18. prosince 2020 • 10:02

Kanga: konflikt na letišti i hádka s koučem. Hrozilo vyřazení z týmu

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jak časovaná bomba. Mnohokrát byl v Česku středem pozornosti. A to nejen kvůli svým dovednostem na hřišti.  Guélor Kanga na sebe uměl upozornit i mimo trávník. A něco takového se mu podařilo i ve staronovém působišti – Crvene zvezdě Bělehrad. Bývalý hráč Sparty chyběl už ve třech zápasech. Důvod? Eskapáda na letišti a také konflikt s trenérem Dejanem Stankovičem. Gaboňanovi dokonce hrozilo úplné vyřazení z kádru.



Není zraněný, ani nepatří do sorty hráčů nakažených koronavirem. Guélor Kanga přesto nebyl na soupisce Crvene zvezdy Bělehrad pro poslední dvě ligová utkání a chyběl i v pátek v poháru proti Radu Bělehrad. Naposledy nastoupil 10. prosince v duelu Evropské ligy na hřišti Liberce (0:0).  

Gabonský reprezentant jednoduše nefiguroval v plánech trenéra Dejana Stankoviče. A to z prostého důvodu: hlavní letní posila srbského mistra, která se do klubu vrátila po angažmá ve Spartě, totiž sobě vlastním způsobem zlobí. Řada hříchů Kangu stála pozici, dokonce mu mělo hrozit i úplné vyřazení z mužstva.

Podle Mozzart Sportu, nejnavštěvovanějšího srbského sportovního serveru, mělo už během poločasu zápasu v Liberci dojít k vášnivé diskuzi právě mezi Kangou a Stankovičem. K neshodám pak došlo i po skončení utkání. Gaboňan neblaze nesl to, že jej trenér v 52. minutě vystřídal, kouči v daný moment ani nepodal ruku.

Po návratu do Srbska pak na sebe strhl Kanga pozornost znovu, a to na bělehradském letišti, kde se dostal do konfliktu s celníky. Ve chvíli, kdy mu chtěla jedna z žen zkontrolovat tašku, začal jí zavazadlo vytrhávat z rukou. Naštěstí byl poblíž jeden z jeho spoluhráčů, který zabránil většímu skandálu. Co Kangu vedlo k takovému počínání, není známo.

Gaboňanovo chování každopádně vrhlo temný stín na až zářnou auru, která z Crvene Zvezdy minimálně do té doby sálala. A to zejména díky vynikajícím výsledkům, aktuálně vládne lize, když po 19. kolech má na kontě 17 výher a dvě remízy, navíc postoupila do jarní fáze Evropské ligy. Šlo o tak vážné prohřešky, že hlavní trenér Stankovič byl připraven učinit nejradikálnější řešení: absolutní vyřazení Kangy z kádru.

K tomu zatím nedošlo, nicméně od inkriminovaných momentů Kanga ani jednou nenastoupil, nebyl ani mezi náhradníky. Dle klubového vyjádření by ale už mělo být vše urovnáno. „Pokud jde o informace ohledně slovního konfliktu mezi trenérem Stankovičem a Kangou, chce Crvena Zvezda celou situaci vyjasnit, aby zastavila veškeré spekulace. Ve všech týmech dochází ke konfliktům, bude tomu tak vždy. Neexistuje žádný klub, který by byl na takové věci imunní. Nesmí to však mužstvo ovlivnit. Mluvili jsme s Kangou a byl potrestán podle pravidel klubu. Pochopil, že udělal chybu a rozhodnutí přijal. Má smlouvu ještě na tři roky. Budeme pokračovat společně,“ uvedl srbský celek.

Otázkou je, zda stejné stanovisko zaujímá skutečně i trenér Stankovič. Mnohé může naznačovat páteční pohárový zápas s Radem odehraný po onom vyjádření. Ani do něj totiž Kanga nezasáhl, opět se nevešel ani mezi náhradníky. Mnozí na to mohou nahlížet tak, že situace mezi hráčem a koučem idylická nadále není.

Nyní si tak z fotbalového hlediska budou v CZ Bělehrad muset položit pravděpodobně zásadní otázku. „Má pro nás větší cenu Kanga, nebo Stankovič?“ Na druhou stranu si vedení klubu musí uvědomit i finanční souvislosti – absolutní vyřazení Gaboňana z mužstva by mělo dopad na jeho případný prodej. A právě to by mělo být v tuto chvíli hlavním důvodem, proč v kádru zatím setrvává. 

Zřejmé je, že „vyžehlení“ Kangova statusu bude v každém případě vyžadovat notnou dávku diplomacie a kompromisu. Dosud stihl Gaboňan po návratu ze Sparty odehrát napříč soutěžemi 18 zápasů, ve který vstřelil tři branky a přidal pět asistencí. 

Vstoupit do diskuse
17

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud