Opeřenci pomáhají seniorům – a naopak. Nová zooterapeutická metoda nese své ovoce

Zooterapie v domově seniorů

Nová zooterapeutická metoda

V době, kdy je fyzický kontakt mezi lidmi, zejména pro starší generaci, rizikový, o to víc je důležitý kontakt se zvířaty. Dokáže totiž zlepšit psychickou kondici, která má vliv i na celkové zdraví člověka. V domově seniorů v Mlékovicích našly své místo terapeutické slepice. Jde o takzvané hedvábničky. Seniorům mají pomoci, aby se co nejvíce cítili jako ve svých předchozích domovech. Patronem projektu je moderátor CNN Prima NEWS Karel Voříšek.

Že nápad přináší své ovoce, potvrdili na místě jak sami klienti domova pro seniory, tak reportér CNN Prima NEWS Karel Rychlý: „Funguje to, protože vidím seniory a od první chvíle, co k těm slepicím přišli, tak – nevím, jestli můžu použít ten termín, že září. Ale rozhodně je to baví,“ uvedl Rychlý.

Sami senioři, kteří chodí opeřence pozorovat, krmit nebo si je chovat, zmínili, že jim slepičky dělají radost, společnost a pomáhají jim vzpomínat na mládí.

„Vzpomínám si na mládí. U babičky měli slepice. Tak nějak si to tady oživuju,“ řekl reportérovi jeden ze seniorů. „Nejradši jsem vždycky sbírala vajíčka, protože mi hrozně chutnala. Na jakýkoliv způsob. Těmi jsem nikdy nepohrdla,“ dodala jiná z klientek.

Jak se nápad se slepicemi zrodil?

„Ten nápad vzešel z toho, že se snažíme pro své klienty zajišťovat péči a podporu tak, aby žili co nejvíce přirozený život, takový jako před příchodem k nám. Současně mě na to přivedla jedna naše klientka, která každý den nosila zbytky slepicím souseda přes plot,“ vysvětlila Andrea Faltysová, ředitelka centra pro seniory Clementas Mlékovice na Kolínsku ve Středočeském kraji.

A vybrali plemeno hedvábniček záměrně? „Je to záměr. Jedná se o staré české plemeno, které je nenáročné na péči, a současně je to plemeno, které je velmi přítulné a velmi hebké na omak.“

Patronem celého projektu je moderátor CNN Prima NEWS Karel Voříšek.

„Oslovila mě paní ředitelka z Mlékovic a spolu s kamarádkou Marcelou Nevšímalovou, která má nadační fond Moje velké přání, který plní přání seniorům, jsme vymysleli, že to přání před Vánoci pro Mlékovice splníme. A kurník zateplený s automatickým zavíráním, velkým výběhem, dvě slepičky, dva kohoutci jsou tady v Mlékovicích a my jsme moc rádi,“ vysvětlil Voříšek.

Moderátor má ironií osudu podle svých slov fobii z opeřenců, kterou, jak s nadsázkou a úsměvem prohodil, si na místo chodí sám tak trochu léčit.

Tagy: