Pelhřimov na popud starosty vydal knihu k roku 2020, mluví o nové tradici

  8:46
Že vznikají publikace zaměřené na historii měst doplněné dobovými fotografiemi, je obvyklé. Pelhřimov šel ale zcela opačným směrem. Představil publikaci, která mapuje město v jubilejním roce 2020. Knihu, jež byla nápadem starosty Ladislava Meda, vydala Kulturní zařízení města Pelhřimova.

Kniha s názvem Pelhřimov 2020 je k dostání v turistickém informačním centru, v pelhřimovských knihkupectvích i na e-shopu. | foto: KzmP

„V minulosti vznikaly různé knihy o Pelhřimově, zejména v kontextu s historií. Cílem této bylo, abychom dalším generacím předali obrázek současného Pelhřimova, tedy jaký byl v roce 2020,“ uvedl starosta.

Kniha by podle tvůrců mohla být základem nové tradice. Záměrem je pokračovat podobným způsobem v mapování vývoje města v dalších jubilejních letech. Například v roce 2030.

Autorem „scénáře“ k publikaci je Martin Ecler, ředitel městské příspěvkové organizace Kulturní zařízení města Pelhřimova (KzmP). Hlavní část knihy je rozčleněná do kapitol nazvaných Pelhřimov z výšky, Historické centrum, Kultura, Sport, Školství, Město se rozrůstá, Místní části, Volný čas, Občanská vybavenost, Průmysl. Závěrečná kapitola Pelhřimov očima fotografů nabízí netradiční pohledy na město.

Na vzniku knihy se fotograficky podílelo celkem šest autorů. Jedná se o Ladislava Edra, Tomáše Havla, Petra Janouška, Libora Kadlece, Jakuba Minku a Jana Vaněčka.

„Spolupráce s nimi byla úžasná. Témata si mezi sebou rozebrali. Na výběr jsme měli vždy z několika fotografií,“ přiblížil Martin Ecler.

Autor: