věděl, co chce natočit a hlavně jak to chce natočit, díky čemuž nám předkládá jednak určité indicie (totožnost vraha), a jednak si neodpustí nějakou tu vychytávku - viz např. poloprůsvitné tričko Kat v podání Milly Jovovich, která se podle všeho ani při nahých scénách nenechala zastupovat dablérkou. 
 
FOTO: cinema.de 
Hodnocení autora: 10/1010/1010/1010/1010/1010/1010/1010/1010/1010/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz